Konjević pisao Sekuliću: Saslušati Žugića, obmanuo je građane i privrednike

"Guverner Žugić je izjavio da se u toku "moratorijimu neće plaćati ni glavnica ni kamata", a poslije sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora zaćutao i nestao iz javnosti, pa smo tako i iznos od 30 miliona eura novog prihoda za banke u uslovima krize u toku moratorijuma saznali od druge institucije, a ne one na čijem je čelu i kojoj je ustavna obaveza da se ovim pitanjima bavi"

12378 pregleda 142 reakcija 24 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević uputio je incijativu podnijetu predsjedniku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Predragu Sekuliću u kojoj zahtijeva kontrolno saslušanje guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoja Žugića na temu "Pitanja sprovođenja moratorijuma na otplatu kreditnih obaveza građana Crne Gore i uloga CBCG u ovom procesu", saopšteno je danas iz SDP.

"Kontrolno saslušanje guvernera CBCG Radoja Žugića potrebno je jer je svojim javnim istupima, po našem mišljenju, obmanuo građane i privrednike da neće plaćati kamate na kredite koji budu uključeni u moratorijum. Guverner Žugić je izjavio da se u toku "moratorijimu neće plaćati ni glavnica ni kamata", a poslije sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora zaćutao i nestao iz javnosti, pa smo tako i iznos od 30 miliona eura novog prihoda za banke u uslovima krize u toku moratorijuma saznali od druge institucije, a ne one na čijem je čelu i kojoj je ustavna obaveza da se ovim pitanjima bavi. Više će banke "uzeti" od obmanutih građana i privrede nego što je ukupna pomoć Vlade u prvom paketu pomoći", istakao je Konjević.

On je dodao da zbog ovakvog "dogovora" guvernera sa bankama, građani i privreda su snažno pogođeni novim "troškovima" i ovih dana im stižu inovirani planovi otplate kredita, sa uvećanim ratama.

"Naše je mišljenje da je ovo pitanje bilo potrebno drugačije rješavati sa mnogo više senzibiliteta prema situaciji u kojoj su se našli građani i privreda koji dva mjeseca nijesu mogli da privređuju usled pandemije Covida 19. Potrebno je čuti i mišljenje zašto je Centralna banka dala negativnu preporuku Vladi na njeno mišljenje o zakonu, lex specialisu, SDP-a da se tokom moratorijuma ne obračunavaju kamate", poručio je Konjević.

On je naveo da je posebna tema odsustvo solidarnosti bankarskog sektora sa svojim klijentima koji se suočavaju sa najvećom krizom u novijoj crnogorskoj istoriji.

""Zaboravili" su da svoj profit zarađuju od građana i privrede i da bi u uslovima krize solidarnost morala postojati sa onima koji nijesu bili u mogućnosti da rade, zarađuju svoju platu pa time teško i da vraćaju kreditne obaveze. Bankarski sektor je zaradio preko 50 miliona eura u prošloj godini pa bi, kao profitabilan sektor, trebalo da ima više osjećaja za aktuelnu krizu, snoseći i sam makar dio tereta, kada to već rade mnogi koji imaju puno manje. I umjesto da pokažu barem zrno solidarnosti na koju danas svi pozivamo, odreknu se dijela svoga budućeg profita, njima je guverner Žugić obezbjedio da i u krizi "namaknu" preko 30 miliona eura od kamata. Sve ovo su razlozi zbog kojih je nužno obaviti kontrolno saslušanje guvernera Žugića koji o ovoj temi nije izrekao ni jednu jedinu riječ od kraja marta ove godine, očigledno svjestan da je umjesto pomoći, stvorio ogromne, milionske, obaveze za crnogorske građane i privrednike. Zbog toga smatramo da je potrebno obaviti kontrolno saslušavanje kako bi razjasnili sve nedoumice vezane za ovo osjetljivo pitanje, koje izaziva ogromno interesovanje naših građana", poručio je Konjević u inicijativi.

Bonus video: