Pažin: Kompetentnost Uprave nije bila sporna SPC kada je knjižila imovinu suprotno pozitivnim zakonskim propisima

Pažin je istakao da je Vlada ponudila da u hitnoj proceduri usvoji izmjene, ali da je to odbijeno uz deplasiran izgovor da „SPC nije prihvatljiva registracija u Crnoj Gori“, iako se "ta ista SPC 2006.registrovala u Srbiji"

8490 pregleda 130 reakcija 34 komentar(a)
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin kazao je da nadležnost, nezavisnost i kompetentnost Uprave za nekretnine nije bila sporna Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) kada je knjižila imovinu, u „dobrom broju slučajeva suprotno pozitivnim zakonskim propisima“.

On je kazao da je tokom dijaloga Vlade i Crkve izmjenama zakona ponuđeno da se pravna valjanost argumenata za upis kulturnih dobara sakralnog karaktera koji čine kulturnu baštinu Crne Gore vrši, ne pred Upravom za nekretnine, nego pred redovnim sudovima.

„Predložili smo da se i u situaciji kada se pred redovnim sudom pravosnažnom sudskom odlukom utvrdi da ta kulturna dobra čine državnu svojinu, Crkva ima pravo da nastavi korišćenje te imovine, uz dodatne garancije, s obzirom da je ranije iskazana bojazan da bi organ nadležan za raspolaganje tom imovinom, mogao da im u jednom trenutku uskrati to pravo“, rekao je Pažin odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Predraga Bulatovića.

Bulatović je pitao Pažina šta je Vlada spremna da promijeni u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti da bi se odustalo od namjere Demokratske partije socijalista (DPS) da oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pokuša njenu marginalizaciju nezakonitom upotrebom državne sile i realizacije kongresnog stava DPS-a o formiranju posebne crkve.

„Mi mislimo ne samo da imate namjeru da formirate crkvu, već da oduzmete upotrebom državne sile i imovinu SPC“, rekao je Bulatović.

On je glasače DPS-a koji su vjernici SPC pozvao da ako „iskreno pripadaju SPC kojoj ova Vlade želi da oduzme imovinu“, da ne glasaju DPS:

„Onda će crkva i država biti u istoj koloni. Dok je DPS na vlasti, biće suprotstavljeni“.

Pažin je istakao da je Vlada ponudila da u hitnoj proceduri usvoji izmjene, ali da je to odbijeno uz deplasiran izgovor da „SPC nije prihvatljiva registracija u Crnoj Gori“, iako se "ta ista SPC 2006.registrovala u Srbiji".

Ekepertski dijalog,kako je kazao, nije dao očekivani rezultat iako je Vlada iskazala i spremnost, toleranciju i kompetentnost da na jedan pravno utemeljen način iznosi svoje argumente , ali i da prihvati spremnost protivne strane iako se sa njima pravno ne slaže.

Bonus video: