TA: Uloga Javnog servisa nije da bude “niti vino, niti voda”

“Nikakve vrhove, g. Popadiću, Vi niste dosegli, da bismo Vas mi mogli sa njih skidati. Da ste ih dosegli, ne biste čekali da mi opštinskoj vlasti postavljamo važna i vrlo neugodna pitanja, nego biste Vi to uradili"
87 pregleda 3 komentar(a)
Tivatska akcija
Tivatska akcija
Ažurirano: 30.01.2018. 13:23h

Uloga Javnog servisa nije samo da bude pasivni medij koji prenosi sjednice Skupštine Opštine, saopštenja i press-konferencije političkih subjekata. Radio Tivat bi trebalo da sam aktivno istražuje teme od krucijalne važnosti za Tivat, i da sam postavlja nezgodna pitanja onima koji odlučuju i sistematski zatiru budućnost našeg grada- poručila je juče Tivatsks Akcija u nastavku polemike te lokalne stranke i direktora lokalnog Javnog servisa Radio Tivat Dragana Popadića oko načina na koji je Radio Tivat (RT) informisao vezano za aktuelnu aferu sa oprostom ukupno 5,6 miliona eura komunalija Porto Montenegru.

TA je prethodno konstatovala da RT namjerno radi sve kako bi skrenuo pažnju sa činjenice da je voljom lokalnih DPS čelnika, Tivat pretrpio milionsku štetu od nezakonitog oprosta dadžbina Porto Montenegru, o čemu je izviđaj pokrenulo i Specijalno državno tužilaštvo. Oni su Popadiću poručili da postupa ne kao novinar-prfesionalac već “prikriveni vojnik i skriveni adut OO DPS-a Tivat.” Popadić je to odbacio istakavši da je RT radio profesionalno, a TA je pozvao mu “ne dijeli redakciju jer se borim da budemo složni, i nemojte diktirati šta da objavljujemo, a šta ne". Istakavši da je Popadić izvjegao da odgovori na sva pitanja koja mu je TA postavila, ta partija mu je juče poručila da mu oni “ne mogu dijeliti redakciju, ali Vi bi trebalo, kao direktor Javnog servisa, i te kako da dijelite novinare od „novinara“, tj. profesionalce od onih koji izigravaju PR menadžere opštinskog odbora DPS-a.”

“Niko iz TA ne traži od Vas ni od novinara u RT da budete u službi opozicije, već u službi za koju ste plaćeni od svih građana Tivta – u službi javnog interesa. Nadamo se da ne mislite, g. Popadiću, da je uloga javnog servisa samo da bude pasivni medij koji prenosi sjednice SO, saopštenja i press-konferencije političkih subjekata? Valjda bi trebalo da RT sam aktivno istražuje teme od krucijalne važnosti za Tivat, i da sam postavlja nezgodna pitanja onima koji odlučuju i sistematski zatiru budućnost našeg grada.”- navela je TA spočitavajući Popadiću da je svoj autorski komentar o najnovijoj aferi objavio tek u ponedjeljak ujutro, nije prenio tekstove iz drugih medija koji su se detaljno bavili svim aspektima ovog kontroverznog posla, a istovremeno je RT objavljivao tekstove koji veličaju Porto Montenegro i njegovu saradnju sa Vladom.

“Nikakve vrhove, g. Popadiću, Vi niste dosegli, da bismo Vas mi mogli sa njih skidati. Da ste ih dosegli, ne biste čekali da mi opštinskoj vlasti postavljamo važna i vrlo neugodna pitanja, nego biste Vi to uradili. Tako bi radio pravi Javni servis, koji je dosegnuo „vrhove“. Takav Javni servis, koji bi radio istinski u opštem interesu (a ne po sistemu „niti voda niti vino“), mnogo je moćniji kontrolor svake vlasti od bilo kojeg opozicionog subjekta. Prozivku opozicije vlast lako prećuti, ali ne odgovoriti na pitanje novinara Javnog servisa mnogo je neprijatnija stvar”, poručili su iz TA direktoru RT-a.

Oni su ponovno zatražili od Popadića da RT postavi pitanja gradonačelnici dr Snežani Matijević i predsjedniku SO Ivanu Novoselu zašto Opština za protekle dvije godine nije naplatila nijednu od davno prispjejlih rata za komunalije od Porto Montentenegra, jesu li njih dvoje svjesni koliko su krivičnih djela time počinili, zašto je gradonačalnica usred izbijanja ove afere iznenada smijenila direktora opštinske Direkcije za investicije Peđu Obradovića i zašto već dvije nedjelje tu smjenu ona pokušava da sakrije od tivatske javnosti.

Bonus video: