Hajduković: Građani da se na dan izbora uzdrže od nemira, ne dozvolite da vas centri moći gurnu u sukobe

On je rekao da, otkad pamti, nikad nije vidio Crnu Goru ovoliko podijeljenu, sa ovoliko primitivizma, netrpeljivosti i mržnje, bez minimuma kulture i poštovanja drugačijeg mišljenja, sa zabrinjavajućim brojem ekstremista i na strani vlasti i na strani opozicije

6621 pregleda 9 komentar(a)
Hajduković, Foto: Arhiva Vijesti
Hajduković, Foto: Arhiva Vijesti

Naučnik Dragan Hajduković pozvao je građane Crne Gore da se na dan i poslije izbora uzdrže od uličnih nemira i da, kako je naveo, ne dozvole da ih centri moći gurnu u sukobe.

On je u otvorenom pismu građanima poručio da u nedjelju glasaju za koga god hoće, a ako neće nikoga - da prekriže izborni listić.

„Vaše pravo, vaša sloboda, vaš izbor. Ono što vas molim to je da u subotu, tokom izborne tišine, razmislite o opasnosti od opasnih uličnih sukoba u Crnoj Gori“, kazao je Hajduković.

On je rekao da, otkad pamti, nikad nije vidio Crnu Goru ovoliko podijeljenu, sa ovoliko primitivizma, netrpeljivosti i mržnje, bez minimuma kulture i poštovanja drugačijeg mišljenja, sa zabrinjavajućim brojem ekstremista i na strani vlasti i na strani opozicije.

„Crna Gora je puna različitih vrsta eksplozivnog nezadovoljstva građana i jedna mala iskra može, ne daj bože, postati iskra krvavog sukoba. Nadam se da do toga neće doći, ali svi moramo biti svjesni rizika i biti krajnje uzdržani i oprezni“, upozorio je Hajduković.

Prema njegovim riječima, više nego ikada građani moraju čuvati druge od sebe. „Više nego ikada moramo paziti da, čak i ako su nam namjere najbolje, možemo postati zlotvori Crne Gore“.

„Molim sve građane Crne Gore, baš sve građane, da ne dozvole da nas centri moći, koji misle o sebi a ne o nama, gurnu u sukobe“, istakao je Hajduković.

Kako je naveo, na izborima 30 avgusta, Crna Gora bira manje zlo.

„Ko god od njih dobije izbore, naša Crna Gora je još jednom izgubila, mi i naše porodice smo izgubili. Niko od njih ne zaslužuje da na ulici slavimo njegovu pobjedu, i niko od njih ne zaslužuje da na ulici osporavamo njegov poraz“, kazao je Hajduković.

On je pozvao sve građane da, bez obzira na nacionalne, vjerske i druge razlike, „džentlmenski prihvatimo i poštujemo bar jednomjesečnu građansku slogu, uzdržljivost i miroljubivost“.

„Molim vas i pozivam da u nedjelju veče i čitavu noć i dan poslije izbora ostanete u svojim kućama, i da do kraja septembra ne učestvujete u nikakvim uličnim protestima, bez obzira ko ih organizuje“, naveo je Hajduković.

Prema njegovim riječima, ukoliko izgubi izbore, opozicija, kao i uvijek do sada, neće priznati poraz i pokušaće da ga osporava rizičnim uličnim demonstracijama i nemirima, vjerovatno već u noći poslije izbora.

„Ukoliko izgubi izbore, vlast najvjerovatnije ima rezervni plan kako da odloži predaju vlasti. Na prošlim izborima rezervni plan je bio “državni udar”, vjerovatno kao osnova, da u slučaju poraza uvedu vanredno stanje i ponište izbore. Poštovani građani, molim Vas da shvatite, ko god da bude gubitnik potrebni su mu nemiri“, upozorio je Hajduković.

On je istakao da ko god poziva na ulicu, svjesno ili nesvjesno, rizikuje sukobe nesagledivih posljedica, „ne daj bože i građanski rat“.

„Ko god prihvati poziv na ulicu, makar izašao iz najiskrenije ljubavi prema Crnoj Gori, rizikuje da postane zlotvor svih nas, a prije svega djece crnogorske. Najpametnije je ostati u svojim kućama“, poručio je Hajduković.

On je pozvao i vlast i opoziciju da u noći poslije izbora ne proglašavaju i ne slave pobjedu, navodeći da je minimum odgovornosti prema Crnoj Gori i građanima da se u tišini sačekaju zvanični izborni rezultati.

„Nek je vječna država Crna Gora, članica Ujedinjenih nacija,, sa vjerom da će kad tad, uprkos hordama profesionalnih političara-štetočina, postati država srećnih i uspješnih porodica i pojedinaca“, zaključuje se u otvorenom pismu Hajdukovića.

Bonus video: