Liješević: Spomen ploču ne mogu da podnesu oni koji su se identifikovali sa gubitnicima u Prvom svjetskom ratu

"Da nije bilo Mojkovačke bitke ne bi bilo ni Albanske golgote a ni vaskrsenja na Krfu i povratka slobodne vojske. Ova ploča simbolizuje taj krvavi krug povratka slobode u kom je učestvovao i narod ovog kraja, Grbljani, Paštrovići, Maini, Pobori", istakao je Liješević

9953 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Liješević, Foto: Prava Crna Gora
Liješević, Foto: Prava Crna Gora

Odbirnik Prave Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Budva Luka Liješević poručio je da "spomen ploču ne mogu da podnesu oni koji su se identifikovali sa gubitnicima u Prvom svjetskom ratu".

Grupa građana sa crnogorskim zastavama i obilježjima se okupila jutros u Budvi ispred ulaza u Stari grad, kako bi spriječili ambasadora Srbije Vladimira Božovića da položi vijenac na spomen ploču "srpskim oslobodiocima".

"Spomen obilježja su želja smrtnih da neka plemenita ideja postane besmrtna. Ova ploča nad vratima budvanskog Starog grada je sjećanje na oslobođenje. To oslobođenje je simbolička univerzalna vrijednost i ne mora se nužno odnositi na konkretnu bitku", naveo je Liješević povodom dešavanja u Budvi.

Kako je kazao, Prvi svjetski rat je bio prva i najveća klanica naroda.

"Čast jednog naroda je doprinijeti svojom žrtvom pobjedi i naći se rame uz rame sa najvećim narodima u ovom slučaju sa velikom Francuskom i Engleskom. Srpski i crnogorski narod su podnijeli ogromne žrtve da njihove vojske ne bi kapitulirale. Da nije bilo Mojkovačke bitke ne bi bilo ni Albanske golgote a ni vaskrsenja na Krfu i povratka slobodne vojske. Ova ploča simbolizuje taj krvavi krug povratka slobode u kom je učestvovao i narod ovog kraja, Grbljani, Paštrovići, Maini, Pobori", istakao je Liješević i dodao:

"I zato ploča predstavlja sve bitke za slobodu a ne nužno ne neku konkretnu. Spomen ploču ne mogu da podnesu oni koji su se identifikovali sa gubitnicima u Prvom svjetskom ratu. Spomen obilježja kao i groblja predstavljaju mjesta pomirenja pobjednika i gubitnika. I oni koji su ovu ploču postavili i oni koje slave odavno nisu među nama. A i mi koji smo ovdje privremeno nismo poslednje pokolenje koje djela naših predaka sudi. Tu smo da se sjećamo i da se mirimo a ne da rušimo", zaključio je Liješević.

Bonus video: