Usvojene izmjene Poslovnika, poslanici će moći da glasaju na daljinu

Taj način glasanja prvi put će biti primijenjen na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove vlade

21574 pregleda 152 reakcija 16 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Savo Prelević
Sa sjednice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2020. 15:59h

Skupština Crne Gore usvojila je danas izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da poslanik kojem je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid-19, ograničena sloboda kretanja, može glasati na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu (onlajn).

Četrdeset devet poslanika glasalo je za izmjene Poslovnika, dok je jedan poslanik bio protiv.

Prethodno je usvojena odluka o razlozima hitnosti stupanja na snagu izmjena nakon objave u Službenom listu.

Taj način glasanja prvi put će biti primijenjen na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove vlade.

Poslanik je dužan najkasnije do početka sjednice da obavijesti predsjednika Skupštine, odnosno radnog tijela, u pisanoj ili elektronskoj formi (e-mail), o postojanju razloga za učestvovanje u radu sjednice na daljinu.

“Sjednica na daljinu sprovodi se putem informacione tehnologije koja omogućava prenos podataka, slike i zvuka u realnom vremenu, takvog kvaliteta da se bez sumnje može utvrditi identitet poslanika koji odlučuje", kaže se u dopunama Poslovnika.

Skupština na sjednici na daljinu odlučuje javnim glasanjem: upotrebom elektronskog sistema za glasanje, dizanjem ruke, prozivkom ili upotrebom informacione tehnologije.

Ove odredbe će važiti do 31. decembra ove godine.

Dopune Poslovnika predložili su Slaven Radunović, Boris Bogdanović, Branko Radulović, Dragan Ivanović, Miloš Konatar, Danijel Živković, Ivan Brajović, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević.

Bogdanović: Pokazali smo da smo sposobni za kompromis

Predsjednik Poslaničkog kluba Demokrate-Demos Boris Bogdanović je, obrazlažući izmjene Poslovnika, podsjetio je da su do rješenja zajedno došle i parlamentarna većina i parlamentarna manjina jer pandemija ne pravi razlike između parlamentarne većine i parlamentarne manjine, ljevice i desnice.

"Izmjene su potpisali svi predsjednici poslaničkih klubova i poslali jasnu poruku da smo, ne samo spremni nego i sposobni za kompromis", rekao je Bogdanović.

Kazao je da su tehnička rješenja takva da se može lako utvrditi identitet poslanika koji glasa elektronski.

Izlaganje Bogdanovića
Izlaganje Bogdanovićafoto: Biljana Matijašević

Poslanik DPS-a Danijel Živković je rekao da je DPS sada opozicija koja će da pokaže kako opozicija treba da se ponaša ubuduće, kada oni ponovo preuzmu vlast.

Kazao je da bi crnogorsko društvo danas izgledalo drugačije da su ranije od opozicije makar imali dio te kooperativnosti, kao sada prilikom izmjena Poslovnika.

Andrija Popović (LP) saopštio je na sjednici izdvojeno mišljenje i rekao da neće podržati izmjene Poslovnika zbog mogućnosti zloupotreba.

Bečić je podsjetio da su na sjednici Kolegijuma svi predsjednici klubova potpisali izmjene.

Popović je kazao da se nije desilo u parlamentarnoj istoriji da neki akt potpisuju poslanici opozicije i pozicije, "ali dobro".

"Ova rješenja nijesu dobra, stvara se mogućnost za zloputrebu i da će o nekim zakonima poslanici glasati pod prinudom. Nemojte to raditi, nemojte toliko podilaziti vlasti. Mislimo da je država u opasnosti, da je počela okupacija Crne Gore u 26 slika", kazao je Popović i najavio da neće glasati za izmjene Poslovnika.

Ostavke Đeljošaja i Simovića, Milačić napustio klub DF-a

Na početku sjednice su konstatovane ostavke Nika Đeljošaja i Milutina Simovića na mjesta poslanika zbog nespojivosti funkcija. Đeljošaj je predsjednik Opštine Tuzi, dok je Simović nedavno izabran za predsjednika Opštine Nikšić.

Takođe je konstatovano da je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić napustio Poslanički klub Demokratskog fronta.

Bonus video: