Knežević: Darmanović učestvovao u kriminalnoj montaži "Državnog udara"

"Sam sudski proces je kao što smo rekli montiran proces i na njega se uticalo sa strane. Operaciju je vodio Zoran Pažin, egzekutor je bio Katnić", kazao je Mandić

30549 pregleda 415 reakcija 28 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Alisa Hajdarpašić
Sa pres konferencije, Foto: Alisa Hajdarpašić

Jedan od lidera Demorkatskog fronta Milan Knežević na pres konfereciji je predstavio je dokument za koji tvrdi da je izjava Džozefa Asada okrivljenog u procesu Državni udar.

Knežević je iz izjave napisane na nekoliko strana izdvojio tvrdnje Asada da se nikada nije sreo sa članovima opozcije iz Crne Gore, niti je učestvovao u slučaju "državni udar" i da nije bilo razloga da bude okrivljen u tom slučaju.

U izjavi Džozef Asad tvrdi da nije učestvovao u izbornoj kampanji, da nije upoznao ni jednog člana opozicionih partija 2016. godine, kao i da nije u Crnu Goru unosio opremu za bezbjednost i praćenje.

"Specijalni džavni tužilac naveo je da sam upoznao članove političke opozicije, uključujući ona lica koja su naknadno optužena i sada se žale na presude, a SDT je mom advokatu prethodno obezbijedio pripremljenu izjavu i fotografije tih lica kako bi ih lažno optužio. Ja ni u kom stadijumu dao takvu izjavu, niti bih dao bilo kakvu izjavu koja vodi ka lažnoj optužbi. Iz tog razloga me je SDT naknadno opotužio i meni i članovima moje porodice prijetio krivičnim gonjenjem", stoji u izjavi Džozefa Asada.

Knežević je naveo da kada je Džozef Asad odbio da lažno svjedoči u predmetu "državni udar", postao je okrivljeni.

Prema tvrdnjama predsjednika DNP-a i Srđan Darmanović je učestovao u "krimnalnoj montaži ovog slučaja", jer je u Njujorku obećao da će Asad biti samo svjedok, da bi nakon toga bio uhapšen u Abu Dabiju.

Darmanović je doskorašnji šef crnogorske diplomatije i bivši ambasador u SAD.

Knežević je istakao da je u ovom slučaju učestvovao i bivši ministar pravde Zoran Pažin i SDT Milivoje Katnić kao egzekutor.

On je pozvao predsjednicu Udruženja sudija Hasniju Simonović da reaguje na ove optužbe, i pita se "da li će ispititati Zorana Pažina i Srđana Darmanovića, kao i da li će reagovati na optužbe na izjave Mila Đukanovica koji je u emisiji Tamare Nikčević rekao da će biti presude protiv lidera DF", ističući navodni neprimjereni uticaj Đukanovića na sudsku instancu.

Simonović je juče reagovala povodom izjave Vladimira Leposavića, ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava, koji je najavio mogućnost donošenja zakona o amnestiji ukoliko bi se desila mogućnost da Apelacioni sud potvrdi prvostepene presude za pokušaj terorizma Mandiću i Kneževiću.

"Da li će reagovati na to što je trojici lidera DF skinut imunitet. Nama ne treba nikakva amnestija, mi možemo svima pogledati u oči", kazao je Knežević.

Knežević je dodao da je Asad prvu izjavu dao šestog septembra i da je ona dopunjena i dostavljena Apelacionom sudu.

Juče je pred Apelacionim sudom završena jedna tragicna priča poznata pod državni udar, kazao je lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić.

"Najveće žrtve su one koje su bile u zatvoru kao sto je Mihajlo Čađenović, Dikić, Branka Milić, protiv njih je okrenuta oštrica. Ovim se htjela nanijeti šteta srpskom narodu, nevinim ljudima. Radi se o ujdurmi režima. Umjesto prirodne smjene vlasti koja je trebala da uslijedi 2016. godine moralo je to biti nakon četiri godine", kazao je Mandić.

Ponovio je da je sudski proces montiran.

"Sam sudski proces je kao sto smo rekli montiran proces i na njega se uticalo sa strane. Operaciju je vodio Zoran Pažin, egzekutor je bio Katnić. To je ono sto se mjerodavno utvrdilo", kazao je Mandić.

On je dodao da se odluka Apelacionog suda ne tiče samo njih.

"Ovo što treba da odluči Apelacioni sud ne tiče se samo nas. Oni treba da donesu odluku o sebi. Ovo je važna odluka za njih koliko i za sudsko vijeće".

Mandić je kazao da očekuju oslobađajuću presudu te da će sve osim toga smatrati napadom na njih.

Bonus video: