Konkurs za direktora Uprave policije već u ponedjeljak

Odluka o imenovanju Damjanovića i Vukšića juče nije bila objavljena na sajtu Vlade, ali ni u “Službenom listu”

8809 pregleda 15 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Boris Pejović
Uprava policije, Foto: Boris Pejović

Prema informacijama “Vijesti” Ministarstvo unutrašnjih poslova bi konkurs za direktora Uprave policije moglo raspisati već u ponedjeljak.

I dok imenovanje za vršioca družnosti v.d. direktora Uprave policije Veska Damjanovića, koji je bio v. d. direktora i 2018. zakonski niko ne osporava, već samo politički, za privremenog šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) stvari stoje drugačije.

Damjanović
Damjanovićfoto: Savo Prelević

Zakon o ANB-u propisuje da “direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati”.

Dejan Vukšić, koji je postavljen za v. d. direktora ANB-a bio je nosilac izborne liste koalicije čiji je glavni akter bio Demokratsko front (DF), a nakon izbora je izabran za predsjednika Skupštine opštine (SO) Kotor.

Vukšić
Vukšićfoto: Radio Kotor

Odluka o njegovom imenovanju, kao ni Damjanovićevom, juče nije bila objavljena na sajtu Vlade, ali ni u “Službenom listu”.

On, takođe, kolege u SO Kotor nije informisao o novoj funkciji, niti je podnio ostavku, potvrđeno je “Vijestima” u SO Kotor.

Inače, potpredsjednik Skupštine još nije izabran.

Iako se predstavljao kao advokat jednog od optuženih vođa “kavačkog klana Igora Božovića, on o tome nije htio da govori, kao ni o motivima da se prihvati posla u ANB-u.

Božović
Božovićfoto: Boris Pejović

Rekao je “Vijestima” samo da ne daje izjave, a televiziji Vijesti da nije bio advokat Božovića.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je juče na konferenciji za novinare rekao da smatra da je izbor Vukšića dobro rješenje i da je siguran da će on ubrzo sastaviti tim koji će doprinijeti da se Agencija prepoznaje kao institucija koja štiti državne interese.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

On je kazao da je to rješenje dogovoreno sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i u skladu je sa zakonom.

“U Crnoj Gori koga god da imenujemo na bilo koju funkciju, neko će se naći da kaže ružnu riječ za tu osobu“, kazao je Abazović.

On je dodao da treba omogućiti da se i na drugim pozicijima u bezbjednosnom sektoru nađu novi ljudi.

Kaže da je uvjeren da će Vukšić raditi svoj posao časno, u skladu sa zakonom.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović smatra da se ne može govoriti o kršenju zakona, jer on propisuje uslove za direktora a ne kandidata.

“Direktor Agencije ne može biti član političke partije i politički aktivan. To ne znači da on ne može biti kandidat. Da je važilo to pravilo, Duško Marković nikada ne bi mogao biti u ANB-u,” kaže za "Vijesti" Danilović.

“Najvažnija poruka koju Vlada želi da pošalje jeste da je krenula demontaža prethodnog režima. Juče smo imali ostavku direktora policije (Veselin Veljović), imali smo promjenu na čelu ANB-a koju smo najavili“, dodao je Abazović.

Komentarišući kritike javnosti u vezi sa imenovanjima u bezbjednosnom sektoru, posebno parlamentrane većine, rekao je da ih neke kritike javnosti dotiču, a neke ne.

“V. d. direktora policije morali smo da izaberemo, jer je zakon takav, ali očekujemo vrlo brzo kompetetivan konkurs na koji će se javiti više kandidata”, kazao je Abazović.

Bonus video: