Perović: Potenciranjem priče o SPC nanosi se šteta Vladi

"Usudiću se da predvidim duži rok trajanja nego što to izgleda u ovom trenutku”

18195 pregleda 363 reakcija 64 komentar(a)
Perović, Foto: Filip RoganoviĆ
Perović, Foto: Filip RoganoviĆ

Ponavljanjem tvrdnji da je nova vlast formirana pod patronatom Srpske pravoslave crkve (SPC) nanosi se šteta Vladi i unosi nesigurnost kod onih koji su glasali za smjenu Demokratske partije socijalista (DPS), smatra građanski aktivista Džemal Perović.

“Uticaj SPC nije ušao na sporedna vrata, već naprotiv, kroz litije, naočigled domaće i strane javnosti”, rekao je Perović agenciji MINA.

On je kazao da premijer Zdravko Krivokapić nije došao tajno na čelo koalicije “Za budućnost Crne Gore”, niti je redosljed na listi objelodanjen nakon izbora.

“Potezanjem tih priča danas, nanosi se šteta Vladi, unosi nesigurnost kod onih koji su glasali za smjenu DPS-a, a hrabre se pristalice te stranke i satelita vezanih interesno”, ocijenio je Perović.

On je, govoreći o sastavu nove Vlade, rekao da ga je iznenadilo to što u njoj nema predstavnika manjina.

„Time je propuštena prilika da se dobije komotnija većina, ali i da se parira staroj vlasti u ovom veoma važnom segmentu“, smatra Perović.

On je kazao da je nova Vlada svojevrsni eksperiment koji je rijetko viđen u političkoj praksi, jer nije sastavljena od predstavnika izbornih lista pobjedničkih koalicija.

“I niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći koliko će potrajati. Pa ipak, na osnovu sličnih primjera u svijetu i svog političkog iskustva, usudiću se da predvidim duži rok trajanja nego što to izgleda u ovom trenutku”, naveo je Perović.

Komentarišući kritike koje na račun nove Vlade dolaze iz pojedinih redova nove parlamentrane većine, Perović je ocijenio da se takvim kritikama “daje kiseonik DPS-u, koji bi, da je bilo poštenih izbora, već bio prošlost”.

“Ali sve to ne mora da znači da će Vlada biti kratkog vijeka. Sjetimo se galame dan prije izbora, i onda glasanja svih, pod konac”, naveo je Perović.

On je, govoreći o pokretu “Odupri se” na čijem je čelu bio, kazao da je to bio bunt protiv nepravde, pljačke i meke diktature koja je zarobila državne institucije.

Gašenje Pokreta je, kako je rekao, počelo i prije nego što je počela opadati masovnost protesta, jer su upravo pojedini lideri opozicije, osjetivši se ugroženim, počeli sa destrukcijom.

“Prvo zatezanjima oko potpisivanja Sporazuma za budućnost a kasnije i direktnim napadima. Sve objašnjava rečenica jednog od lidera opozicije: Nećemo da vas pomažemo (finansiramo), pa da nam vi sjutra budete konkurencija na izborima”, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, tu se vidjelo da njihov cilj nije i cilj Sporazuma koji su potpisali, smjena režima.

“Nijesu tu pomagala naša uvjeravanja da se kao pokret Odupri se, nećemo naći na izbornoj listi”, dodao je Perović.

On je kazao da je čak garantovao za sebe i za veliku većinu članova Pokreta, da se neće naći ni pojedinačno na njihovim listama.

“Možda je upravo to bila naša greška. Nakon toga su počeli da nas gaze još više. Razumjeli su to kao našu slabost, što je i bila”, kazao je Perović

On je naglasio da gašenje Pokreta ne smatra porazom građanskog aktivizma, jer su, kako je naveo, građani na tim protestima ohrabreni, a i režim je shvatio poruku.

“Nakon masovnog protesta po onoj najhladnijoj podgoričkoj noći, znali su svi da u Crnoj Gori više ništa neće biti isto. Diktatura je morala pasti”, zaključio je Perović.

Bonus video: