Katnić ispituje izjave ministra Leposavića

U SDT-u je saopšteno da su do sada dali naloge da im se dostave orginalne izjave ministra Leposavića i dopisi o njegovim javnim istupima, nakon čega će ga u svojstvu građanina pozvati na saslušanje

55210 pregleda 130 reakcija 73 komentar(a)
Vladimir Leposavić, Foto: Savo Prelević
Vladimir Leposavić, Foto: Savo Prelević

Da li je ministar pravde Vladimir Leposavić ugrozio javni interes i zloupotrijebio službeni položaj utvrdiće Specijalno državno tužilaštvo, koje je prošle sedmice formiralo predmet i pokrenulo izviđaj, saznaju "Vijesti".

U SDT-u je saopšteno da su do sada dali naloge da im se dostave orginalne izjave ministra Leposavića i dopisi o njegovim javnim istupima, nakon čega će ga u svojstvu građanina pozvati na saslušanje.

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je ministar pravde ugrozio javni interes vršeći, kako se navodi, neprimjeren uticaj na samostalnost i nezavisnost pravosudnih organa.

Ova institucija je pozvala Leposavića da se uzdržava od izjava, koje imaju za cilj vršenje uticaja na nezavisno pravosuđe.

Leposavić je u prvoj polovini decembra prošle godine, gostujući u emisiji A1, najavio mogućnost donošenja Zakona o amnestiji ukoliko bi Apelacioni sud potvrdio prvostepenu osuđujuću presudu u slučaju "državni udar" liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

ASK je u izvještaju utvrdio da je Leposavić "narušio integritet Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava" kao i Sudskog savjeta, komentarišući nepravosnažan sudski postupak, ocjenjujući validnost dokaza izvedenih tokom prvostepenog postupka navodeći da je zreo za ponavljanje.

Bonus video: