Administrativni predložio smjenu Alekse Ivanovića

Predsjednik Odbora Milun Zogović je kazao da su članovi DIK-a prekršili zakon i da su dio političke opstrukcije rada Parlamenta

23841 pregleda 176 reakcija 10 komentar(a)
Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.01.2021. 12:59h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore predložio je razrješenje predsjednika Državne izborne komisije Alekse Ivanovića, o čemu konačnu riječ treba da da plenum.

Predsjednik Odbora Milun Zogović (DF) predlagač je inicijative, u kojoj se navodi da je DIK bio dužan da izabere kandidata koji je na izbornoj listi, aludirajući na slučaj Suade Zoronjić (Crno na bijelo).

Zogović je kazao da su članovi DIK-a prekršili zakon i da su dio političke opstrukcije rada Parlamenta.

Zogović je u obrazloženju saopštio da su predsjednik i članovi DIK-a dužni da primjenjuju Zakon o izboru odbornika i poslanika, a ne da budu uzdržani ili protiv njegove primjene.

“DIK je odbila po urednom zahtjevu Skupštine da dostavi Parlamentu izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta, na šta je obavezuje član 32 Zakon o izboru odbornika i poslanika”, kazao je Zogović.

Istakao je da je DIK nakon što je njen predsjednik dobio dopis o ostavci poslanika, bila dužna da izabere onog kandidata koji je sledeći prema redosledu na poslaničkoj listi.

“Umjesto jasne primjene jasnih normi Zakona o izboru odbornika i poslanika, predsjednik i određeni članovi DIK-a su se opredijelili za otvoreno kršenje zakona i političku opstrukciju sa krajnjim ciljem prekrajanja izborne volje, koju su građani iskazali na izborima 30.avgusta, a što je i predmet krivične prijave koju je protiv ovih lica podnio 41 poslanik Skupštine”, rekao je Zogović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da ima afirmativan odnos vezano za predlog za razrješenje predsjednika DIK-a i da će Demokrate podržati predlog.

“Svaki javni funkcioner može biti razriješen. To je pitanje odgovornosti. Bez mogućnosti razrješenje, javni funkcioner ne bi bio javni funkcioner, već bi bio gospodar, a takva institucija ne postoji u demokratskoj državi niti u državi koja Ustavom proklamuje principe parlamentarne demokratije”, kazao je Koprivica.

On je istakao da Ivanovića može razriješiti Skupština, navodeći da je Ustavom propisano da , pored ostalog, Skupština imenuje i razrješava i druge nosioce funkcija određene zakonom.

“Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da Skupština imenuje predsjednika DIK-a”.

On je istakao da se ključni razlog za razrješenje predsjednika DIK-a tiče nevršenja nadležnosti.

Administrativni odbor je na zahtjev koalicije Crno na bijelo, utvrdio predlog odluke, o razrješenju poslanice koalicije Crno na Bijelo Božene Jelušić iz članstva u Ustavnom odboru, i izboru Suade Zoronjić za članicu Ustavnog odbora.

Utvrđen je i predlog da Zoronjić bude izabrana za članicu Odbora za evropske integracije, kao i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Odbor je utvrdio i predlog da poslanik Cnb Miloš Kontar bude član Odbora za bezbjednost i odbranu. Prethodno je utvrđen predlog da bude razriješen članstva u Komisiji za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, gdje će ga zamijeniti poslanica Božena Jelušić.

Bonus video: