Šćepanović: Bilo je jednoglasnih odluka

Što se, pak, tiče vaše konstatacije da odluka o kojoj pišete ‘’još nije objavljena u ‘’Službenom listu’’, ukazujem da se odluka Ustavnog suda, bilo da je donesena na sjednici vijeća ili Suda, a koja se, saglasno Zakonu o Ustavnom sudu, objavljuje u ‘’Službenom listu Crne Gore’’, može biti objavljena tek nakon sprovedenog postupka propisanog Zakonom o Ustavnom sudu i Poslovnikom Ustavnog suda

3015 pregleda 0 komentar(a)
Budimir Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Budimir Šćepanović, Foto: Savo Prelević

Povodom tekstova: “Knežević nezakonito osuđen za incident” i ‘’Knežević imao povoda za oštre riječi’’ objavljenih u “Vijestima” 29. i 30. januara reagovao je predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović.

U reagovanju se navodi:” U petak, 29. januara 2021. godine, u tekstu pod naslovom: “Knežević nezakonito osuđen za incident”, komentarisana je jedna od odluka Ustavnog suda sa sjednice od 28. januara 2021. godine i, između ostalog, navedeno da je: ‘’sudija izvjestilac, u ovom predmetu Miodrag Iličković i ovo je jedan od rijetkih presedana da Ustavni sud donosi jednoglasnu odluku’’.

Na netačnu informaciju da je “ovo je jedan od rijetkih presedana da Ustavni sud donosi jednoglasnu odluku’’ nijesam reagovao, jer sam smatrao da je ona rezultat nepoznavanja rada Suda, ili dezinformacije od strane ‘’izvora iz Suda’’.

Međutim, kako je u vašem tekstu, pod naslovom: ‘’Knežević imao povoda za oštre riječi’’, objavljenom u subotu, 30. januara 2021. godine, ponovljena netačna informacija o načinu odlučivanje Ustavnog suda ‘’u skorijoj prošlosti’’, prinuđen sam da reagujem. Ovo tim prije što ste u odnosnom tekstu, potpuno van konteksta, ustvrdili da ‘’u skorijoj prošlosti odlučivanja te ustavnosudske instance’’ nije bilo jednoglasne odluke Ustavnog suda. Ponavljanje dezinformacije u dva broja vašeg lista zaredom ne može se shvatiti drugačije do kao tendencioznost, koja nanosi štetu objektivnom informisanju građana. No, ipak, vjerujem da vam to nije bila namjera, već da ste vjerovali u tačnost informacije, imajući u vidu naše nereagovanje. Stoga, a u cilju objektivnog informisanja javnosti, ukazujem da je Ustavni sud na sjednicama, do sada, najveći broj svojih odluka donio jednoglasno. Uz to, sve odluke i rješenja donijete na sjednicama vijeća donesene su jednoglasno, a u predmetima o kojima na sjednici vijeća nije postignuta jednoglasnost odlučuje se na (plenarnoj) sjednici Suda, saglasno Amandmanu XV na Ustav Crne Gore.

Takođe, ukazujem da se informacije o donesenim odlukama i rješenjima Ustavnog suda objavljuju na internet stranici Ustavnog suda, po pravilu, istog dana kada je i održana sjednica vijeća ili Suda, osim u slučaju kada je sjednica završena van radnog vremena, kao što je to bilo 28. januara ove godine. Osim tih informacija, Ustavni sud na svojoj internet stranici objavljuje svoje odluke integralno, ali tek nakon redakcijske obrade i dostavljanja strankama u postupku. Ovo iz razloga što ne bi bilo saglasno sa pozitivnim propisima da se stranke o odlukama Suda u postupcima koje vode informišu posredstvom sredstava informisanja, a što se dešavalo u nekim slučajevima, zahvaljući vašem ‘’izvoru iz Suda’’. U tim slučajevima posebno trpimo kritike od učesnika u postupku, kao i od drugih lica na čija prava ili obaveze direktno utiču odluke Ustavnog suda.

Što se, pak, tiče vaše konstatacije da odluka o kojoj pišete ‘’još nije objavljena u ‘’Službenom listu’’, ukazujem da se odluka Ustavnog suda, bilo da je donesena na sjednici vijeća ili Suda, a koja se, saglasno Zakonu o Ustavnom sudu, objavljuje u ‘’Službenom listu Crne Gore’’, može biti objavljena tek nakon sprovedenog postupka propisanog Zakonom o Ustavnom sudu i Poslovnikom Ustavnog suda. Stoga, a imajući u vidu da je sjednica Suda na kojoj je, pored ostalih, donijeta i navedena odluka završena kasno popodne 28. januara ove godine, nerealno je bilo vaše očekivanje da je ta odluka mogla biti već objavljena 30. janura ove godine (kada je tekst objavljen).

Osim toga, ističem da Ustavni sud, u konkretnom predmetu, nije ni donio odluku da se navedena odluka objavi u ‘’Službenom listu Crne Gore’’,” navodi se u reagovanju predsjednika US.

Bonus video: