Krapović: Tužilaštvo radi za DPS, zašto nisu reagovali 2017. godine

Na pitanje da objasni na šta je Bogdanović mislio kada je kazao za SDT-a Živka Savovića "dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako" i da se zbog toga treba obezbijediti sponzorstvo, Krapović je rekao da ne zna da li je tačno to što je objavljeno u transkriptima razgovora

50609 pregleda 295 reakcija 112 komentar(a)
Foto: Alisa Hajdarpašić
Foto: Alisa Hajdarpašić

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da je "indikativno i ilustrativno" što je od Specijalnog državno tužilaštva danas stigao zahtjev Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta baš u ovom momentu.

On je naveo da nije slučajno to što zahtjev za skidanje imuniteta dolazi kada su reformski zakoni o tužilaštvu u proceduri.

"Moji advokati su tada u junu mjesecu podnijeli obavještenje o svakoj preduzetoj radnji, izvođenju dokaza, saslušanja, i tako dalje od strane Specijalnog državnog tužilaštva. Od tada do današnjeg dana nije preduzeta ni jedna, jedina radnja od strane SDT-a, međutim na današnji dan dolazi ovaj prijedlog za skidanje imuniteta i naravno to je više nego indikativno i ilustrativno", rekao je Krapović.

Ranije danas, SDT dostavilo je Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta Krapoviću, jer je, kako su obrazložili, početkom juna u Budvi formirana kriminalna organizacija na čelu sa Krapovićem ciljem izvršenja više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i pozivanje na otpor.

Povezani članci

12. Februar 2021.

SDT traži da se Krapoviću skine imunitet

Nakon što je SDT poslao zahtjev za skidanje imuniteta zbog spornog slučaja iz juna 2020. godine, objavili su transkript razgovora iz septembra 2017. godine između funkcionera Demokrata, Dragana Krapovića (tada je objavljao funkciju predsjednika Opštine Budva), funkcionera Borisa Bogdanovića i predsjednika partije Alekse Bečića.

U razgovorima se pominje dogovor o sponzorstvu sinu spcijalnog državnog tužioca Živka Savovića - Mišu i potencijalnim investicijama u budvanskom naselju Bečići.

SDT je u saopštenju ustvrdio da su razgovori dokaz pokušaja političkog uticaja Demokratske Crne Gore na specijalnog tužioca Živka Savovića.

Bogdanović i Krapović u razgovoru pričaju o sponzorstvu u iznosu od 200 eura Opštine Budva prema sinu Živka Savovića, koji, navodno, treba na takmičenje u Rusije. Boganović je u razgovoru obavljenom 19.09, prema transkriptu SDT, istakao da su mu već obezbijedili 200 eura, a da Opština Budva treba još 200.

Na pitanje da objasni na šta je Bogdanović mislio kada je kazao za SDT-a Živka Savovića "dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako" i da se zbog toga treba obezbijediti sponzorstvo, Krapović je rekao da ne zna da li je tačno to što je objavljeno u transkriptima razgovora.

"Taj razgovor ukoliko se desio, desio se prije tri ipo ili četiri godine, ne očekujete valjda od mene da se sjetim svake pojedinosti u tom razgovoru koji sam vodio. Mi nismo bili involvirani ni u jednom postupku u kome se pojavljuje tužilac Savović".

Krapović je odgovarajući na pitanje da li je tačno da ipak zna ko je sin specijalnog državnog tužioca Živka Savovića, iako je juče nakon saslušanja u SDT na konferenciji za novinare tvrdio da je tek na saslušanju saznao čiji je sin Mišo Savović, istakao da on lično ne poznaje tužioca Savovića i da očekuje da mu građani vjeruju.

"Nikad nisam upoznao specijalnog tužioca Savovića, nikada nisam razgovarao sa njima, nikada nisam razgovarao sa Mišom Savovićem", istakao je Krapović.

Dok Krapović nije demantovao, niti potvrdio autentičnost snimka audio razgovora, ali da ne može da se sjeti da li je tačno ono što je rekao.

"Ti su transkripti, ja sad ne znam da li su tačni, ne mogu da se sjetim, ali današnje obrazloženje SDT je svakako skandalozno iz razloga, jer mjere tajnog nadzora se koriste radi otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela, a ne kako su oni danas obrazložili objektivnog informisanje javnosti", kazao je Krapović.

Istakao je da što se tiče investicije koje se pominje u transkriptu razgovora od 22.09.2017. godine između njega i Alekse Bečića da je bilo samo informativno i sve u skladu sa zakonom.

"Ja sam kao predsjednik Opštine Budva postigao veoma, veoma dobre rezultate, da su vraćane desetine miliona eura, da su sve procedure i zakona dok sam bio predsjednik Opštine Budva, poštovane do slova i da sam ja dok sam bio na čelu Opštine u tom trenutku isključivo o svakom mogućem slučaju vezano za bilo kakve investicije u Opštini Budva", kazao je on.

Kazao je i da je SDT trebao da reaguje 2017. godine

"Sada je jasno da je spinovanje. Jasno je ovo politički pritisak, tužilastvo postupa kao politička batina DPS-a. Taj pritisak postoji, oni se pozivaju da želimo da vršimo politički pritisak, to nije tačno. Nikšićki izbori su raspisani i sa te strane postoji pritisak, da i na taj način postoji pritisak. Mi smo čisti, posvećeni građanima, bilo je tako i biće. Prije je stigao zahtjev da se meni skine imunitet nego Petru Ivanoviću, što je jedan kurozitet", rekao je Krapović.

Poslanik Momo Koprivica je nakon u toku konferencije za novinare istakao da su članovi Demokrata nezakonito bili pod mjerama tajnog nadzora.

On je dodao da je "ovo još jedan dokaz da je SDT protiv politčikih protivnika DPS-a".

"Juče je glavni specijalni tužilac tražio da se njegova ostavka zamijeni zakonom i zato što nismo pristali na trgovinu i prijetnje on danas kreće u politički progon i to u susret nikšićkom izborima, jer DPS zna ko im najviše prijeti u Crnoj Gori. Ovo je osveta što nije prihvaćen predlog Katnića političke korupcije", rekao je Koprivica.

Dodao je da više nema dogovora i dilova kao u periodu prethodne vlasti.

"Tužilac Savović nije ništa učinio za Demokrate niti je ikad to trebao. Nije bilo investicija, nije bilo ničega. U razgovoru ništa nije bilo nezakonito. Katnić je prekršio zakon o mjerama tajnog nadzora, nije bilo zakonskog osnova da prati funkcionere Demorkata", kazao je Korpivica.

Dodao je da neće glasati za skidanje imuniteta Krapoviću i da Skupština "neće učestvovati u političkom progonu SDT-a".

Bonus video: