Neviđene diplomatske smicalice štete ugledu države

Nestvarnu notu, lišenu do sada viđene prakse u diplomatiji, daje mijenjanje brave na vratima ambasade, smatraju sagovornici “Vijesti”. Boris Raonić upozorava da oko 30 diplomata sjedi bez ikakve informacije u vezi sa konsultacijama

30573 pregleda 413 reakcija 46 komentar(a)
Iz MVP nijesu odgovorili kako će za postupke odgovarati Vlahović i Pajović, Foto: Filip Roganović
Iz MVP nijesu odgovorili kako će za postupke odgovarati Vlahović i Pajović, Foto: Filip Roganović

Ponašanje pojedinih ambasadora Crne Gore, njihove smicalice i oglušivanje o naređenja, kao i to što se desetine njih zadržavaju na konsultacijama duže od mjesec, šteti ugledu države, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Dodaju da nestvarnu notu, lišenu do sada viđene diplomatske prakse, daje mijenjanje brave na vratima ambasade, ali i druge “diplomatske” smicalice.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) opozvalo je osam ambasadora, kojima je 16. februara onemogućen pristup ambasadama. Takođe, prestalo je njihovo finansiranje i precizirano da stanove mogu da koriste do otkaznog roka.

Nakon toga je opozvani crnogorski ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović zamijenio bravu na vratima ambasade, a njegov kolega u Kini Darko Pajović još nije vratio pečat i karticu za plaćanje. Nakon što je Pajović demantovao tvrdnje Ministarstva vanjskih poslova, nazivajući ih primitivnim i najavljući tužbu, iz MVP-a su rekli da za ono što su saopštili imaju dokaz.

Ostali ambasadori su vraćeni u Crnu Goru zbog konsultacija.

Spoljnopolitički analitičar koji je dugo bio u diplomatiji, a želio je da ostane anoniman, za “Vijesti” kaže da države obično mijenjaju ambasadora postepeno, kako ne bi ugrozile rad mreže.

“Kad radite po pravilima, pokazujete da ste drugačiji od onih koji nijesu radili po pravilima. Kad radite svojevoljno, onda nijeste nista drugačiji. Tek kad vidite ovaj kontekst, možete razmišljati i o bravama, pečatima i neposlušnosti diplomata”, rekao je on.

Predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić navodi da sada oko 30 diplomata sjedi bez ikakve informacije u vezi sa konsultacijama, informacijama za partnere u zemlji prijema u vezi sa budućim aktivnostima, a sva je prilika ni u vezi sa svojim profesionalnim angažmanom.

Boris Raonić
Boris Raonićfoto: Boris Pejović

“Preveliki je broj neadekvatnih imenovanja, ali ovo nije dobar način i tako se šalje loša slika prema vani”, rekao je Raonić “Vijestima”.

O situaciji u diplomatiji raspravljao je u petak skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović poručio je da ponašanje pojedinih ambasadora ukazuje u “kakvoj smo mi državi živjeli, ko je bio ambasador ove zemlje i kako oni doživljavaju svoju službu”.

Slaven Radunović
Slaven Radunovićfoto: Boris Pejović

“Nikad nijedan ambasador mnogo ozbiljnije države sa većom diplomatskom praksom i tradicijom nije radio ovo što rade crnogorski ambasadori koji žele da pokažu lojalnost doskorašnjem šefu režima. To je pravi dokaz na kojem smo mi nivou i demokratije i svijesti”, rekao je Radunović na sjednici.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da zbog “bruke” koju država može da pretrpi nijesu slučaj prijavljivali nadležnim u drugim državama.

Iz MVP nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” na koji način će odgovarati opozvani ambasadori Vlahović i Pajović za postupke nakon opoziva.

Osim Pajovića i Vlahovića, Vlada je ranije predložila opoziv ambasadora iz Bosne i Hercegovine Obrada Stanišića, Italije Sanje Vlahović, Njemačke Vere Kuliš, Srbije Tarzana Miloševića, Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanke Jeknić i Poljske Budimira Šegrta.

Spoljnopolitički analitičar smatra da se ova tema do te mjere ispolitizovala da se od “drveća, ne vidi šuma”.

“Nijedna država na svijetu ne zove svoje ambasadore na konsultacije i drži ih kod kuće neograničeno. Kod malih država, čija je mreža mala i ranjiva, ovo je posebno pogubno po diplomatiju kao cjelinu. To je kao da pucate u svoju nogu zbog žulja na tabanu”, rekao je on.

Raonić napominje da je praksa da se konsultacije obavljaju u mjesecima unaprijed poznatom teriminu, nekada i za vrijeme novogodišnjih praznika ili ljetnjeg odmora, kada je manje diplomatskih aktivnosti.

“Teme su unaprijed poznate, kao i termin”, rekao je Raonić.

Istakao je da o ovakvim diplomatskim pitanjima trenutno u Vladi ne odlučuju eksperti, iako bi trebalo.

“Ako već imamo koncept ekspertske vlade, onda bi morali za ove stvari da odlučujući stav daju oni kojima je to struka, u liku potpredsjednika Vlade i ministra, a ne da o ovome odlučuju oni koji o tome veoma malo znaju”, istakao je Raonić.

Dodao je da Vlada pravi stratešku grešku, jer je u promjene na spoljnopolitičkom planu krenula revolucionarnim metodama.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je na sjednice Odbora za međunarodne odnose i iseljenike istakao da ne vidi ništa sporno u tome što su ambasadori pozvani na konsultacija.

Naveo je da su posljednje konsultacije u Crnoj Gori bile 2016. godine, a prije toga su bile na svake dvije godine.

Predložen opoziv Dinoše i Erakovića

Vlada je predložila da se sa dužnosti opozovu ambasadori na Kosovu i Španiji, Ferhat Dinoša i Aleksandar Eraković.

Dinoša je opozvan zbog sticanja uslova za penziju, a Eraković na lični zahtjev. Dinoša je od 16. septembra 2016. godine na toj dužnost, a rješenjem od 12. februara 2021. godine odlučeno je da mu zbog navršenih 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, po sili zakona prestaje radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova 13. februara 2021. godine.

Bonus video: