Kankaraš: Građani Nikšića više od 120 dana godišnje udišu i do deset puta zagađeniji vazduh od dozvoljenog

"Ne zna se šta je više zagađeno, voda, vazduh ili zemljište, a lokalna samouprava u proteklih 20 godina nije učinila ni najmanji gest da to promijeni. Naprotiv, upravljala je otpadom na najprimitivniji mogući način“, naveo je Kankaraš

11880 pregleda 155 reakcija 21 komentar(a)
Kankaraš, Foto: Crno na bijelo
Kankaraš, Foto: Crno na bijelo

Građani Nikšića više od 120 dana godišnje udišu i do deset puta zagađeniji vazduh od dozvoljenog, a brojne male nelegalne deponije veliki su ekološki problem tog grada, kazao je kandidat za odbornika sa liste Crno na bijelo u Nikšiću, Borislav Kankaraš.

On je na današnjoj konferenciji za novinare te izborne liste rekao da je, kada je riječ o ekološkim prilikama u Nikšiću, situacija vanredna.

"Ne zna se šta je više zagađeno, voda, vazduh ili zemljište, a lokalna samouprava u proteklih 20 godina nije učinila ni najmanji gest da to promijeni. Naprotiv, upravljala je otpadom na najprimitivniji mogući način“, naveo je Kankaraš.

On je kazao da Nikšić već duže vrijeme „kuburi“ sa nepropisnim odlaganjem različitih vrsta otpada.

"Jedan dio sugrađana je deponovao otpad u korita rijeka, a ista situacija se događala i sa industrijskim, medicinskim i drugim vrstama odpada“, rekao je Kankaraš.

Prosječan građanin Nikšića, prema njegovim riječima, u toku dana proizvede jedan kilogram otpada, dok, na primjer, prosječni građanin Ljubljane proizvede 0,3 kilograma otpada, što je tri puta manje.

„Građani Nikšića više od 120 dana godišnje udišu i do deset puta zagađeniji vazduh od dozvoljenog. Osim toga, brojne male nelegalne deponije predstavljaju veliki ekološki problem grada”, kazao je Kankaraš.

On je dodao da u Građanskom pokretu URA imaju viziju Nikšića kao zelenog grada, koji je, po svim mjerilima, etičan, ekonomičan, efikasan i vizionarski.

„To podrazumijeva otvaranje novog poglavlja u razvoju našeg grada, gdje bismo zajedno sa institucijama sistema, privrednicima i sugrađanima napravili akcioni plan za realizaciju te ideje“, naveo je Kankaraš.

Kako je kazao, ključno polje djelovanja bi bilo upravljanje čvrstim komunalnim otpadom kroz izgradnju postrojenja za njegovu reciklažu, zatvaranje i rekultivacija deponije Mislov do i svih malih deponija, kao i sanacija korita Bistrice i Gračanice.

Kankaraš je rekao da imaju u planu dva velika projekta, koji će biti veoma značajni za ekologiju i ekonomiju u Nikšiću.

„Imamo jednog stranog investitora koji je zainteresovan da ulaže u fabriku za stopostotnu reciklažu i preradu otpada i drugog koji je raspoložen da investira u fabriku za reciklažu automobilskih guma, otpadnih ulja, plastike, kao i medicinskog otpada“, naveo je Kankaraš.

On je poručio da svako ko želi evropsku, ekološku i građansku Crnu Goru i Nikšić ima partnera u listi Crno na bijelo.

Kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo u Nikšiću, Anđela Mijanović, rekla je da URA, sa obzirom na članstvo te partije u Zelenim Evrope, ima obavezu da aktivnostima doprinese mijenjanju svijesti građana Crne Gore o ekološkim prilikama u državi.

Ona je kazala da sitnice doprinose velikim promjenama i dodala da su jutros iz platforme Crno na bijelo posjetili gradsku pijacu u Nikšiću i podijelili ekološke cegere proizvođačima i građanima, u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa.

Bonus video: