Picula: Za dio vladajuće većine je upitan koncept crnogorske državnosti i suverenosti

"Nije samo riječ o sučeljavanju na relaciji Vlada – predsjednik Republike ili tanke parlamentarne većine s parlamentarnom manjinom. I sama je vladajuća koalicija vrlo heterogena i zahtijeva ozbiljan napor i kompromise kako bi se održala"

14335 pregleda 31 reakcija 28 komentar(a)
Picula, Foto: Betaphoto
Picula, Foto: Betaphoto

Izvjestilac Evropske unije za Crnu Goru Tonino Picula je govoreći o njegovom nacrtu izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru, u kojem je istaknuta potreba za saradnjom i "kohabitacijom" bivše i nove vlasti zarad napretka zemlje, rekao da je, uz neke ispade, prvi prenos vlasti u Crnoj Gori za 30 godina prošao mirno i pokazao kapacitete političara.

"Nije samo riječ o sučeljavanju na relaciji Vlada – predsjednik Republike ili tanke parlamentarne većine s parlamentarnom manjinom. I sama je vladajuća koalicija vrlo heterogena i zahtijeva ozbiljan napor i kompromise kako bi se održala. Ne bez osnove, nameće se i činjenica da je za dio vladajućih upitan i sam koncept crnogorske državnosti i suvereniteta. Kad to uzmemo u obzir, teško je dogovarati rješenja kad jednom na dnevni red dođu konkretni problemi u pregovorima s Briselom tokom zatvaranja pojedinih poglavlja", rekao je Picula u intervjuu za Danas.

On je komentarisao i rezultate posljednje ankete koja pokazuje da je podrška građana Crne Gore ulasku u EU porasla na 76,6 odsto, dok pozitivno mišljenje o EU ima 80 odsto građana.

"Kad pogledate rezultate prethodne ankete, nije riječ o nekom tektonskom porastu ni promjeni, već prije svega o pozitivnom trendu u pogledu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji. Vjerujem da je riječ i o svojevrsnoj poruci građana, birača obje političke opcije, i trenutne vlasti i opozicije, kako se dosadašnji smjer konvergencije Crne Gore prema Evropskoj uniji ne smije mijenjati", rekao je Picula.

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske, je istakao da je nužno riješiti pitanje poginulih i nestalih u ratovima, da Srbija preda dokumentaciju o tome i ocijenio da bi to bio “ultimativni pokazatelj dobre volje Beograda”.

"Porodice koje trideset godina od Vukovara i dalje traže svoje najmilije dobile bi mir. Time bi se uklonio i jedan od argumenata za političku mobilizaciju u Hrvatskoj. Još jedna stvar, mislim da je nedavno imenovanje vladike Porfirija za patrijarha SPC korak naprijed u našim odnosima. Otac Porfirije pokazao se kao most u dijalogu Hrvatske i Srbije. On je istaknut član društvene zajednice u Hrvatskoj, koji je stekao povjerenje mnogih u svim društvenim slojevima, na cijelom političkom spektru. Vjerujem kako će nastaviti biti taj posrednik koji će nam pomoći da otvorimo i neke velike zajedničke teme i nađemo oko njih zajednički jezik", kazao je Picula za Danas.

Bonus video: