Vujičić: Svako dijete ima pravo na život, očekujemo izvinjenje

"Zadatak je najviših predstavnika naroda upravo da djeluju edukativno i da utiču na javnost da prevazilazi takve loše pojave konzervativnog društva a ne da ih opravdava"

4315 pregleda 13 komentar(a)
Dubravka Vujičić, Foto: Liberalna partija
Dubravka Vujičić, Foto: Liberalna partija

Izjava šefa kluba poslanika (SNP) u Skupštini Crne Gore Dragana Ivanovića kojom je opravdao fenomen selektivnih abortusa nerođene djece samo zbog toga što su ženskog pola, neprihvatljiva je. Očekujemo, zato, od Ivanovića i SNP da upute izvinjenje javnosti Crne Gore, a naročito ženama i majkama, kazala je potpredsjednica Liberalne partije Dubravka Vujičić.

Vujičić ističe da su argumenti da roditelji imaju pravo da biraju pol svoje nerođene djece na način da će abortirati žensku djecu nečuveni u civilizovanom svijetu.

"Humanost i nepovredivost života svakog stvorenja na taj se način potpuno ugrožava i dovodi u pitanje, isključivo iz razloga prevaziđenog sujevjerja i patrijarhalnog, konzervativnog uvjerenja da je nepoželjno imati žensko dijete. Zadatak je najviših predstavnika naroda upravo da djeluju edukativno i da utiču na javnost da prevazilazi takve loše pojave konzervativnog društva a ne da ih opravdava. Jer nije u duhu istinske crnogorske tradicije takav odnos prema ženama, žene su ovdje uvijek bile posebo poštovane, i to kao temelj doma i ponos roda", smatra Vujičić.

Ona se pozvala na izjavu potpredsjednice SAD Kamale Haris, da je "status žene u društvu pokazatelj statusa i stanja demokratije u tom društvu".

"Sa ovakvim stavovima najviših predstavnika vlasti i vladajuće većine, pitamo se kuda to vode Crnu Goru? Kako to zamišljaju njenu evropsku perspektivu sa ovakvim retrogradnim stavovima o temeljnim pravima? Svi zajedno, konačno, moramo razumjeti da je svaki život jednako važan a svako dijete jednako poželjno za svoje roditelje i društvo, bilo ono ženskog i li muškog pola, te da je to zapravo najbolja tradicija Crne Gore koju možemo da gajimo", zaključila je Vujičić.

Bonus video: