Injac: Biće podneseno više krivičnih prijava protiv bivšeg menadžmenta Ministarstva odbrane

"Za ovih šest mjeseci utvrdili smo veliki broj slučajeva nepravilnosti krivično pravne odgovornosti i procesuirali smo neke, radi se o više oblika nezakonitosti, tu je kolega iz Drektorata za logistiku, u kojoj smo uočili veliki broj slučejeva, gdje se postupalo na nezakonit način, od nekog ugovaranja bez ugovora, uslovno, usmeno na riječ do nekih drugih detalja koje se odnose na više oblika zaboravnosti ili zaobilaženja zakona kada je u pitanju i nabavka i ugovora različitih oblika, saradnje", rekla je ministarka odbrane

23282 pregleda 14 komentar(a)
Injac, Foto: Printscreen
Injac, Foto: Printscreen

Ministarska odbrane Olivera Injac kazala je da je u proteklih šest mjeseci u resoru na čijem je čelu uočen veliki broj nepravilnosti u oblasti logistike, zbog čega su i biće podneseno više krivičnih prijava protiv bivšeg menadžmenta.

Ona je ovo kazala odgovarajući na pitanje poslanbika Demokrata Vladimira Martinovića tokom desete sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu predstavljajuću Izvještaj o radu i stanju u pravim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane za 2020. godinu za period kada ona nije bila na čelu resora.

"Zahvaljujem se na podršci, jer za ovih šest mjeseci utvrdili smo veliki broj slučajeva nepravilnosti krivično pravne odgovornosti i procesuirali smo neke, radi se o više oblika nezakonitosti, tu je kolega iz Direktorata za logistiku, u kojoj smo uočili veliki broj slučejeva, gdje se postupalo na nezakonit način, od nekog ugovaranja bez ugovora, uslovno, usmeno na riječ do nekih drugih detalja koje se odnose na više oblika zaboravnosti ili zaobilaženja zakona kada je u pitanju i nabavka i ugovora različitih oblika, saradnje, jer Ministarstvo odbrane i odbrabeni sistem Crne Gore imaju ogroman broj potreba i za nabavku i za pružanje usluga i slično, tako da radimo intenzivno na tome i svakako da ćemo procesuirati sve takve slučajeve, ali naravno da će nam značiti i podrška Vašeg odbora u tom dijelu, jer neke prijave smo predali već tužilaštvu, nekoliko prijava su u toku, ovaj štrajk advokata nas je sad malo usporio u tom dijelu, jer sigurno bi danas mogla da Vas izvijestim o mnogo većem broju krivičnih priijava koje ćemo procesuirati protiv prethodnog menadžmenta ili uopšte nezakonitosti, pa će biti utvrđivano ko je tu napravio propust", kazala je Injac.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović je kazao da on kao predsjednik Skupštine u prošlom mandatio bio član tijela koje je nadgledalo rad Ministarstva odbrane u prethodnom mandatu i da nema nikakve infomacije o nezakonitostima.

"Po tim informacijama koje smo mi dobijali to je sve funkcionisalo kako treba i baš ću biti zainteresovan da čujem sve te nepravilnosti koje su uočene. Ipak, volio bih da se o tome dosta oprezno i izbalansirano razgovara dok ne budete sigurni u sumnje", rekao je Brajović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je kazao da ministarka odbrane ne može da utvrđuje krivično-pravnu odgovornost, nego tužilaštvo i sud, ali može da ima određeni stepen sumnje uz poštovanje prezumpcije nevinosti.

On je upitao Injac koliko je krivičnih prijava podneseno protiv nje, a da je ona u saznanju.

"Skrećem pažnju da na formulacije koje ste dali, jedna je utvrdili krivičnu pravnu odgovornost, jer je veoma loša poruka kada iz Vlade posebno, posebno sa pozicije ministra odbrane dobijemo takve vrste formulacije", kazao je Konjević.

Injac je istakla da je saglasna sa Konjevićem i da "u nekoj konstataciji nije bila precizna", ali da je bitan izbalansiran pristup.

Injac je predstavljajući izvještaj kazala da je uočena netransparentnost prilikom zapošljavanja, posebno u periodu od tri mjeseca tehničke Vlade.

U 2020. godini u Ministarstvo odbrane je zaposlilo 355 ljudi, od koji u ministarstvu 35, a 320 u Vojsci.

Odgovarajući na pitanje poslanika SNP Dragana Ivanovića zašto se pripadnici Vojske nijesu slali na školovanje u državama sa dugom tradicijom obrazovanja vojnika, kao što je Srbija, Injac je kazala da Crna Gora i ova država nemaju nisu imali bilateralni ugovor po osnovu kojeg bi se školovali.

Ona je istakla da je sa predstavnicima Srbije već dogovrena mnogo bolja saradnja, te da postoji mogućnost da se vojnici tamo školuju mimo zemalja u koje su do sad slate kao što je Sjeverna Makedonija ili Italija.

Ivan Brajović je komentarišući ovakvu izjavu kazao da da je prirodno da zemlja članica NATO saveza svoje kadete i oficire šalje u države koje su članice ili pretenduju da budu dio NATO.

Inac je istakla da skoro 50 odsto planiranih aktivnosti nisu realizovani tokom 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa. Ona je istakla da su najveće aktivnosti bile tehničke prirode, odnosno nabavki i u oblasti ljudskih resursa.

Tokom sjednice je istaknuta vrijednost pomoći Vojske civilnim institucijama, posebno u vanrednim situacijama kao što je bilo u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Ministarka odbrane je kazala da će zbog restrikcija u budžetu biti povećeno šest vojno diplomatskih predstavnika: "Napravili smo neke drugačije organizacione mogućnosti, da se na nerezidentnoj osnovi ili sa nekih drugih destinacija pokrivaju neke određene zemlje".

Osim toga, zbog smanjenja od sedam miliona budžeta Ministarstvu odbrane smanjiće se umnogome planirane aktivnosti kao što je zapošljavanje, specijalni dodaci...

Ivan Brajović je kazao da nema potpupne podatke o novim kadrovima u Ministarstvu odbrane, ali one koje ima pokazuje da se sa praksom političkog zapošljavanja nije prekinulo, nego da je ogoljenije i drastičnije.

Raško Konjević je pitao Injac da li u Ministarstvu odbrane ima penzionisanih oficira koji su u stalnom radnom odnosu i istakao da mu se odgovor može dostaviti naknadno i u pisanoj formi.

Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane za 2020. godinu sa sedam glasova uzdržanih i jednim glasom za odlučio da ne usvaja ovaj izvještaj.

Na sjednici je usvojen Predlog Odluke o prestanku važenja Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnu misiju "Resolute Support" u Avganistanu.

O tačkama tri i četiri dnevnog reda odnosno o izvještaju o stanju u Vojsci Crne Gore i izvještaju o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu u 2020. godini je u nastavku sjednice raspravljano bez javnosti.

Bonus video: