Krivokapić došao na Odbor za bezbjednost, ali nije bilo kvoruma

Na sjednicu došli poslanici Demokrata, URA-e i SNP-a

45353 pregleda 365 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), nije danas održana jer nije bilo kvoruma.

Na sjednicu su došli poslanici Demokrata Boris Bogdanović i Dragan Krapović, URA-e Miloš Konatar i Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović. Poslanici Demokratskog fronta (DF) i opozicije – nijesu se pojavili.

Na sjednicu je, iako to nije bilo najvaljeno, došao i premijer Zdravko Krivokapić, koji je bio u društvu v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Dejana Vukšića, kog je ranije predložio za čelnika ANB-a. Ta inicijativa je mjesecima u parlamentu.

Bez predstavnika Fronta: Odbor za bezbjednost
Bez predstavnika Fronta: Odbor za bezbjednostfoto: Nikola Dragaš

Današnju sjednicu Odbora zakazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, jer je predsjednik tog tijela Milan Knežević odbio da to učini. On je sinoć saopštio da je Bečića obavijestio da neće sazvati sjednicu Odbora zbog, kako je rekao, ignorantskog odnosa premijera Krivokapića prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na kontrolno saslušanje 2. juna. Krivokapić se, naime, nije pojavio na kontrolnom saslušanju o švercu cigareta.

Za nedjelju dana ističe šest mjeseci otkako je Vukšić v.d direktora ANB-a, a što je zakonski maksimum. Shodno Zakonu o ANB-u, direktora tajne službe imenuje Vlada, na predlog šefa izvršne vlasti. Predlog se dostavlja parlamentu, odnosno radnom tijelu na davanje mišljenja. Stav Skupštine, međutim, za Vladu nije obavezujući. Vlada je 17. decembra prošle godine imenovala Vukšića za v.d. direktora ANB-a.

Bonus video: