Đukanović: Ponovo se čuju tonovi 90-ih koji dovode u pitanje sposobnost ZB da živi kao multietnička demokratija

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su rekli da je Đukanović "izrazio izuzetno zadovoljstvo susretom na dan koji je jako važan za Crnu Goru i njenu noviju istoriju, dan kada je postala članica UN i ostvarila svoj cjelovjekovni san - da se njena zastava zavijori na Ist Riveru, uz ponovljenu zahvalnost Guterešu da na ovaj način simbolično obilježe 15. godišnjicu članstva u UN i potvrde snagu i kvalitet partnerstva"

23656 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Nažalost, ponovo se čuju tonovi 90-ih koji dovode u pitanje sposobnost Zapadnog Balkana (ZB) da živi kao multietnička demokratija, što nije formula za budućnost, saopštio je danas Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

On je kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, povodom 15 godina članstva Crne Gore u Ujedninjenim nacijama (UN) imao virtuelni sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

U saopštenju se dodaje da je Đukanović "izrazio izuzetno zadovoljstvo susretom na dan koji je jako važan za Crnu Goru i njenu noviju istoriju, dan kada je postala članica UN i ostvarila svoj cjelovjekovni san - da se njena zastava zavijori na Ist Riveru, uz ponovljenu zahvalnost Guterešu da na ovaj način simbolično obilježe 15. godišnjicu članstva u UN i potvrde snagu i kvalitet partnerstva".

"On je čestitao generalnom sekretaru na reizboru na važnu dužnost koja predstavlja značajnu poziciju u međunarodnim političkim odnosima, posebno u ovim vremenima. Uz najbolje želje za uspješan mandat iskazao je uvjerenje u nastavak njegovog osvjedočenog entuzijazma na čelnoj poziciji UN, na dobrobit ukupne međunarodne politike", navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Gutereš
Guterešfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Đukanović je rekao da Crna Gora u cjelosti dijeli ocjene u pozdravnom govoru Gutereša i da, kao i do sada u punoj mjeri može računati na njenu posvećenost multilateralizmu, koji u vremenu koje živimo dodatno dobija na značaju.

"Na globalne probleme moramo imati i globalne odgovore, i ne možemo odgovarati nacionalnim formulama. Zbog toga je važno da se poruke koje upućuje generalni sekretar ozbiljno shvate i da i na izazove koji slijede moramo reagovati saradnjom i multilateralizmom, za šta je Crna Gora potpuno spremna", kazao je Đukanović.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su kazali i da je Đukanović informisao Gutereša o "aktuelnim prilikama na Balkanu, imajući u vidu njegovo dobro poznavanje ovih prostora i iz prethodnog kapaciteta".

"Nažalost, ponovo čuju tonovi 90-ih koji dovode u pitanje sposobnost ZB da živi kao multietnička demokratija, što nije formula za budućnost. Zato se Crna Gora kao multietnička država konfrontira sa tim stavovima i želi da države ZB budu na putu usvajanja evropskog sistema vrijednosti i pripadnosti Evropi, što je garancija stabilnosti i pretpostavka za dalji ekonomski razvoj", rekao je predsjednik Crne Gore.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su kazali i da je Đukanović "uz žaljenje što je korona kriza omela planove da ovaj dan Crna Gora obilježi i posjetom generalnog sekretara, još jednom izrazio zadovoljstvo što je i na ovaj način nastavljen dijalog na najvišem nivou čime se ilustruje kvalitet odnosa i sadržajna saradnja koja se obostrano njeguje".

U saopštenju se dodaje i da je Gutereš zahvalio Đukanoviću "za razgovor i lijepe riječi i čestitao svim građanima Crne Gore 15 godina pripadnosti UN".

"Crna Gora je, kao i Portugalija iz koje dolazim, mala država, ali su upravo male zemlje te koje su dokazale da su veoma važan garant da u svijetu postoji globalna saradnja. Crna Gora je pokazala da je mnogo veća od njene geografske veličine", poručio je Gutereš.

U saopštenju piše i da je Gutereš zahvalio i čestitao Crnoj Gori na cjelokupnom doprinosu UN i Evropi i naglasio da čini sve da obezbijedi da to partnerstvo bude što jače i djelotvornije, uz uvjeravanje u njegovu punu ličnu posvećenost Crnoj Gori na putu njenog i razvoja njenih državnih institucija u duhu poštovanja ljudskih prava, što je, kako je kazao, i dio njene tradicije.

Navodi se i da je iskazao punu solidarnost sa narodom Crne Gore u vremenu kovida ističući da je pandemija jako uticala na sve narode, ali i istakao otpornost i hrabrost u Crnoj Gori.

"Kao generalni sekretar jedne svjetske univerzalne organizacije, ali i kao Evropljanin ponosan sam na doprinos Evrope svjetskoj civilizaciji - vrijednosti prosvjetljenja, dominaciji razuma, tolerancije i univerzalnih vrijednosti koje stoje iza modernih demokratija, vladavine prava i ljudskih prava. Ponekad brinem za rizik da ćemo ući u jedno doba koje će biti doba poslije prosvjetljenja i da zapravo nacionalizam, rasizam, ksenofobija budu prisutni. Harmonični odnosi između različitih grupa u društvu od suštinskog su značaja za njegov napredak i za međunarodni mir i bezbjednost", rekao je Gutereš.

On je ponovio svoju veliku posvećenost da uvijek teži ka tim ciljevima, i vrijednostima koje su, kako je kazao suštinske za naše vrijeme.

"Naročito u ovom krhkom vremenu izazvanim pandemijom multilateralizam je mnogo značajniji nego ikada. Ja sam sasvim siguran u posvećenost Crne Gore multilateralizmu i multilateralnim institucijama", poručio je Gutereš.

Generalni sekretar je kazao da UN rade sve što mogu da podrže zemlje ZB da idu dalje ka rješavanju još uvijek neriješenih problema i za dobro svijeta i Evrope.

"Uz ponovljenu zahvalnost Predsjedniku Đukanoviću iskazao je nadu da će ovih 15 godina biti početak novih 15 godina mira i prosperiteta za Crnu Goru na dobrobit njenih građana", zaključuje se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Bonus video: