Partije vlasti biraju između rekonstrukcije ili nove vlade

Vladajuće partije će se na trećem zajedničkom sastanku izjašnjavati o predloženim rješenjima za izlazak iz krize vlasti

31742 pregleda 67 reakcija 67 komentar(a)
Treća sreća ili kraj pokušavanju: Sa sastanka lidera parlamentarne većine, Foto: SAVO PRELEVIC
Treća sreća ili kraj pokušavanju: Sa sastanka lidera parlamentarne većine, Foto: SAVO PRELEVIC

Partije vlasti pokušaće u ponedjeljak da na novom, trećem zajedničkom sastanku, koji ovog puta organizuje funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović, dođu do konkretnog predloga za rješenje aktuelne krize vlasti.

Prema saznanjima „Vijesti“, predstavnici parlamentarne većine izjašnjavaće se o predloženim opcijama za izlazak iz krize - rekonstrukciji Vlade koju zagovaraju Demokrate, ili izboru nove vlade s novim premijerom - za šta se zalaže Demokratski front (DF) i dio koalicije Za budućnost Crne Gore.

Danilović je rekao “Vijestima“ da UCG smatra da možda postoji konsenzus da se vladajuće stranke dogovore o rekonstrukciji Vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Danilović
Danilovićfoto: Savo Prelević

„Međutim, ako bi se tri vladajuće koalicije (’Za budućnost Crne Gore’, ’Mir je naša nacija’ i ’Crno na bijelo’) dogovorile za formiranje nove vlade, UCG ne bi bila smetnja tome. Vladajućim koalicijama je jasno da nam je potreban konsenzus. Zatezanje konopa do pucanja obradovaće samo Demokratsku partiju socijalista (DPS). Uvođenje parlamentarne opozicije u naše razračunavanje je neprihvatljivo“, istakao je on.

Prvi sastanak partija vlasti održan je 24. juna na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije (SNP), Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića.

Čelnici DF-a odbili su tada mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Krivokapić, poručivši da, ako ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Savo Prelević

Ni na drugom sastanku, koji je, opet na inicijativu Lekića i Jokovića, održan 6. jula, nije bilo nikakvog pomaka u rješavanju krize. Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, saopštio je tada da je DF predložio da funkciju novog premijera preuzme neko iz koalicije „Mir je naša nacija“, a da predsjednik Skupštine Crne Gore bude s liste „Za budućnost Crne Gore“. Taj politički savez za premijera je predložio upravo Miodraga Lekića.

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od čelnika DF-a Milan Knežević ponovio je preksinoć da oni traže novu vladu, i da „rekonstrukcija i šminkanje političkog mrtvaca - ne dolaze u obzir“.

Kneževića ne zanima “politički mrtvac”: Zvaničnici vladajućeg saveza
Kneževića ne zanima “politički mrtvac”: Zvaničnici vladajućeg savezafoto: Boris Pejović

Iz Demokratske Crne Gore „Vijestima“ su kazali da je njihov stav o rekonstrukciji Vlade - jasan. Poručuju da je izbor nove vlade neprihvatljiv, jer bi to, prema njihovim riječima, predstavljalo apsolutno zanemarivanje volje birača na izborima održanim 30. avgusta prošle godine.

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Demokrata Aleksa Bečić, ponovio je juče da, iako se zalaže za rekonstrukciju Vlade, premijer Krivokapić ima njegovu podršku.

Bečić
Bečićfoto: Savo Prelević

„Niko ne može biti stoprocentno u pravu, pa je zato rješenje u onome što je sredina - a to je, ponavljam, rekonstrukcija i istinsko osnaživanje ove Vlade, kao plod parlamentarne većine i premijera“, naglasio je on.

Bečić je poručio da oni koji misle drugačije, s DPS-om mogu da skrate mandat Skupštini ili da „sruše“ Vladu.

Iz Demokrata su kazali da smatraju da se razlike između partija vlasti mogu prevazići „ako je svima i dalje primarna ideja preporod Crne Gore“.

„Zbog ubjeđenja da nijedan konstituent vladajuće većine neće biti spreman da izigra narodnu volju, da niko nije spreman da dovede DPS u povoljan položaj, iskreno vjerujemo da će se na sastanku doći do rješenja“, poručuju iz Bečićeve partije.

Goran Danilović kaže da bi se, zbog stavova DF-a i Demokrata o rješenjima za izlazak iz krize, neko mogao zapitati - zašto je zakazan novi sastanak.

„Obećao sam da ću organizovati sastanak, a gubiti vrijeme na mirenje - neću. Odlično svi znamo šta možemo, a šta ne. Ako budem shvatio da je sastanak naše nadgornjavanje, teško da ću dopustiti da me neko time maltretira“, podvlači funkcioner UCG-a.

Vladimir Joković je kazao „Vijestima“ da njegova partija očekuje da se na predstojećem sastanku „ispoštuju dosadašnji dogovori“.

Joković
Jokovićfoto: Boris Pejović

„Naš stav je od ranije poznat - zalažemo se za formiranje nove vlade. Šta će se dalje događati, vidjećemo nakon sastanka“, naveo je on.

Lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, kazao je „Vijestima“ da vladajuće partije moraju na novom sastanku zauzeti jasan stav o tome da li postoji kriza Vlade ili parlamentarne većine.

Milačić
Milačićfoto: Prava Crna Gora

On je najavio da će od kolega iz vlasti tražiti da budu „potpuno konkretni“ i da, ako se dogovore da je rekonstrukcija rješenje, „precizno stave na papir sve detalje i odmah razgovaraju s premijerom“.

„Ako na novom sastanku ne budemo imali pomak - a čemu se nadam, onda se postavlja pitanje ko od nas zaista želi unapređenje procesa za dobrobit građana Crne Gore, a ko želi kontinuiranu destabilizaciju i destrukciju, i ko zapravo ne želi da dođe do dogovora. Prava je od starta iskazala svoj stav da je protiv ’rušenja’ Vlade i novih izbora, jer bi i jedno i drugo bilo vrlo loše i značilo bi igranje s voljom građana“, zaključio je Milačić.

“Neukusno zvati premijera ako se dogovorimo za izbor nove Vlade”

Upitan zašto na sastanak nije pozvao premijera Krivokapića, Danilović je odgovorio da to nije učinio jer ne zna šta će biti rezultat sastanka.

„Bilo bi vrlo neukusno zvati premijera ako bude konsenzusa o izboru nove vlade. Ako, pak, krenemo putem dogovora o rekonstrukciji Vlade, onda bi bilo normalno da na neki naredni sastanak pozovemo Krivokapića“, dodao je on.

Bonus video: