Tužilaštvo voli da istražuje opozicionare

Konjević tužiocima sugerisao da provjere zakonitost odluke Vlade o imenovanju šefa policije

12394 pregleda 23 reakcija 24 komentar(a)
Konjević, Foto: savo prelevic
Konjević, Foto: savo prelevic

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević očekuje da Tužilaštvo sasluša predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića jer, tvrdi, postoji osnov sumnje da je potpisujući rješenje o imenovanju direktora Uprave policije Zorana Brđanina mimo mišljenja Skupštine, počinio neko od krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Konjević je juče saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu zbog objavljivanja sadržaja internog mejla Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

On je kazao da je manir tužilaštva da saslušava opozicionare.

”Pošto su mene pozvali zbog jedne izjave da imam informaciju, baš me interesuje da li će pozvati predsjednika Vlade koji je imenovao direktora policije mimo mišljenja Skupštine, na šta ga jasno obavezuje zakon. Da vidimo da li je postupanje tužilaštva samo na bazi onoga šta ko kaže, ili to ima veze sa nekim funkcionalnim položajem, pa se predsjednik jedne opozicione partije i poslanik može zvati da bi obavijestio policiju i tužilaštvo šta je objavljeno na društvenoj mreži prije mjesec”, kazao je Konjević novinarima.

Vlada Crne Gore je 16. avgusta donijela rješenje o postavljanju Zorana Brđanina za direktora Uprave policije uprkos tome što Brđanin nije dobio mišljenje Skupštine. Direktor UP je 23. jula dobio samo mišljenje nadležnog Odbora za bezbjednost i odbranu, nakon čega je napravljen izvještaj koji je upućen Skupštini, koja je trebalo da se izjasni o predlogu nadležnog tijela. U izvještaju je precizirano da je za izvjestioca na sjednici Skupštine određen predsjednik Odbora Milan Knežević.

Konjević je ranije ukazao da je došlo do kršenja zakona, upućujući na stari Zakon o unutrašnjim poslovima (koji je važio kada je počela procedura izbora Brđanina), gdje član 15 propisuje da Vlada postavlja direktora policije na osnovu usvojenog pozitivnog mišljenja Skupštine. Naveo je da Vlada nije mogla imenovati Brđanina bez pozitivnog mišljenja Skupštine, što propisuje pomenuti član 15, kao i član 9 prethodnog zakona po kome se sprovodi postupak jer je po tom zakonu započet.

U članu devet se pored uslova koje treba da ispunjava direktor policije, precizira da direktora na osnovu javnog konkursa imenuje i razrješava Vlada na predlog ministra nadležnog za unutrašnje poslove, te da predlog za imenovanje direktora, Vlada dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja:

”Skupština nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu daje mišljenje o predloženom kandidatu”.

On je kazao da Brđanin ima podršku SDP-a, ali “da se ovdje radi o postupanju Vlade i ponašanju i sprovođenju postupka koji je mimo zakona”.

Istakao je da je svaki prethodni direktor policije od Vlade imenovan tek nakon što je Skupština obavijestila Vladu o svom mišljenju, a mišljenje utvrdila na sjednici.

To u ovom slučaju nije bila riječ zbog čega Konjević smatra da je premijer mogao počiniti krivično djelo.

Povod zbog koga je on pozvan u ODT je međutim što je krajem jula u Skupštini rekao da ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović ne govori istinu kada je riječ o prezentacijama Agrobudžeta. On je na odboru pročitao mejl koji je poslao Stijovićev saradnik Aleksandar Cimbaljević, a koji demantuje riječi ministra Stijovića.

Cimbaljević je u mejlu naveo da mu je bilo jako neprijatno kada je bio na prezentaciji Agrobudžeta u Podgorici, na kojoj je bilo pet proizvođača.

Konjević je juče objasnio da je izjavu dao u okviru istrage ODT-a, pokrenute nakon što je Stijovićeva saradnica podnijela krivičnu prijavu da je neko neovlašćeno upao u računarski sistem Ministarstva poljoprivrede, te da je tužiteljku interesovalo da li ima saznanja i kako je dobio mejl.

”Rekao sam tužiteljki da je trebalo na početku da me zovne, da ne zove službenika Ministarstva poljoprivrede jer to nisam dobio od njih, da ne otvara policijsku istragu, da ne troši novac građana Crne Gore, jer je taj mejl objavljen na društvenim mrežama”, kazao je Konjević.

On je istakao da policija i tužilaštvo potpuno bespotrebno vode istragu, što je, kako je kazao, apsurdno, “jer da su vodili bilo kakvu ozbiljnu istragu, znali bi da je taj mejl objavljen na jednoj od društvenih mreža”:

”Upravo sa jedne od društvenih mreža sam pristupio sadržini tog mejla. To pokazuje apsurd kako funkcionišu institucije”, rekao je poslanik.

Že. V.

Rekao sam tužiteljki da je trebalo na početku da me zovne, da ne zove službenika Ministarstva poljoprivrede jer to nisam dobio od njih, da ne otvara policijsku istragu, da ne troši novac građana Crne Gore, jer je taj mejl objavljen na društvenim mrežama”, kazao je Raško Konjević

Bonus video: