Države da sprovedu odgovarajuće istrage

„Žalimo zbog činjenice da su se brojni političari, uključujući donosioce odluka na visokom nivou EU našli u Pandora papirima i pozivamo vlasti uključenih država članica da sprovedu odgovarajuće istrage o mogućim prekšajima“, navodi se u Predlogu.

7675 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropski parlament razmatraće danas Predlog za donošenje rezolucije o Pandora papirima u kojoj se pozivaju vlasti država da sprovedu odgovarajuće istrage.

Predlog rezolucije pod nazivom "Pandora Papiri: implikacije na napore u borbi protiv pranja novca, utaje i izbjegavanja poreza", podnijela je grupa od 22 poslanika EP.

„Žalimo zbog činjenice da su se brojni političari, uključujući donosioce odluka na visokom nivou EU našli u Pandora papirima i pozivamo vlasti uključenih država članica da sprovedu odgovarajuće istrage o mogućim prekšajima“, navodi se u Predlogu.

Među političarima koji se pominju u Pandora papirima je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo Đukanović.

U Predlogu rezolucije se podsjeća da Pandora papiri predstavljaju veliko curenje podataka, bez presedana po veličini, koji dokumentuje stvarne vlasnike korporativnih entiteta osnovanih u tajnim jurisdikcijama i da je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) počeo objavljivati te dokumente 3. oktobra 2021.

Novo curenje podataka se, kako se dodaje, navodno tiče više od 330 političara i javnih zvaničnika iz gotovo 100 zemalja, uključujući 35 sadašnjih ili bivših šefova država ili vlada.

"Pandora papiri otkrivaju kako su pojedinci sa velikom neto vrijednosti imovine, uključujući političare, kriminalce, zvaničnike i slavne osobe, imali pomoć posrednika, poput banaka, računovođa i advokatskih društava, u dizajniranju složenih korporativnih struktura registrovanih u tajnim jurisidkcijama ili poreskim oazama u bliskoj saradnji sa pružaocima usluga na of šor destinacijama, u cilju zaštite prihoda i imovine od poštenog oporezivanja i nadzora", piše, između ostalog, u Predlogu.

Pandora papiri, kako se dodaje, naglašavaju osnovnu ulogu informacija o stvarnom vlasništvu u podršci borbi protiv pranja novca i drugih finansijskih kriminalnih radnji i hitnu potrebu za javnom dostupnošću i preciznijim podacima.

"Aktivnosti prijavljene u Pandora papirima uključuju stvaranje kompanija, fondacija i trastova u sljedeće svrhe: za anonimnu kupovinu nekretnina, jahti, aviona i životnog osiguranja, za ulaganje i premještanje novca između bankarskih računa, kako bi se izbjegli porezi i izvršio finansijski kriminal, uključujući pranje novca", piše u Predlogu.

Navodi se da aktivnosti koje se pominju u Pandora papirima, čak i ako nijesu same po sebi nezakonite, često predstavljaju izbjegavanje plaćanja poreza i zloupotrebu korporativne tajne.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavila je početkom oktobra da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o oš šor poslovima pod nazivom Pandora papiri koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 of šor agencija.

Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim of šor destinacijama, uključujući Britanska Djevičanska Ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom tvrdnji MANS-a.

Bonus video: