Smolović obećao novih 180 radnih mjesta u Bijelom Polju, od toga 60 u privatnom sektoru

Smolović je kazao da se bliži kraj četvorogodišnjeg mandata, tokom kojeg su "uspjeli da realizuju niz značajnih projekata"

13526 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

U Bijelom Polju se u narednoj godini očekuje otvaranje 180 radnih mjesta, kazao je predsjednik Opštine Petar Smolović, na tradicionalnom godišnjem susretu sa novinarima.

"Od toga 50 kroz omladinsko i žensko preduzetništvo, 70 kroz program sa EU", rekao je Smolović.

On je dodao da će 60 ljudi biti zapošljeno u novom trgovačkom objektu.

Naveo je da su najveći problemi te sjeverne opštine nezaposlenost i putna infrastruktura.

Smolović je obećao i da će biti asfaltirano 100 kilometara seoskih puteva, za šta će biti potrebno šest miliona eura, od čega će tri miliona biti obezbijeđeno kroz kredit, a još toliko kroz međunarodnu donaciju razvojnih fondova, o čemu se razgovaralo na sastanku sa IRF-om.

"To nam je glavni cilj za sledeću godinu, da seosko stanovništvo ne čeka 10 godina, već da dobije uslove za ostanak na selu odmah, a mi to plaćamo na 10 godina, ne opterećujući budžet", rekao je Smolović.

Dodao je i da je ova godina bila izazovna za Bijelo Polje, zbog korona krize, ali i zbog kašnjenja državnog budžeta, što je, kako je naveo, uslovilo usporavanje radova na realizaciji kapitalnih projekata, koji su od suštinskog značaja za razvoj grada.

Ističući da je Opština na lokalnom nivou ispunila obećanja građana, te da su, stabilizovali finansijsku situaciju.

"Redovno smo isplaćivali obaveze prema bankama i zaposlenima, sustigli smo plate, a čak smo isplatili i kamatu na kašnjenje zarada. Takođe, nastavili smo sa smanjenjem operativnih troškova poslovanja, a povećali smo i davanja prema svim korisnicima budžeta, od sporta do socijale. To, između ostalog, potvrđuje povećanje nakanada za novorođenčad koja je sada 250 eura, više od 250 redovnih studenata je dobilo stipendiju, jer smo proširili opseg stipendija za doktorante i magistrante, kao i sportiste, osobe sa invaliditetom i studente bez oba roditelja", kazao je Smolović.

Dodao je da se Opština nije zadužili ni jedan cent, već da se konstantno razdužuju za oko dva miliona eura godišnje.

Smolović je kazao da se bliži kraj četvorogodišnjeg mandata, tokom kojeg su "uspjeli da realizuju niz značajnih projekata".

"Kada se sabere sve urađeno i ugovoreno u toku ove četiri godine, ukupni iznos uloženog i ugovorenog prelazi rekordnih 100 miliona eura, što najbolje govori o zalaganju i kvalitetu rada lokalne samouprave", kazao je Smolović.

Bonus video: