Ostaju pitanja neprimjerenog političkog uticaja

Učešće ministra pravde u radu Sudskog savjeta ili bilo kog drugog člana Vlade nije u skladu sa preporukama za jačanje nezavisnosti, navode iz Delegacije EU i GRECO

4477 pregleda 6 komentar(a)
Nova pravna praksa: Premijer u Sudskom savjetu, Foto: Luka Zekovic
Nova pravna praksa: Premijer u Sudskom savjetu, Foto: Luka Zekovic

Učešće ministra pravde u radu Sudskog savjeta ili bilo kog drugog člana Vlade nije u skladu sa preporukama kako bi to tijelo jačalo nezavisnost i zaštitilo se od neprimjerenog političkog uticaja, poručili su iz Delegacije Evropske unije u Podgorici i tijela Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO).

Premijer Zdravko Krivokapić je nakon privremenog preuzimanja rukovođenjem Ministarstva pravde po funkciji član Sudskog savjeta, pa bi 25. februara na sjednici mogao intervjuisati kandidate za predsjednika Upravnog suda. “Vijestima” je nezvanično potvrđeno da je sjednica zakazana, ali ni iz Sudskog savjeta, a ni iz Vlade nije odgovoreno da li će premijer učestvovati u izboru predsjednika suda i da li je to kršenje Ustava.

Prethodna vlast nije uvažila preporuke GRECO i Venecijanske komsiije Savjeta Evrope, pa je nastavljena praksa da ministar pravde bude u Sudskom savjetu. Članovi Sudskog savjeta prethodno su bili i bivši ministri iz DPS vlasti Duško Marković i Zoran Pažin.

Iz Delegacije EU u Podgorici za “Vijesti” kažu da ostaju pitanja u vezi s jačanjem nezavisnosti Sudskog savjeta od neprimjerenog političkog uticaja, na primjer usljed učešća ministra pravde u radu Savjeta po službenoj dužnosti.

”Sudski savjet je glavni organ upravljanja pravosudnim sistemom i karijerom sudija u Crnoj Gori. Njegov sastav i procedure imenovanja su uglavnom usklađene s evropskim standardima. Međutim, kako je navedeno u Izvještaju Komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu, ostaju pitanja u vezi s jačanjem nezavisnosti Sudskog savjeta od neprimjerenog političkog uticaja, na primjer usljed učešća ministra pravde u radu Savjeta po službenoj dužnosti”, navode iz Delegacije.

Podsjećaju da je Evropska komisija konstatovala da Crna Gora mora u potpunosti i nedvosmisleno da implementira sve relevantne ustavne i zakonske okvire, u skladu s preporukama Venecijanske komisije i GRECO.

”Postizanje rezultata u okviru preostalih reformi pravosuđa ključno je za postizanje napretka u poglavljima 23 i 24, a time i za ukupan proces pristupanja EU”, kazali su.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je u skladu sa međunarodnim standardima da premijer bude član Sudskog savjeta, iz GRECO su naveli:

”Politika GRECO-a, kao što je izraženo u nekoliko izvještaja, je da pravosudni savjeti budu nezavisni od izvršne i zakonodavne vlasti. To je izraženo u brojnim preporukama, gdje je GRECO pozvao na ukidanje članstva ministara (često ministara pravde) u takvim savjetima, uključujući i njegovu preporuku u Izvještaju o četvrtoj evaluacionoj rundi u odnosu na Crnu Goru. Ovo bi se najvjerovatnije odnosilo na svakog ministra ili člana vlade”.

U mišljenju koje je 2014. godine Venecijanska komisija dostavila na Nacrt zakona o sudovima, Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija, preporučeno je Vladi da se manje miješa u organizaciju sudova i time omogući poštovanje principa odvojenosti vlasti.

VK je u mišljenju na predlog amandmana na Ustav iz 2012. godine istakla da je potrebno poboljšati ustavne garancije za nezavisnost sudstva i da sastav Sudskog savjeta treba da se promijeni u cilju da se izbjegne politizacija i autokratija.

Bonus video: