Vlada tolerantna, Kandić tvrdi da je svjestan krivice

Aktivistkinja IA kaže da je Vlada pokazala nedopustiv nivo tolerancije, zamjenik generalnog sekretara Vlade tvrdi da ne želi da se njegova odgovornost politički zloupotrebljava protiv premijera

33012 pregleda 53 reakcija 9 komentar(a)
Službenim mercedesom udario u drugo vozilo koje se propisno kretalo, Foto: Twitter
Službenim mercedesom udario u drugo vozilo koje se propisno kretalo, Foto: Twitter

Vlada je neadekvatnom disciplinskom odgovornošću protiv zamjenika generalnog sekretara Nikole Kandića, koji je osuđen uslovno zbog udesa službenim “mercedesom”, pokazala nedopustiv nivo tolerancije na nešto što je po svim aspektima ponašanje koje bi trebalo da predstavlja težu povredu službene dužnosti, rekla je za Vijesti Milena Muk iz Instituta Alternativa (IA).

Osnovni sud u Podgorici potvrdio je prije dva dana sporazum o priznanju krivice, kojim su Kandić i njegov vozač Aleksa Ćirović osuđeni na šest mjeseci zatvora, odnosno uslovno na tri godine.

Saobraćajna nezgoda, u kojoj su lakše povrijeđene dvije osobe, dogodila se 2. maja prošle godine.

Kandić, koji je upravljao službenim vozilom, je nakon što je izazvao saobraćajnu nezgodu, pobjegao nakon čega je i pokušao da prikrije činjenicu da je vozio pijan.

Njegov vozač je potom policijskom službeniku saopštio da je on bio za volanom automobila koji je izazvao nezgodu.

U ovom slučaju činjenica je da visina kazne, ukoliko postane pravosnažna, ne ostavlja prostor za prestanak radnog odnosa po sili zakona, jer bi to bilo moguće samo u slučaju pravosnažne osude na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci, objašnjava Milena Muk

Kandić je juče kazao “Vijestima” da je, svjestan krivice i spreman da snosi odgovornost: “Ne želim da se ovaj momenat zloupotrebljava u neke druge svrhe, pogotovo političke, koje imaju za cilj ne moju ličnu, koliko diskreditaciju predsjednika Vlade Crne Gore”, rekao je on.

Kandić je dodao da krivično djelo koje je priznao, po zakonu nije ono koje definiše nekoga da je nedostojan vršenja funkcije.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li smatra da je dostojan funkcije koju obavlja, s obzirom na to da je dao netačnu izjavu tokom istrage i da je kažnjen na osnovu sporazumnog priznanja krivice.

Nakon tromjesečnog izviđaja, podgoričko tužilaštvo je protiv Kandića podnijelo optužni predlog zbog postojanja osnovanje sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći.

Tužilaštvo ga je je optužilo da je 2. maja oko 20 časova, u alkoholisanm stanju, nepoštujući zabranu prolaska kroz raskrsnicu na crveno svjetlo na semaforu, prošao službenim “mercedesom” raskrsnicu ulica Serdara Jola Piletića i Jovana Tomaševića u Podgorici i udario u drugo vozilo koje se propisno kretalo. Zbog toga je saputnica u drugom vozilu zadobila lake tjelesne povrede, kako se navodi, a koju je potom okrivljeni ostavio bez pomoći, jer je napustio mjesto nezgode.

Milena Muk je rekla da je u ovom slučaju davno poslata loša poruka, da je u Vladi izostalo korišćenje mehanizama utvrđivanja odgovornosti.

Davno poslata loša poruka u ovom slučaju: Milena Muk
Davno poslata loša poruka u ovom slučaju: Milena Mukfoto: Balša Rakocević

”Tu prvenstveno mislim na disciplinsku odgovornost. U javnom nastupu nakon smjene bivšeg generalnog sekeretara Vlade, premijer Zdravko Krivokapić se pravdao time da je pokretanje disciplinskog postupka u nadležnosti starješine i da su se smjenom na poziciji generalnog sekretara stekli uslovi da se ovaj postupak pokrene”.

Bivša generalna sekretarka Vlade Žana Praščević Milačić je početkom jula prošle godine donijela odluku o pokretanju disciplinskog prostupka protiv Kandića, zbog sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti, ali njen epilog javnosti nije poznat.

Iz Vlade juče nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” o disciplinskom postupku protiv Kandića.

Muk je ocijenila da je Vlada pokazala nedopustiv nivo tolerancije na nešto što je po svim aspektima ponašanje koje bi trebalo da predstavlja težu povredu službene dužnosti, koja može rezultirati prestankom radnog odnosa.

”Vođenje paralelnog sudskog postupka nije bilo nikakva smetnja da Vlada i generalna sekretarka Vlade preduzmu radnje koje su u njihovoj nadležnosti. Ovako smo došli do jedne paradoksalne situacije da se članovi Vlade, koji su često govorili o zarobljenom i neefikasnom pravosuđu, oslanjaju na sudske postupke kao mjerilo istine o jednom slučaju”.

Što se tiče same odluke suda, Muk je kazala da “to da je kaznena politika sudova blaga, je već opšte mjesto”.

Kako je saopšteno iz ODT-a, presudom Osnovnog suda u Podgorici od 29.marta 2022. godine, Kandiću je izrečena uslovna osuda i to šest mjeseci kazne zatvora uslovno za tri godine, zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja.

”Kandić je prethodno zaključio sporazum o priznanju krivice, tj. da je dana 2.5.2021. godine, pod dejstvom alkohola, u pijanom stanju pri koncentraciji od 1,56 odsto apsolutnog alkohola u krvi, upravljajući vozilom Vlade Crne Gore marke “mercedes”, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost život i tijelo ljudi, a kojom prilikom je između ostalog, oštećena P. B., saputnik u drugom vozilu zadobila laku tjelesnu povredu. Njegovom vozaču, okrivljenom Aleksi Ćiroviću izrečena je uslovna osuda i to kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci uslovno na dvije godine, zbog krivičnog djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja”, saopštila je sudija portparol Ivana Becić.

U saopštenju suda se navodi da je Ćirović prethodno priznao da je doveo u zabludu nadležni organ: “Na način što je nakon napuštanja lica mjesta od strane Kandića, policijskom službeniku saopštio da je on upravljao kritičnom prilikom službenim vozilom Vlade Crne Gore, iako je upravljao Kandić, a na osnovu čijeg iskaza je sačinjen i ovjeren zapisnik o uviđaju ove saobraćajne nezgode”.

Krivokapić, je nakon udesa pokušao da odbrani Kandića, a policiji je spočitao da su možda radili nezakonito. Četiri dana nakon saobraćajne nezgode, saopštio je da ima informacije da su “dva policajca vršili određene aktivnosti sa porodicom Popović i pokušali da utiču na odvijanje postupka nakon saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao i službeni automobil Vlade”. Ona je tada kazao da ne zna je li Kandić vozio automobil, ali da je “čuo da nije”.

”Da li je imao toliko alkohola u krvi, ne znam. Sve će se dokazati, dajte da unaprijed ne sudimo, nego da presuda bude po mjeri činjenica. Mislim da su mnoge činjenice zloupotrijebljene, neke predimenzionisane, a vrijeme će pokazati što je istina. Nikog ne želim da zaštitim, obaveza mi je da prema svim građanima iskažem odgovornost”, rekao je Krivokapić.

Bonus video: