Bitka za mandat koji vlast znači

Sjutra se na jednom biračkom mjestu u Ulcinju ponavljaju izbori, u javnosti se manipuliše pričom o kupovini glasova - koju potvrđuje DPS

35285 pregleda 23 reakcija 21 komentar(a)
Pozvali nadležne da provjere informacije o kupovini glasova: Bajraktari, Foto: URA
Pozvali nadležne da provjere informacije o kupovini glasova: Bajraktari, Foto: URA

Koalicija “Za novi početak”(URA, DP, SD, SDP i AA) i koalicija DUA-DSCG očekuju da će na ponovljenim izborima na biračkom mjestu broj 5 iza restorana Palma, zakazanim za sjutra, ostvariti bolje rezultate nego prošle nedjelje kada su održani redovni lokalni izbori u Ulcinju.

Dvije koalicije razmijenile su prethodnih dana žestoke optužbe u vezi navodnih nezakonitih aktivnosti i kupovine glasova. I dok u koaliciji “Za novi početak” vjeruju da će nakon glasanja u srijedu imati ukupno 15, umjesto zvanično osvojenih 14 mandata jer ih od podviga dijeli samo nekoliko desetina glasova, u koaliciji dvije najstarije albanske nacionalne partije smatraju da se stanje neće promijeniti. “Očekujem da će naša koalicija imati veoma dobar rezultat. To znači da se nadam osvajanju 15. mandata, kojem smo 27. marta bili veoma blizu. U svakom slučaju, odluka je na građanima i građankama, a na nama je da ispunimo njihova očekivanja”, kazao je Vijestima nosilac liste Omer Bajraktari.

Lider DUA i nosilac liste DUA-DSCG Mehmed Zenka rekao je da ovaj put s pravom očekuje još ubjedljiviji broj glasova za njihovu koaliciju. “Krenulo se niskim udarcima i tako nastavljaju ali neka im je još koji dan jer im se može. Mi samo pozivamo naše glasače da kao uvijek dostojanstveno i gospodski, još jednom dokažemo da se mi ne kupujemo”, poručio je Zenka.

”Nastavak saradnje sa DPS”: Zenka
”Nastavak saradnje sa DPS”: Zenkafoto: Boris Pejović

Na lokalnim izborima 27. marta, koalicija “Za novi početak” osvojila je 14 mandata, koalicija DUA- DSCG šest koliko i koalicija DPS-BS, Forca je osvojila pet a Demokrate 2 mandata. Ulcinjski parlament broji 33 odbornika i Zenka je već najavio da bi nova vlast mogla biti zaključena između njegove koalicije, Force i DPS (ukupno 17 mandata).

Na biračkom mjestu broj 5, prije osam dana najviše glasova osvojila je upravo koalicija DUA-DSCG - 146. Koalicija “Za novi početak 142, Forca i DPS po 67 a Demokrate 16 glasova. Na tom mjestu, upisana su 772 birača od kojih je glasalo njih 448, dok je 10 bilo nevažećih listića.

Upitan o mogućim koruptivnim radnjama u vezi kupovine glasova za izbore u srijedu, Bajraktari je kazao da je njegova lista javno saopštila sva saznanja i pozvala nadležne državne organe da to provjere.”Nakon što smo brutalno i neistinito optuženi za pokušaj falsifikovanja izborne volje. I to upravo od strane onih koji su već godinama, pa i decenijama, prepoznati kao šampioni izbornih marifetluka”, kazao je Bajraktari.

Na isto pitanje, Zenka je odgovorio “da cijeli grad priča o tome što pomenuta gospoda preko svojih aktivista rade bez ikakvog pardona”. “To su sigurno naučili od svojih koalicionih partnera, koji jedino tako i opstaju na političkoj sceni. No i ovaj put će se zalud trošiti”, tvrdi Zenka.

Na ista pitanja, Vijestima nijesu stigli odgovori iz DPS-BS, Force i Demokrata.

Bajraktari je naveo da je njegova koalicija do sada vodila neformalne razgovore sa mogućim partnerima za formiranje vlasti. “Od četvrtka, kreću konkretni pregovori. Mi smo uvijek isticali da ne želimo da imamo samo prostu većinu u opštinskom parlamentu, već da ona bude stabilna. Mislimo da Ulcinju trebaju stabilnost i razvoj, i sve političke strukture koje to žele imaće u nama iskrenog partnera i saveznika”, kazao je Bajraktari.

Zenka je podsjetio da je i prije izbora govorio da će mu prioriteti biti pregovori sa albanskim nacionalnim partijama. “U ovom slučaju, mislim na Forcu a takođe računamo i na nastavak saradnje sa DPS”, jasan je Zenka.

Tužioci će istražiti navodnu kupovinu glasova

Ulcinjsko tužilaštvo pozvaće sve aktere danas objavljenog audio-snimka navodne kupovine glasova u tom gradu, da u svojstvu građana daju izjave o tome, potvrđeno je “Vijestima”. ODT će angažovati, kako je rečeno, IT odsjek koji će provjeriti je li snimak autentičan, jer bez toga, kako je pojašnjeno nezvanično iz istrage, on ne može biti dokaz.

Iz koalicije “Za novi početak” “Vijestima” su nezvanično kazali da je snimak montiran. Redakcijama više crnogorskih medija danas je dostavljen audio-snimak navodne kupovine glasova u Ulcinju, u kom su 27. marta održani lokalni izbori. Na snimku se navodno čuju lider GP URA Dritan Abazović, čelnik ulcinjskog odbora tog pokreta i nosilac liste “Za novi početak” Omer Bajraktari, predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, komunalni inspektor u Ulcinju Amir Mehmeti i nepoznata osoba.

U razgovoru koji se vodi na albanskom, Đeka na pitanje nepoznatog lica - “Koliko vi dajete za glas?”, navodno odgovara: “Onoliko koliko ti niko nije dao... Ako ti neko dođe i nudi nešto, ti dođi kod nas”.

Mehmeti nepoznatoj osobi navodno poručuje: “Ako ti neko bude ponudio 100 ili 200 eura, od nas imaš 50 eura više”.

Bajraktari pominje “spisak” i “sigurne ljude”, dok se Abazović čuje kratko na početku snimka.

Đeka tvrdi da je snimak dostavljen medijima - montaža. “Dječja priča i montaža. To je očajnički pokušaj naše konkurencije da se blamiraju naši ljudi. Ništa drugo”, kazao je on “Vijestima”. Iz ulcinjskog DPS-a ocijenili su da je audio-snimak potvrda svega onoga što su govorili prethodnih dana o pokušajima izbornog inženjeringa u Ulcinju. Oni su pozvali nadležne da istraže navode iz snimka.

Bonus video: