Lekić: Instrukcije DPS Vladi se mogu vidijeti kao uvod ili predpremijera funkcionisanja manjinske vlade

"I dok Vlada ponovo pokušava da se sastane, premijer na nekom međunarodnom skupu, i to prilikom susreta sa američkim diplomatom Eskobarom, očigledno želeći da time i on impesionira crnogorsku javnost - je stigao da u formi političkog ogovaranja nešto podvali ostatku svoje vlade koji pokušava da danas donese odluku od jednoj važnoj temi"

4186 pregleda 3 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Svima je jasno da državne institucije, Vladu prije svega, više ne karakteriše reformski let u mjestu, već slobodan pad autoriteta države, istina u dužem periodu prisutan, saopštio je danas lider Demosa Miodrag Lekić.

"Današnje javne i precizne instrukcije DPS crnogorskoj Vladi, njenom samoprokalmovanom evropskom dijelu, se mogu vidijeti i kao uvod ili predpremijera funkcionisanja najavljene manjinske vlade. A paralelno, putem Tvitera i novinskih izjava, dakle ne više uobičajenim kanalima diplomatske komunikacije, ista vlada prima javne instrukcije, u ovom slučaju povodom sankcija Rusiji. I dok Vlada ponovo pokušava da se sastane, premijer na nekom međunarodnom skupu, i to prilikom susreta sa američkim diplomatom Eskobarom, očigledno želeći da time i on impesionira crnogorsku javnost - je stigao da u formi političkog ogovaranja nešto podvali ostatku svoje vlade koji pokušava da danas donese odluku od jednoj važnoj temi", poručio je Lekić, a objavljeno je na Fejsbuk stranici Demosa.

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je ranije da svaki ministar koji danas izbjegne glasanje o sankcijama, saučesnik je premijera Zdravka Krivokapića u sprovođenju proruske politike.

Lekić je dodao da ostaje da oko važne teme sankcija povodom rata u Ukrajini treba konsultovati u svim elementima praksu evropskih zemalja u ovom trenutku.

"Nju karakterišu dva bitna elementa. Primjena politike sankcija Rusiji i zaštita interesa svoje države i građana. Treba znati i podatak da Evropske zemlje za neprekinute energetske usluge uplaćuju Rusiji na dnevnom nivou jednu milijardu eura", poručio je Lekić.

Po njegovim riječima, ovaj i drugi podaci, kao i sadržaji javnih debata koje se vode u tim zrelim, demokratskom zemljama, bi mogli biti korisni prilikom donošenje odluka crnogorskih državnih institucija.

"Makar se one nalazile predpolitičkom, duboko zapuštenom stanju", zaključio je Lekić.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović napisao je danas na svom Tviter nalogu da je na sjednici Vlade Crne Gore usvojen paket restriktivnih mjera prema Rusiji.

Za sankcije Rusiji glasalo je sedam članova Vlade, dok je jedan bio uzdržan.

Za sankcije su glasali potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Uzdržan je bio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Sjednici nijesu prisustvovali predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je na Delfi ekonomskom forumu, te ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Bonus video: