Opština Tivat pita šta je sa brojnim prijavama protiv bivših DPS čelnika i njihovih saradnika

Tivatska lokalna uprava uputila urgenciju Tužilačkom savjetu

12190 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština

Opština Tivat uputila je urgenciju Tužilačkom savjetu, tražeći da nadležna tužilaštva hitno postupe u vezi sa više krivičnih prijava koje je aktuelno gradsko rukovodstvo u protekle dvije godine podnijelo protiv bivših DPS čelnika i njihovih saradnika.

U dopisu Tužilačkom savjetu kojim predsjedava vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović, a u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je Opština Tivat u proteklom periodu podnijela ukupno sedam krivičnih prijava “zbog niza izvršenih krivičnih djela od strane odgovornih lica u organima lokalne samouprave, člime je nesavjesnim, nezakonitim, nedomaćinskim i nestručnim upravljanjem pričinjena velika materijalna šteta kako budžetu, tako i građanima Opštine Tivat”.

”Radi se o krivičnim djelima iz oblasti visoke korupcije, što je veoma potreslo užu i širu javnost, posebno kod činjenice što su vinovnici tih krivilčnih djela lica koja su vršila javne i odgovorne funkcije u Opštini”, navodi se u dopisu, uz podsjećanje da je prve od tih krivičnih prijava, tada u svojstvu nosioca istoimene građanske izborne liste, još u ljeto 2020. podnio aktuelni potpredsjednik Opštine Goran Božović (GB), protiv tadašnjeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS).

U dopisu Tužilačkom savjetu, administracija aktuelnog predsjednika Opštine Željka Komnenovića (NP) podsjeća to tijelo da je od tada do februara ove godine podneseno ukupno sedam krivičnih prijava, ali da ni po jednoj od njih do sada nisu dobili odgovore od postupajućih tužilaca šta je preduzelo i do sada postiglo u vezi tih prijava.

Krivična prijava protiv Kusovca za potpisivanje 209 nezakonitih akata sa 55 različitih lica o zapošljavanju, te zaključivanja nezakonitih ugovora o privremenim i povremenim poslovima podnijeta je 3. avgusta 2020. Protiv Kusovca je 27. avgusta 2020. Goran Božović podnio drugu krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi u aferi “Atlas Mont banka” u kojoj je Opština oštećena za skoro 1,9 miliona eura.

Aktuelna gradska uprava koalicije građanskih listi NP-BF-GB je 15. oktobra prošle godine protiv Kusovca podnijela i treću krivičnu prijavu i to zbog nesavjesnog rada u službi i nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava u visini od skoro milion eura u slučaju gradnje saobraćajnice MR2 u Krtolima. Administracija gradonačelnika Komnenovića je preko advokata Predraga Savića 29. novembra prošle godine podnijela i krivičnu prijavu protiv bivše službenice Opštine, nekadašnje predsjednice Odbora direktora Komunalnog preduzeća i funkcionerke tivatskog DPS-a Svjetlane Đikanović, njenog sina Darka Đikanovića, poslovnog partnera Gorana Gotesgrebera i kćeri Jasmine Đikanović za kriminalno udruživanje u sticaju sa produženim krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja i prevare u službi u slučaju kontroverzne višegodišnje poslovne saradnje Komunalnog preduzeća i NVO Omladinska zadruga Tivat koju su osnovali Đikanovići i Gotesgreber.

Aktuelna gradska uprava je 8. februara podnijela, a 28. februara i dopunila krivičnu prijavu protiv bivših rukovodilaca Fudbalskog kluba Arsenal, zbog sumnje u izvršenih više krivičnih djela u poslovanju tog kluba. Među imenima onih koji se pominju u materijalima su i Kusovac, tivatski biznismen Rado-Gago Arsić i nekadašnji potpredsjednik Opštine Krsto Bošković (SDP). Čelnici Opštine su 10. februara protiv Kusovca podnijeli i petu krivičnu prijavu i to zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja službenih ovlašćenja u slučaju javno-privatnog partnerstva Opštine i Arsića u zajedničkoj izgradnji poslovno-stambenog objekta na Seljanovu, u kojoj je, tvrde, nanijeta milionska šteta gradu u korist Arsića.

”Imajući u vidu navedeno, te protek vremenskog perioda u kome su podnesene navedene krivične prijave, posebno krivične prijave iz 2020, godine, a s obzirom na to da se uglavnom radi o krivičnim djelima iz oblasti visoke korupcije, to smo podnošenjem urgencije imali namjeru da ukažemo na što hitnije postupanje kako osnovnog i višeg, tako i specijalnog državnog tužilaštva po podnesenim krivičnim prijavama. S tim u vezi, naglašavamo da se uz svaku od navedenih krivičnih prijava nalaze veliki broj materijalnih dokaza, te pratećih novinskih članaka koji u stvari potvrđuju da su imenovana lica (koja su nesporno bila i u rukovodstvu bivšeg DPS- SD-HGI parlamentarnih stranaka Opštine Tivat) zbirnim djelovanjem zloupotrebljavajući svoj položaj radi međusobnih interesa, prouzrokovali višemilionsku štetu budžetu Opštine. Sve navedene krivične prijave kao i dokazi su blagovremeno dostavljeni tužilaštvima, međutim još nemamo konkretne informacije u pogledu faze u kojima se nalaze predmetni postupci”, piše u urgenciji.

Komnenović, koji je potpisao urgenciju, navodi da je rukovodstvo Opštine svjesno velike preopterećenosti i velikog broja predmeta, ali da u svemu ostaju kod navoda koje su izrekli u sedam podnesenih zbog čega traže da se postupajući tužioci pod hitno o njima izjasne.

Pored tih krivičnih prijava, Specijalno državno tužilaštvo je u proteklih nekoliko mjeseci tokom mandata Milivoja Katnića, na osnovu medijskih napisa, pokrenulo izviđaj i zatražilo dokumentaciju od Opštine i za još par potencijalnih kriminalnih afera bivše uprave grada. SDT je zatražio dokumentaciju o kontroverznom zajedničkom poslu Opštine i podgoričke fime “Građevinar” o izgradnji poslovno-stambenog kompleksa na Trgu magnolija u kojem je lokalna uprava pretrpjela višemilionsku štetu. Akteri tog posla su nekadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS), bivši potpredsjednk Opštine Krsto Bošković (SDP), aktuelna poslanica DPS u Skupštini Jovanka Laličić i lokalni DPS funkcioner Petar Vujović, kao i vlasnik “Građevinara” Miloš Šuković.

SDT je izuzeo i dokumentaciju vezanu za slučaj zloupotrebe javnih resursa u partijske svrhe tokom izborne kampanje 2020, kada je gradsko rukovodstvo sa Kusovcem na čelu, novcem iz budžeta Opštine plaćalo račune za ugostiteljske usluge pružene predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću i članovima partijskog rukodstva na predizbornom skupu DPS-a u Tivtu u avgustu 2020.

Jovanović nije odgovorila na konkretna pitanjma “Vijesti” što je sa pozicije koje obavlja u VDT-u i Tužilačkom savjetu preduzela povodom ovih slučajeva i urgencija Opštine.

”Povodom Vaših pitanja, za konkretne predmete možete se direktno obratiti nadležnim državnim tužilaštvima”, bilo je sve što je rekla Marina Raković, savjetnica za odnose sa javnošću u kabinetu VDT Crne Gore.

Napad na gradonačelnika pred svjedocima nije krivično djelo

Tužilačkom savjetu Komnenović je uputio i urgenciju povodom (ne)postupanja Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru po prijavi koju je protiv Arsića podnijela tivatska policija u vezi sa incidentom koji se 16. februara desio u zgradi Opštine, kada je biznismen blizak DPS-u upao u zgradu, bez dozvole ušao u kabinet gradonačelnika i verbalno i fizički pored svjedocima nasrnuo na Komnenovića i prijetio mu. Arsić je prethodno na sličan način postupio i prema rukovoditeljki Službe interne revizije Jeli Mrdak, koja ga je takođe prijavila policiji.

Arsić je naknadno u medijima demantovao da je napao i da je prijetio Komnenoviću i Mrdakovoj.

Postupajuća tužiteljka u ODT Kotor Anđa Radovanović se prvo desetak dana po dobijanju prijave nije izjašnjavala da li u postupcima Arsića ima osnova za njegovo krivično ili prekršajno gonjenje. Nakon što su joj mediji poslali pitanja o tome, Radovanovićeva je otvorila bolovanje, pa je slučaj ostao neriješen sve do juče kada je u Opštinu stigao dopis iz ODT Kotor u kome ih obavještavaju da je slučaj preuzeo novi tužilac Siniša Milić, ali da on nije našao osnova za krivično procesuiranje tivatskog biznismena.

”Obavještavam vas da sam nakon ocjene spisa predmeta koje je Uprava policije - OB Tivat dostavila ovom tužilaštvu dana 24. februara 2022. donio odluku da se zbog navedenog događaja neće preduzimati krivično gonjenje protiv bilo kojeg lica zbog bilo kojeg krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”. Milić je poručio da je “iz radnji preduzetih u izviđaju utvrđeno da je Arsić Rado počinio prekršaj iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru” zbog čega je tivatskoj policiji naložio da protiv njega podnesu prijavu nadležnom Sudu za prekršaje.

Bonus video: