Đurović: Proces evropske integracije nema alternativu

"Parcos je istakao da je prošlo već dvadeset godina od Solunske agende 2003, što je više nego dovoljno vremena"

3468 pregleda 3 komentar(a)
Đurović i Parcos, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović i Parcos, Foto: Skupština Crne Gore

Proces evropske integracije nema alternativu, a Skupština i Vlada čvrsto su opredijeljene da istraju u reformskim aktivnostima, kako bi se na kvalitetan način završio proces pristupnih pregovora i Crna Gora postala prva sljedeća članica Evropske unije, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović tokom sastanka sa ambasadorom Grčke Panajotisom Parcosom.

U saopštenju iz crnogorskog parlamenta navodi se da je Đurović istakla kako je Crna Gora "potpuno svjesna da na tom putu, u reformskom napretku, vladavina prava zauzima ključnu ulogu, te da je cilj da u narednom periodu ispunimo očekivanja koja definišu poglavlja 23 i 24."

"Ukazujući na značaj koji Crna Gora pridaje saradnji sa Grčkom, kao državom saveznicom koja pruža snažnu podršku evrointegracionim procesima naše države, Đurović je podsjetila na intenzivan i sadržajan dijalog dvije zemlje što je i potvrda uzajamno dobrih, prijateljskih i partnerskih odnosa. U tom kontekstu, Đurović je izrazila uvjerenje da politička i ekspertska podrška Grčke pristupnim procesima Crne Gore EU neće izostati ni u narednom periodu", piše u saopštenju.

Apostrofirajući posvećenost Crne Gore ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja - evropskoj integraciji, savezništvu u okviru NATO alijanse i regionalnoj saradnji - Đurović je, dodaje se u saopštenju, podsjetila i da dvije zemlje kao partneri u NATO, sarađuju na višem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu bezbjednost.

"Govoreći o saradnji na parlamentarnom nivou, Đurović je, uz podsjećanje na Memorandum o razumijevanju iz 2014. godine, ocijenila da bi u narednom periodu bilo korisno dodatno ojačati partnerstvo između dva predstavnička doma, te sugerisala snaženje veza i razmjenu dobrih praksi na nivou skupštinskih službi", navodi se u saopštenju.

Iz Skupštine Crne Gore dodaju da je Parcos čestitao Đurović izbor na funkciju predsjednice Skupštine Crne Gore, te da je izrazio zadovoljstvo povodom današnjeg susreta, uz konstataciju da ga raduje i predstojeći u Atini, koja je domaćin 9. zasijedanja Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP.

"Ističući da dvije zemlje imaju dugogodišnje kvalitetne i sadržajne sveukupne bilateralne odnose, te da Grčka Crnu Goru 'vrednuje kao najprije prijateljsku zemlju', Parcos je poručio da Grčka snažno podržava integracione procese naše zemlje, ali i regiona Zapadnog Balkana, u EU. Kako je istakao, prošlo je već dvadeset godina od Solunske agende 2003, što je više nego dovoljno vremena", navode iz Skupštine.

Potreba za dinamiziranjem odnosa, kako je ocijenjeno tokom sastanka, podrazumijeva kontinuiran dijalog, spremnost na međusobno uvažavanje, kao i posvećenost sprovođenju očekivanih reformi.

"Tokom sastanka ukazano je i na potrebu intenziviranja bilateralne ekonomske saradnje dvije države. U tom kontekstu, Parcos je istakao potrebu za unapređenjem povezanosti između dvije zemlje, kao i unutar regiona. Obostrano je pozdravljeno ponovno uvođenje vazdušnih linija između Atine i Podgorice, koje bi mogle da traju tokom cijele godine, čime bi se intenzivirali kontakti između dvije prijateljske zemlje", zaključuje se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Bonus video: