Nehamer: Crna Gora ulaže ogromne napore da ispuni zahtjeve EU; Abazović: Očekujem konkretne rezultate do 31. jula

Govoreći o pristupnim pregovorima, Nehamer je rekao da Austrija vidi više izazova kada se radi o Bosni i Hercegovini, dodajući da se svaku zemlju Zapadnog Balkana treba ocjenjivati posebno

11468 pregleda 6 komentar(a)
Abazović i Nehamer, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Nehamer, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ulaže ogromne napore da ispuni zahtjeve Evropske unije (EU), ocijenio je austrijski savezni kancelar Karl Nehamer, navodeći da su stabilnost i zajedništvo neophodni za napredak država kandidata za članstvo u Uniji.

Nehamer je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, odgovarajući na pitanje novinara šta je njegova ključna poruka za crnogorsku Vladu, budući da u njoj postoje nesuglasice oko Temeljnog ugovora, odgovorio da je Austriji važno da konstruktivno prati Crnu Goru ka EU.

Kako je naveo, ako se između država Zapadnog Balkana zaključuju ugovori da bi se stvorila stabilnost i pravna bezbjednost, Austrija tu pruža punu podršku.

Govoreći o pristupnim pregovorima, Nehamer je rekao da Austrija vidi više izazova kada se radi o Bosni i Hercegovini, dodajući da se svaku zemlju Zapadnog Balkana treba ocjenjivati posebno.

Kako je kazao, Zapadni Balkan je za Austriju veoma bitan geostrateški prostor, kada je riječ o pitanjima bezbjednosti, ali i privrede.

“Kada se radi o podršci Crnoj Gori ka EU, to je jednostavno. Crna Gora već preduzima ogromne napore da ispuni zahtjeve EU”, rekao je Nehamer.

On je poručio da je Austrija „pratilac na tom putu“.

“Ako EU, kao cjelina, prepozna Zapadni Balkan kao prostor za rast, vidjećemo pozitivan razvoj za EU, ne samo jer je to interes država Zapadnog Balkana”, kazao je Nehamer.

Prema njegovim riječima, nema samo EU interes na Zapadnom Balkanu, već i Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

“To znači da mi u EU moramo da uložimo napore da Zapadnom Balkanu pokažemo kako u prvoj liniji imamo interes za tim zemljama, da želimo da ih pratimo na putu ka EU. Kao zajednica ćemo profitirati od toga”, kazao je Nehamer.

Abazović je rekao da Crna Gora posjeduje sve karakteristike i da je idealna država koja može da oživi proces proširenja.

“Brža integracija Crne Gore u EU stvorila bi jako pozitivan uticaj i pozitivnu vibraciju na ostale zemlje Zapadnog Balkana da i one brže koračaju evropskim putem”, kazao je Abazović.

On je rekao da nije samo u interesu Crne Gore da postane dio EU, već je to i u interesu Austrije.

“Na taj način bi pokazali veću solidarnost u Evropi, i širili ideju zajedničke Evrope. Nadamo se da će u budućnosti sve voditi progresu, boljem životnom standardu a sve manje temama koje su u prošlosti opterećivale region Zapadnog Balkana”, rekao je Abazović.

On je zahvalio vladi Austrije na non-pejperu u kojem ta država, prema riječima Abazovića, nudi ono što Zapadnom Balkanu treba.

“Zapadnom Balkanu treba nada da vrata EU nijesu zatvorena, nego naprotiv, da ova krizna vremena iskoristimo kao novu šansu da stvaramo ljepšu budućnost”, kazao je Abazović.

Upitan zašto je sada za Vladu najvažnije pitanje Temeljni ugovor, s obzirom na to da u EU apostrofiraju značaj izbora u pravosuđu i izbornih reformi, Abazović je kazao da je posrijedi interno pitanje koje se ne odnosi na relaciju Podgorice i Brisela.

On je dodao da se na integracioni proces odnose pitanja Sudskog savjeta, Ustavnog suda i izbora vrhovnog državnog tužioca.

“Očekujem da imamo konkretne rezultate do 31. jula, možda ne o svim pitanjima, ali o dijelu pitanja. To će podstaći ubrzanje na putu ka EU. Mi moramo da isporučimo rezultate, ne tražimo specijalni status. Ovu šansu u Crnoj Gori ne smijemo da propustimo”, rekao je Abazović.

Prema riječima Abazovića, Temeljni ugovor i ne neka druga pitanja su kombinovana.

“Zato što moramo da dođemo do većine od 54. Nekome je najvažniji Temeljni ugovor, meni Sudski svjet, Ustavni sud, vrhovni državni tužilac. Nijesmo svi isti. Vjerujem da u demokratskim vladama ima partija koje različito gledaju na prioritetnost nekih pitanja”, pojasnio je Abazović.

On je rekao da Crna Gora treba da odradi svoju evropsku agendu.

“Vidite da imamo veliku podršku sa strane, mislim da treba da je imamo kod kuće. Vlada je nastala da bi odblokirala evropski put i njena glavna ambicija i cilj ostaje nepromjenjiv – da pokažemo da možemo da odradimo svoj posao u najkraćem periodu”, poručio je Abazović.

Bonus video: