Politička kriza usporava šefa tužilaštva

Poslanici u ponedjeljak o kandidaturi Burića, kako bi se završio prošlogodišnji konkurs

19289 pregleda 4 komentar(a)
Burić sa koleginicom Đurđinom Ivanović, Foto: Luka Zekovic
Burić sa koleginicom Đurđinom Ivanović, Foto: Luka Zekovic

Izbor vrhovnog državnog tužioca, na osnovu konkursa koji je raspisan još prošlog ljeta i po predlogu starog Tužilačkog savjeta (TS), mogao bi brzo biti okončan jer je za ponedjeljak zakazan početak procedure izbora u Skupštini.

Resorni Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu tada će saslušati Dražena Burića, koga je predložio Tužilački savjet. Savjetu starog saziva je istekao mandat kada je počeo da važi izmijenjeni Zakon o državnom tužilaštvu, a novi TS nije povukao predlog jer takva pravna mogućnost ne postoji.

Konačnu odluku o izboru Burića treba da donesu poslanici na plenarnoj sjednici, nakon mišljenja Odbora. Sve to u slučaju da politička većina ne donese odluku o skraćenju mandata Skupštini, koja je jedna od mogućih inicijativa nakon krize u vladajućoj koaliciji. Da li će se ići s tim ili predlogom o glasanju nepovjerenja Vladi, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija tek treba da se dogovore.

Prema javno dostupnim podacima malo je izvjesno da će Burić dobiti dvotrećinsku, odnosno tropetinsku podršku poslanika u Skupštini. Na to ukazuje i podatak da su parlamentarne partije već počele konsultacije o izborima u pravosuđu, među kojima je i izbor VDT-a.

U Državnom tužilaštvu je v.d. stanje nakon odlaska bivšeg vrhovnog tužioca Ivice Stankovića u starosnu penziju. Vršiteljki dužnosti Maji Jovanović mandat ističe 6. avgusta, a Zakon o državnom tužilaštvu dozvoljava da na tom mjestu bude v.d. još šest mjeseci.

To znači da bi najkasnije do kraja godine morao biti izabran vrhovni tužilac.

Lideri partija su se na sastanku koji je u četvrtak održan u Skupštini, a koji je sazvala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, dogovorili da ubrzano rade na rješavanju ovog pitanja. Odnosno, kako je rekao izvor “Vijesti”, da razgovore oko VDT-a i ostalih kadrova u pravosuđu nastave i tokom avgusta - bez obzira na ljetnje odmore.

Predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović rekao je u intervjuu Javnom servisu da će politički razgovori o izborima u pravosuđu biti vođeni paralelno s onima o rješavanju političke krize, koja je izazvana usvajanjem Temeljnog ugovora sa SPC.

Burić je državni tužilac u Vrhovnom tužilaštvu. Nakon odlaska Stankovića u penziju bio je vršilac dužnosti VDT-a i predsjednik TS.

On je ranije bio specijalni tužilac.

Bonus video: