SDP: Ukoliko se do kraja jula ne izmijeni temeljni ugovor sa SPC, izbori su jedini izlaz iz krize

"Žao nam je sto se Vlada nije suštinski posvetila temama koje ubrzavaju evropski put i rješavaju nagomilane ekonomske probleme koji ugrožavaju životni standard građana što su bili ključni razlozi za formiranje parlamentarne većine i izbor 43. Vlade"

15929 pregleda 51 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) saopštila je danas da ukoliko se do kraja jula ne izvrše izmjene temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), jedini izlaz iz političke krize su izbori.

Iz te partije su kazali da premijer Dritan Abazović izgubio podršku parlamentarne većine i povjerenje SDP-a zbog usvajanja ugovora sa SPC, za koji iz SDP kažu da je suprotan Ustavu i nizu zakonskih propisa kao i državnim interesima.

Oni poručuju da je Abazović time Crnu Goru bez ikakvog racionalnog razloga uveo u političku krizu i udaljio je od izvjesnog ubrzanja procesa integracija u Evropsku uniju (EU).

"Žao nam je sto se Vlada nije suštinski posvetila temama koje ubrzavaju evropski put i rješavaju nagomilane ekonomske probleme koji ugrožavaju životni standard građana što su bili ključni razlozi za formiranje parlamentarne većine i izbor 43. Vlade", ističe se u saopštenju SDP.

Oni su kazali da "uvažavaju posljednji napor koji je iskazao predsjednik države" Milo Đukanović.

"Imajući u vidu da smo više puta ukazivali na potrebu dijaloga i stručne javne rasprave SDP uvažava posljednji napor koji je iskazao predsjednik države da se, u periodu do kraja jula, kroz adekvatnu pravno stručnu ekspertizu, pruži još jedna prilika za usklađivanje ugovora sa Ustavom, zakonima i državnim interesima. Ukoliko se u ovom roku ne izvrše izmjene ugovora sa SPC, uvaže javne primjedbe NVO sektora i stručne javnosti, kojima bi se njegov sadržaj uskladio sa pravnim sistemom i državnim interesom građanske i sekularne Crne Gore, jasno je da je jedini izlaz iz nametnute političke krize vraćanje mandata građanima, održavanje izbora kako se ne bi ponovila situaciju kao sa Vladom Zdravka Krivokapića da se mimo podrške parlamentarne većine uzurpira vlast, a premijer umisli da može da vlada mimo većine koja ga je izabrala", piše u saopštenju SDP.

Iz te partije su naveli da "imajući u vidu da je kraj jula i rok za parlamentarna imenovanja u pravosuđu, a potpuno posvećeni ubrzanju integracionih procesa, pozivamo sve parlamentarne partije da bez odlaganja postignemo dogovor, izvršimo imenovanja u Sudskom savjetu i Ustavnom sudu i time pokažemo istorijsku odgovornost i iskoristimo šansu i ukazano povjerenje EU partnera".

"SDP, kao i uvijek do sada, je spreman dati svoj puni doprinos", zaključuje se u saopštenju SDP.

Abazović i Đukanović su se juče dogovorili da će prije potpisivanja temeljnog ugovora između Vlade i SPC, njegovu zakonitost i ustavnost razmatrati pravni eksperti Univerziteta i civilnog sektora.

Bonus video: