Ustavni odbor o izvještaju komisije za izbor sudija

Na javni poziv su se prijavili Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica i Jovan Kojičić, Sanja Malenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder, Jelena Ružičić, Gorica Fatić i Edis Hadžić

8823 pregleda 2 komentar(a)
Tročlana komisija razmatra prijave: Sa ranije sjednice Ustavnog odbor, Foto: BORIS PEJOVIC
Tročlana komisija razmatra prijave: Sa ranije sjednice Ustavnog odbor, Foto: BORIS PEJOVIC

Ustavni odbor razmatraće danas izvještaj Komisije o izboru četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore na osnovu javnog poziva od 1. avgusta.

Komisija je formirana na prošloj sjednici sa zadatkom da pregleda dokumentaciju 19 kandidata koji su konkurisali za sudije Ustavnog suda.

Komisija, koju čine Jovanka Laličić, Luiđ Škrelja i Vladimir Martinović, utvrdiće da li su prijave kandidata u skladu sa uslovima koji su propisani javnim pozivom.

Na javni poziv su se prijavili Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica i Jovan Kojičić, Sanja Malenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder, Jelena Ružičić, Gorica Fatić i Edis Hadžić.

Od ukupno sedam, Ustavni sud sada ima četiri člana. Predsjednik je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić, Desanka Lopičić i Miodrag Iličković. Od sjutra taj sud ostaje bez kvoruma za rad, jer sudija Iličković stiče uslov za starosnu penziju.

Početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Odbor bi najranije 20. septembra mogao utvrditi predlog kandidata za četiri sudije Ustavnog suda, a poslanici bi najprije na plenumu mogli glasati o njima 2. oktobra, nakon što počne redovno jesenje zasjedanje. To bi se moglo desiti ukoliko odmah nakon što Komisija potvrdi ko ispunjava uslove kandidovanja, počnu i svakodnevno da se održavaju konsultativna saslušanja.

S obzirom na to da se na konkurs prijavilo 19 kandidata, to znači da bi svakodnevno trebalo da budu saslušana po četiri jer je i ranije bila takva praksa.

Že. V.

Odbor bi najranije 20. septembra mogao utvrditi predlog kandidata za četiri sudije Ustavnog suda, a poslanici bi najprije na plenumu mogli glasati o njima 2. oktobra, nakon što počne redovno jesenje zasjedanje...

Bonus video: