Kako je DPS u Tivtu vodio projekat "siguran glas": Ni bolesne nisu prepuštali slučajnosti

Na spisku sigurnih glasača i agitatora, koji je Siniša Kusovac zaboravio prije dvije godine u kompjuteru, i bivši admiral koji sada lobira na Tviteru

43401 pregleda 122 komentar(a)
Dokument ostao zaboravljen (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Dokument ostao zaboravljen (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Policijski inspektori, oficiri u Vojsci, opštinski službenici, građani na privremenom radu u inostranstvu, ali i targetiranje starih i bolesnih - sve je to na spisku birača koje je Demokratska partija socijalista vodila u Tivtu za svoje sigurne glasove, a o čemu su “Vijesti” i ranije pisale na osnovu nezvaničnih informacija.

Na tom spisku sigurnih glasova, koji je pronađen u kompjuteru nakon smjene vlasti prije dvije godine, je i dugogodišnji načelnik Generalštaba Vojske admiral u penziji Dragan Samardžić.

To je dokument “Četvrta procjena - konačno - avgust 2020” koju su vodili prvaci tivatskog DPS-a pred lokalne i parlamentarne izbore 2020, o kome je neposredno nakon toga govorio i tada izabrani presjednik opštine Željko Komnenović.

Dokument u formi elektronske Excell tabele, ostao je u memoriji računara kojeg je u svom kabinetu, tada koristio bivši gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac. “Vijestima” je ovaj dokument, potvrđujući njegovu autentičnost, dostavio izvor blizak tivatskom DPS-u koji naglašava da tabela dokazuje kako su za tu partiju dok je bila na vlasti, glasali, ali i druge ljude “obrađivali” da glasaju za DPS, mnogi istaknuti lokalni funkcioneri, direktori lokalnih i državnih institucija, pripadnici Uprave policije, ali i Vojske Crne Gore. Vojska i policija po Ustavu i zakonu morale bi biti depolitizovane institucije u kojima je partijsko djelovanje zabranjeno.

Autentičnost ovog dokumenta “Vijestima” su u međuvremenu potvrdila još dva nezavisna izvora iz redova aktivista i članova tivatskog DPS-a.

”Četvrta procjena – konačno – avgust 2020” sadrži imena i prezimena svih birača koji su bili upisani u birački spisak u Tivtu za parlamentarne, odnosno lokalne izbore avgusta 2020, razvrstan po biračkim mjestima. Dokument sadrži i podatke o datumima rođenja svih tih građana, brojeve telefona svakog od birača za koga su u DPS Tivta, procijenili da je njihov tzv. “siguran glas”, ili i ime stranačkog aktiviste koji je dužan da kontaktira i “vodi” dotičnog birača.

Među aktivistima DPS koji su zaduženi za rad sa “sigurnim glasačima” su imena brojnih tadašnjih čelnika lokalnih i državnih institucija ili javnih funcionera: od tadašnjeg gradonačelnika Siniše Kusovca, preko poslanice i predsjednice OO DPS Tivta Jovanke Laličić, savjetnice za medije predsjednika Crne Gore Andrijane Vukotić, tadašnjeg načelnika OB Tivat Dragana Kontića, inspektora tivatske policije Novaka Ćeranića, zamjenika komandira stanice Duška Obradovića, do tadašnje opštinske sekretarke za mlade, sport i socijalna pitanja Darke Ognjanović.

Zatim bivše sekretarke za urbanizam Tamare Furtule, glavne administratorke Opštine Marije Sijerković, tadašnjeg načelnika opštinske Direkcije za inspekcijske poslove Jovice Stojkovića, bivšeg direktora Komunalnog preduzeća Tonka Lukšića i tadašnjeg direktora Komunalnog Vlada Đukića, direktora Parking servisa Slaviše Ognjanovića, predsjednika Udruženja Egipćana Džafera Brahimija i člana Odbora direktora Luštice Development i nekadašnjeg ministra turizma Predraga Nenezića.

Na spisku aktivista DPS koji treba da obave razgovore sa pojedinim sigurnim, ili pak kolebljivim glasačima DPS-a su i kontroverzni lokalni biznismen Rado Gago Arsić i njegov sestrić, takođe tivatski biznismen Marko Glavočić, kao i DPS-u bliski preduzetnici, braća Snežan i Željko Kovinić.

Među onima koji su dobili partijska zaduženja da kontaktiraju i obrađuju neke birače su i supružnici dvije istaknute članice OO DPS Tivat – penzionisani visoki operativci Agencije za nacionalnu bezbjednost Žarko Laličić i Marko Jovićević. Tabela kroz simbole “+” i “-” sadrži višestruke procjene o tome da li će svaki od upisanih birača u Tivtu glasati za DPS na parlamentarnim i lokalnim izborima, kao i dodatne posebne slovne oznake: “A” (apstinent), “I”- (inostranstvo), “P” (potencijalni), “R” (razgovor sa biračem), “N” (nezainteresovan ili nepoznato opredjeljenje)....

Tabela u kojoj je označena bolest
Tabela u kojoj je označena bolest foto: Siniša Luković

Označeni su i oni građani koji će prema procjeni, na izborima glasati za DPS-u bliske stranke SD, SDP i HGI, kao i oni koji su bez sumnje, “tvrda” opozicija. Markirani su i građani koji su odsutni iz Tivta, privremeno žive i rade u inostranstvu, ili su pomorci pa se ne može očekivati da u vrijeme glasanja budu u gradu.

Ima i primjera da su upisane i informacije da li je i ko od birača učestvovao na litijama da li je “procrnogorski orijentisan”, kao i zaštićeni lični podaci o nekim građanima poput njhovog zdravstvenog stanja ili nacionalnosti, te da li nekome treba pasoš ili neki druga administrativna usluga od državnog aparata.

Među biračima koji su u evidenciji označeni kao “sigurnim glasovi” DPS-a navedeni su i neki Tivćani na visokim pozicijama u sistemu odbrane – između ostalih, i tadašnji vojni izaslanik Crne Gore pri NATO-u u Briselu i bivši dugogodišnji načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić, kapetan fregate Jusuf Jonuz koji je 2020. kao v.d, bio komandant Mornarice VCG, te aktuelni v.d. komadant Mornarice, kapetan fregate Dragan Jevtović čija je supruga navedena i kao jedna od stranačkih aktivista zaduženih za obradu većeg broja birača.

Dragan Samardžić nalazi se na spisku pod rednim brojem 8.557 uz napomenu da glasa na biračkom mjestu broj 15, da su sa njim obavljeni razgovori i da je u pitanju “siguran glas”. Zanimljivo je da se u DPS-ovom dokumentu on bliže opisuje kao “bivši admiral” iako je Samardžić u vrijeme održavanja izbora u avgustu 2020. još bio u aktivnoj vojnoj službi u činu admirala.

Njega je u početkom godine bivša ministarka odbrane Olivera Injac poslala u penziju, ankon čega se Samardžić aktivirao na društvenim mrežama i u javnosti, žestoko kritikujući bivšu Vladu premijera Zdravka Krivokapića i aktuelnu Dritana Abazovića, bivšu ministarku odbrane i političke neistomišljenike DPS-a, a javno se založio i za formiranje “nove, prave crnogorske stranke”.

On ovih dana na društenim mrežama u kontinuitetu napada aktuelnu lokalnu vlast Tivta koju čine građanske liste NP., BF i GB, posebno targetirajući gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) i njegove najbliže saradnike.

Penzionisani admiral njih proziva za zloupotrebu administrativnih resursa u političke svrhe, loš ili navodno nezakonit rad, navodni sprski nacionalizam i služenje interesima Srpske pravoslavne crkve i Rusije, dok sa druge strane Samardžić u svojim javnim istupima, neskriveno podržava DPS i SDP. “Moju podršku da vodi Tivat imaće svaka lista koaj nedvosmisleno zastupa sledeće stavove: Rusija je agresor; Krim, Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson su Ukrajina; Srebrenica je genocid; Boka je kotorska, to jest crnogorska; Muralu Amfilohija nije mjesto u gradu”, objavio je nedavno penzionisani admiral na Tviteru.

Birače provjeravali preko “Zavičajaca”

U nekim slučajevima je uz ime birača (najčešće iz redova romsko-egipćanske populacije) upisano da se nalaze u inostranstvu – Njemačkoj i da im treba platiti putne troškove da dođu u Tivat i glasaju na izborima. U više slučajeva navedeno je udruženje “Zavičajci” preko kojeg se treba izvršiti provjera nekog birača ili pokušati uticaj na njega da glasa za DPS. Takođe, ima i primjera gdje su za birače u koje DPS nije siguran da će ih glasati navedene preporuke da sa njima treba još razgovarati i napomene o njihovim poslodavcima preko kojih se može uticati na birača poput “Pošta Kotor”, “Policija”, “Vodacom” “Porto Montenegro-higijeničarka” ili “bivši član – POSAO”.

Izdvojeni su i neki stariji sugrađani za koje je navedeno da će glasati pismom i određeni aktivisti preko kojih to treba da se sprovede, iako je za neke od tih birača navedena i naznaka tipa “bolesna –demencija”.

Bonus video: