Koalicija "Da zapečatimo": Nadležni da procesuiraju uzurpatore slobodnog izjašnjavanja građana

Tabela čiju su autentičnost potvrdila tri izvora bliska lokalnom DPS-u, dokazuje kako su za tu partiju dok je bila na vlasti, glasali, ali i druge ljude "obrađivali" da glasaj za DPS, mnogi istaknuti lokalni funkcioneri, direktori lokalnih i državnih institucija, pripadnici Uprave policije, ali i Vojske Crne Gore.

12619 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koalicija "Da zapečatimo - Narod Pobjeđuje - Demokrate - Pokret Evropa sad -Demokratska srpska stranka koja učestvuje na lokalnim izborima u Tivtu, pozvala je Specijalno državno tužilaštvo i Upravu policije da hitno reaguju povodom natpisa o načinu na koji je Demokratska partija socijalista (DPS) na posljednjim lokalnim izborima u tom gradu 30. avgusta 2020. sprovodila svoj projekat "siguran glas".

"Vijesti" su danas objavile dokument iz izbornog štaba OO DPS Tivat nazvan "Četvrta procjena- konačno - avgust 2020" koju su vodili prvaci tivatskog DPS-a pred posljednje parlamentarne izbore u Crnoj Gori, odnosno lokalne izbore u Tivtu održane 31. avgusta 2020.

Dokument u formi elektronske Excell tabele, ostao je u memoriji računara kojeg je u svom kabinetu, tada koristio bivši gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS).

Tabela čiju su autentičnost potvrdila tri izvora bliska lokalnom DPS-u, dokazuje kako su za tu partiju dok je bila na vlasti, glasali, ali i druge ljude "obrađivali" da glasaj za DPS, mnogi istaknuti lokalni funkcioneri, direktori lokalnih i državnih institucija, pripadnici Uprave policije, ali i Vojske Crne Gore.

"Povodom objavljivanja dokaza u dnevnom listu "Vijesti", koji potkrepljuju sumnju da su tokom izbora u avgustu 2020. godine, u tivatskom DPS-u organizovali grupu, koja je zloupotrebljavajući čak i policijske resurse, počinila više krivičnih djela protiv izbornih prava, pozivamo Upravu policije i nadležno tužilaštvo da odmah reaguju i, po službenoj dužnosti, preduzmu mjere iz svoje nadležnosti. Ovo je neophodno kako bi se spriječila slična postupanja, zloupotrebe i nezakonite djelatnosti i omogućilo održavanje izbora zakazanih za 23. oktobar, po prvi put u fer i poštenim uslovima, u skladu sa ustavnim garancijama i odredbama Zakona o izboru poslanika i odbornika i ostalim podzakonskim aktima", navodi se u saopštenju koalicije "Da zapečatimo - NP - DCG - ES - DSS.

"U situaciji kada je najveći dio izbornog postupka, počev od kandidovanja do utvrđivanja izbornih listi i konačnog broja birača, protekao bez efektivne i efikasne sudske kontrole i zaštite, usljed nefunkcionalnosti Ustavnog suda, smatramo da je vrlo bitno da svi ostali državni organi posvete punu pažnju zaštiti izbornih prava, te djeluju preventivno u cilju spriječavanja zloupotreba koje su u Crnoj Gori postale dio "folklora i tradicije" što nanosi nesagledivu štetu po pravni poredak, slobode i prava građana", poručili su iz koalicije koju predvodi aktuelni tivatski gradonačelnik Željko Komnenović (NP).

Naglašavaju da je Ustavom, izbornim i krivičnim zakonodavstvom propisana zaštita izbornog prava, "sa ciljem da se obezbijedi demokratska priroda pravnog poretka, zaštite temeljne vrijednosti pravne države i istovremeno pruži prijeko neophodna garancija slobodama i pravima građana".

"Zato je posebno alarmantno i opasno saznanje da je, upravo preko zaposlenih u Ministarstvu untrašnjih poslova, DPS u Tivtu, na organizovan način, vršio povrede slobode opredjeljenja pri glasanju. Objavljeni dokazi, nesumnjivo, ukazuju da je, upravo preko policije, te komunalnih preduzeća i opštinske uprave, vršen nezakonit i protivpravan uticaj na veliki broj birača da se glasa za jednu političku opciju, tj. za DPS kandidate. Takvo ponašanje, naročito policajaca, podliježe pod krivičnu odgovornost, jer je zakonodavac članom 186 Krivičnog zakona propisao krivično djelo povrede slobode opredjeljenja pri glasanju. Za ovo djelo može se izreći kazna zatvora do tri godine, a za kvalifikovani oblik krivičnog djela, iz stava 2 člana 186, zaprijećeno je kaznom do pet godina. Neke procjene govore da je, uz pomoć zaposlenih u tivatskoj policiji, obezbijeđeno oko 600 sigurnih glasova za DPS, što je bitno uticalo na nestabilnost novoizabrane opštinske vlasti i ostvarivanje volje birača", saopštili su iz koalicije NP-DCG-ES-DSS.

Naglasili su da je anagažovanje policijskih službenika i službenika ANB "radi obezbjeđenja sigurnih glasova i uticaja na biračko tijelo je apsolutno poražavajuće saznanje, koje do temelja ugrožava pravnu državu, demokratiju i ljudska prava i slobode".

"Ako ono ne bude adekvatno sankcionisano, to će biti trajni biljeg i prepreka u namjeri da se, na ovim prostorima, omogući vladavina prava. Zato pozivamo Specijano državno tužilaštvo i nadležne u Upravu policije da hitno reagauju i preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti, kako bi izbori konačno prestali da budu izvor pritisaka, prevara i zloupotreba kupovinom glasova. Preduzmite mjere iz svoje nadležnosti i omogućete nam da izbori konačno postanu praznik demokratije i poligon za slobodno ispoljavanje volje građana", saopštili su iz koalicija koju predvodi Narod Pobjeđuje, naglašavajuči da su oni spremni da zaštite slobodu i pravo svakog građanina da se na izborima slobodno opredijeli i glasa bez pritisaka i straha.

"Zbog toga je i oformljen Pravni savjet pri ovoj koaliciji, u čiji rad su uključeni eminenti domaći kao i stručnjaci za zaštitu izbornog prava iz regiona", zaključuje se u saopštenju liste "Da zapečatimo -NP-DCG-ES-DSS".

Bonus video: