Tapušković: Nisu mi dozvolili da glasam u mantiji; Vukčević: Uniformisana lica su vojska i policija

Tapušković kaže da je ranije bez problema glasao u mantiji, a da je danas to pravo ostvario nakon što se presvukao u civilnu odjeću. Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada poručuje da se odredba zakona o uniformisanim licima ne može tumačiti suviše restriktivno.

22349 pregleda 0 komentar(a)
Tapušković, Foto: mitropolija.com
Tapušković, Foto: mitropolija.com
Ažurirano: 23.10.2022. 15:27h

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Branko Tapušković, tvrdi da mu članovi biračkog odbora na biračkom mjestu u Osnovnoj školi (OŠ) “Dr Dragiša Ivanović” u podgoričkom naselju Zlatica, nisu dozvolili da glasa u mantiji.

On je “Vijestima” kazao da su mu to obrazložili riječima da nijedno uniformisano lice ne može izaći na glasanje u uniformi.

“Međutim, u komunikaciji s mojom bratijom sveštenicima saznao sam da su oni potpuno regularno izvršili svoju građansku dužnost na biračkim mjestima gdje su upisani. Tako da sam došao do zaključka da se na ovom biračkom mjestu gdje sam ja upisan krše ustavna prava monaštva MCP. Naime, imamo dosta monaha i monahinja koji su upisani u birački spisak uredno. Oni su u obavezi, to je monaško poslušanje, da 24 časa dnevno nose mantiju. Oni nemaju pravo da se skinu u civilnu odjeću, kao što ja imam mogućnost, tako da u ovom slučaju dolazi do diskriminacije monašta”, kazao je Tapušković, dodajući da je glasao nakon što se presvukao u civilnu odjeću.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 71), pripadniku policije i drugom uniformisanom licu nije dozvoljen pristup biračkom mjestu dok traje glasanje.

Sveštenik tvrdi da ranije nije imao ovakav problem, i da je neometano glasao u mantiji. Kaže da mu je obrazloženje članova biračkog odbora čudno, jer se identifikacija birača ostvaruje vizuelno.

“Predsjednica biračkog odbora dala mi je broj Državne izborne komisije (DIK), da im se žalim, ali se se niko ne javlja na telefon...”, dodaje Tapušković.

Vukčević: Niko mi nije to prijavio

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević, rekao je "Vijestima" da mu se niko nije javljao s ovim problemom.

Navodi da se odredba zakona o uniformisanim licima ne može tumačiti suviše restriktivno.

"Pod uniformisanim licima podrazumijevaju se pripadnici vojske i policije. Što se tiče sveštenika, to (mantija) i jeste neka uniforma, ali mislim da to ne treba tako tumačiti. To je moje mišljenje. Nisam imao direktan uput da tu ima nekih problema. Niko mi se nije javio, da je to problem. Neka ti ljudi slobodno kontaktiraju mene", kazao je Vukčević.

Demokratski front je protestovao nakon informacije da Tapuškoviću nije omogućeno da glasa u mantiji.

"Sveštenici, monasi i monahinje su svojim životnim pozivom odabrali da nose mantiju. To je dio njihovog identiteta, a ne službena legitimacija. Prema tome, nikako im se ne smije uskraćivati pravo koje im se Ustavom i zakonom dozvoljava. Ovo je još jedan primjer šovinizma i diskriminacije prema SPC, pravoslavnim vjernicima i srpskom narodu, kao i kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Upravo što svešteniku SPC to nije dopušteno, govori o nastavku ekstremističkog ponašanja pojedinaca u Crnoj Gori i težnje da po svaku cijenu brutalno potiru zakonske norme. Najoštrije osuđujemo nadležne zbog toga što su se odlučili na ovakve nedopustive stvari i pozivamo Upravu policije i tužilaštvo da privedu članove biračkog odbora koji su počinili ovakav prestup i protiv njih podnesu krivične prijave. Ne mogu postojati dvostruki aršini, pa da u Šavniku podnose krivičnu prijavu protiv člana biračkog odbora jer je spriječio glasanje jednog lica koje nije iz te opštine, a da ovakav skandal u Podgorici i sprečavanje sveštenika SPC da glasa prođe nekažnjeno", kažu iz DF.

Danas se održavaju lokalni izbori u 14 gradova, na kojima ima glasačko pravo ima oko 350.000 građana.

Bonus video: