Lekić: Krivokapić rekao da Atlantski savez i Brisel daju uputstva o tome kako sastaviti crnogorsku vladu

"Zbog ovih javno izrečenih informacija za očekivati je da će prozvani "Atlantski savez i Evropska unija" ( ako je sagovornik pod "Brisel" podrazumjevao Evropsku uniju) demantovati kompromitujuću tvrdnju da se na bazi njihovih nametnutih volja, a ne rezultata na izborima u Crnoj Gori, bira vlada", poručio je Lekić

26953 pregleda 40 komentar(a)
Detalj iz emisije Načisto u kojoj su gosti bili Lekić i Krivokapić, Foto: Slađan Fatić
Detalj iz emisije Načisto u kojoj su gosti bili Lekić i Krivokapić, Foto: Slađan Fatić

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić saopštio je da je doskorašnji ministar vanjskih poslova i počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić u emisiji "Načisto" koja je prošlog četvrtka emitovana na TV Vijesti rekao da Atlantski savez i Brisel daju uputstva o tome kako sastaviti crnogorsku vladu, odnosno ko u njoj od izabranih predstavnika na izborima, može ili ne može biti član.

Lekić je na svom Fejsbuk nalogu napisao: "Jedna zabrinjavajuća poruka iz emisije "Načisto". Poruka koju treba javno razjasniti."

"Ako se preskoči bizarano zanimljiv doprinos pravnoj teoriji i praksi da se može "malo kršiti ustav", ako se preskoče gusti namazi laži i mržnje, sve to u apologetskom zanosu prema onima koji su, kako je sagovornik ranije govorio, teško "poharali Crnu Goru" i to bez presedana u istoriji - jedna druga izrečena tvrdnja zahtjeva ishod javne istine. Konkretno radi se o " vijesti naciji", zapravo tvrdnji - uzgred saopštene s patosom pseudo patriotozma i suverenizma - da "Atlantski savez i Brisel" daju uputstva o tome kako sastaviti crnogorsku vladu, odnosno ko u njoj od izabranih predstavnika na izborima, može ili ne može biti član. Težina ovih riječi je velika, a saopštena od, do juče, ministra vanjskih poslova. Smatram, da se ima dobrih razloga za nevjerovanje u ovakve tvrdnje imajući u vidu da navedene dvije međunarodne organizacije, iako na različite načine, javno promovišu primjenu demokratije na bazi narodne volje i ljudskih prava", istakao je Lekić.

On je dodao da ako bi navedeno slučajno bilo tačno onda treba da znamo i je li naša zemlja pod protektoratskom upravom u kojoj su izbori obesmišljeni, odnosno da izbore, u takvoj stvarnosti, treba ukinuti.

"Zbog ovih javno izrečenih informacija za očekivati je da će prozvani "Atlantski savez i Evropska unija" ( ako je sagovornik pod "Brisel" podrazumjevao Evropsku uniju) demantovati kompromitujuću tvrdnju da se na bazi njihovih nametnutih volja, a ne rezultata na izborima u Crnoj Gori, bira vlada. Ili da možda prolazni međunarodni predstavnici, eventualno plaćeni lobisti stranke za koju se vezuje dugogodišnje utemeljenje kriminala i korupcije u Crnoj Gori, ovdje neovlašćeno saopštavaju stavove i kombinacije, pa i oko sastava crnogorske vlade. Ili domaći provincijski političari saopštavaju lažne glasine, s ciljem diskvalifikacije svojih protivnika - nanosići tako štete međunarodnim adresama u čije ime lažno govore", poručio je Lekić.

On je napisao da se u svakom slučaju radi o ozbiljnom pitanju, koje kao nerazjašnjeno ponižava Crnu Goru, i ne samo nju.

"I koje zato treba javno sasvim osvjetliti. To pokrećem kao građanin, poslanik. Imajući u vidu i međunarodnu dimenziju ovog pitanja pokrećem ga i u statusu predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljeništvo. Sve u ime i principa javnosti. A princip javnosti, i tu ćemo se vjerovatno svi saglasiti, jeste fundamentalna vrijednost zapadne demokratije koju ovdje pokušavamo razviti. Jedino tako možemo doći do istine. O nama i drugima. Sve do potrebne sposobnosti razlikovanja interesnog i vrijednosnog. S jedinim ciljem - da bi zemlja dobila pravac demokratije, ekonomskog i kulturnog progresa, pristojne i pravne države čija pravila jednako važe za sve građane", naveo je Lekić.

Bonus video: