Poštovaće viznu politiku EU

Crna Gora u procesu pristupanja EU ima obavezu usaglašavanja svoje liste država čijim državljanima je potrebna viza za ulazak u Crnu Goru – sa listom EU

11411 pregleda 4 komentar(a)
Crnoj Gori preporučeno da hitno uskladi viznu politiku sa EU: Crnogorska i zastava EU (ilustracija), Foto: Shutterstock
Crnoj Gori preporučeno da hitno uskladi viznu politiku sa EU: Crnogorska i zastava EU (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) predložilo je Vladi mjere koje bi trebalo da usklade viznu politiku Crne Gore sa onom koju ima Evropska unija.

”Crna Gora je u potpunosti posvećena evropskoj integraciji kao ključnom vanjskopolitičkom prioritetu i u skladu sa tim opredjeljenjem odgovorno kreira viznu politiku, istovremeno pažljivo vodeći računa o ekonomskim i političkim interesima države i obavezama koje proizilaze iz Poglavlja 24, a tiču se usklađivanja vizne politike sa EU. U procesu pristupanja Evropskoj uniji, Crna Gora ima obavezu usaglašavanja svoje liste država čijim državljanima je potrebna viza za ulazak u Crnu Goru – sa listom EU”, navodi se u odgovoru MVP na pitanja u vezi sa Izvještajem Evropske komisije o praćenju bezviznog režima EU sa Crnom Gorom.

EK je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je Crnoj Gori preporučila da hitno uskladi viznu politiku sa EU kada su u pitanju treće države, posebno one koje predstavljaju neregularne migracijske ili bezbjednosne rizike za Uniju. EK je, takođe, upozorila Crnu Goru zbog programa ekonomskog državljanstva, navodeći da zbog toga može biti ukinut bezvizni režim.

”Naprotiv, 2021. i početkom 2022. godine Crna Gora je odstupila od preporučene politike. Državljani Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kube, Ekvadora, Turske i Katara i dalje su izuzeti od zahtjeva za vize za kratkoročni boravak. Za neke nacionalnosti izuzeci su sezonski, a za druge važe tokom cijele godine”, navodi se u izvještaju.

EK je u međuvremenu ispravila izvještaj u dijelu gdje se od Crne Gore i Sjeverne Makedonije tražilo uvođenje viza za građane Kosova uz objašnjenje da je u pitanju greška i da nijesu promijenili stav o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Podsjećaju i da je Crna Gora u martu 2021. produžila izuzeće od viza za strane državljane koji imaju važeću dozvolu za boravak u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

”Takvo produženje nije u skladu sa viznom politikom EU i bilo je predmet zloupotrebe”, navodi se.

Bonus video: