Skupština namjerava da utroši nepunih 220.000 eura na trgovinu novih automobila

Plan javnih nabavki vrijedan 2,4 miliona eura

9576 pregleda 23 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC
Skupština Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore namjerava da utroši nepunih 220.000 eura na trgovinu novih automobila, a gotovo pola miliona na nabavku digitalnih poslaničkih pultova i novih radnih površina u plenarnoj sali. To se, između ostalog, vidi iz plana javnih nabavki Skupštine za 2023. godinu.

Ukupna vrijednost Plana javnih nabavki je 2,4 miliona eura, a poreza na dodatu vrijednost oko 472.000 eura.

Prema posljednjim podacima na sajtu Skupštine, ta institucija je u novembru raspolagala sa 23 automobila, starosti od četiri do 16 godina.

Skupština je sredinom oktobra potpisala ugovor za nabavku dva vozila (dizel/benzin motor) u vrijednosti od 53.180 eura.

U novembru je sa kompanijom “Vigoris ecotech” potpisan ugovor o izvođenju radova na punionicama za električne automobile za potrebe Skupštine.

U cilju promocije ekoloških politika, Skupština je krajem 2021. godine najavila plan da na krovu zgrade izgradni solarnu elektranu, kao i da nabavi vozila na električni pogon.

Iz te institucije više od mjesec ne odgovaraju “Vijestima” u kojoj je fazi posao izgradnje solarne elektrane i kada se očekuje da ona krene sa radom. Nisu odgovorili ni koliko će, prema njihovim procjenama, finansijske uštede donijeti izagradnja elektrane.

”Vijestima” su prije nepunih godinu kazali da je predviđena ugradnja 248 panela, koji će obezbjeđivati preko 45 odsto ukupne godišnje potrošnje električne energije, ali i da će se baterije novih električnih vozila upravo puniti iz energije generisane na krovu Skupštine.

Nisu odgovorili ni šta je sa planiranom nabavkom vozila na električni pogon.

Na račune za mobilnu i fiksnu telefoniju planiraju da utroše gotovo 50.000 eura, oko 10.000 na prigodne i protokolarne poklone, preko 115.000 na smještaj u zemlji i inostranstvu, 36.000 eura na održavanje sistema eParlament...

Bonus video: