Knjiga spala na dva imena: DPS kandiduje Đukanovića ili Vukovića

Iako je najavljeno da će se danas znati ko će u ime DPS ući u predsjedničku trku, to se prema informacijama "Vijesti" odlaže do ponedjeljka

70957 pregleda 185 komentar(a)
Đukanović i Vuković, Foto: Boris Pejović
Đukanović i Vuković, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i jedan od potpredsjednika DPS Ivan Vuković su jedina dva imena koja se razmatraju kao predsjednički kandidati, ali odluka o tome vrlo vjerovatno neće biti donijeta danas, kako se to najavljivalo, saznaju "Vijesti" iz više izvora.

Vuković je juče najavio da će DPS danas i definitivno odlučiti o svom kandidatu, ali informacije "Vijesti" govore da će se to ipak odložiti za ponedjeljak.

Istu informaciju su objavili i neki mediji bliski DPS-u, dok je Opštinski odbor DPS Budva najavio da će sjutra predložiti kandidata.

Formalni razlog odlaganja odluke je učešće Đukanovića na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

Vuković je juče na društvenim mrežama ponovio da se razgovara o tri-četiri kandidata, a ranije je rekao da neće iznenaditi javnost izborom.

Izvor "Vijesti" iz DPS tvrdi da se ipak izbor sveo na Đukanovića i Vukovića i da je na tu odluku najviše uticaja imalo istraživanje koje je ta partija radila, a koje je pominjao i Vuković.

Istraživanje je pokazivalo da su jedini popularni kandidati Đukanović, Vuković i bivši premijer Duško Marković, dok je po riječima gradonačelnika Podgorice procijenjeno da Milica Pejanović Đurišić nema mobilizacijski kapacitet.

Marković je, prema saznanjima "Vijesti" odbio da se razgovara o svojoj kandidaturi sa obrazloženjem da se kasni sa kampanjom, da su predsjednički izbori personalizovani i da priprema za izbornu trku mora biti ozbiljnija i ranije osmišljena. "Vijesti" su ranije pisali da Đukanović nije bio zainteresovan za novu nominaciju i da je forsirao mlađe kandidate da bi se on fokusirao na parlamentarne izbore.

Odluka bi ipak mogla da se promijeni nakon najnovijih dešavanja u vezi sa kandidaturom lidera pokreta Evropa sad Milojka Spajića, koja u nekim interpretacijama dovode u pitanju njegovu kandidaturu. Kandidatura Đukanovića nije izgledala izvjesno ni 2018. godine, i tada su se pominjali drugi kandidati, ali je lider DPS ipak izašao na izbore i pobijedio u prvom krugu.

Bonus video: