URA još vaga, CIVIS za Milatovića

Jedna od opcija je dogovor za parlamentarne izbore, pa u odnosu na to da se podrže Milatović ili Bečić. Kalkulišu zbog opasnosti od daljeg jačanja Evrope sad i to je razlog njihove dosadašnje sudržanosti, tvrdi Nikoleta Đukanović

34943 pregleda 135 komentar(a)
Milatović, Foto: Luka Zeković
Milatović, Foto: Luka Zeković

Građanski pokret URA, desetak dana pred predsjedničke izbore, još nije odlučio kojeg kandidata će podržati, dok je njihov koalicioni partner CIVIS, prema nezvaničnim informacijama, za to da se podrška pruži zamjeniku predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću.

Predsjedništvo GP URA u pondejeljak veče je imalo sjednicu, a konačnu odluku donijeće Glavni odbor partije.

Na sjednici Predsjedništva, prema informacijama “Vijesti” raspravljano je o nekoliko opcija – da se podrži i Milatović i lider Demokrata Aleksa Bečić, ali i da se još pokuša doći do zajedničkog kandidata. Jedna od opcija je i da se pokuša napraviti dogovor sa nekom od tih partija za parlamentarne izbore, pa u odnosu na to da se podrže Milatović ili Bečić.

Sjednici Predsjedništva GP URA prisustvovali su i predstavnici CIVIS-a koji su bili za to da se podrži Milatović na predsjedničkim izborima 19. marta.

Osim Milatovića i Bečića, kandidati za predsjednika su poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, aktuelni šef države i lider DPS-a Milo Đukanović, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i nezavisni kandidat Jovan Radulović.

Bečić
Bečićfoto: Luka Zekovic

Lider GP URA i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je ranije da podržava građanske kandidate i da misli da su Aleksa Bečić i Jakov Milatović jako dobri kandidati.

Profesorica na Univerzitetu “Donja Gorica” Nikoleta Đukanović za “Vijesti” kaže da bez obzira na potencijalne postizborne koalicije (na lokalnom i nacionalnom nivou), URA sigurno nerado gleda na jačanje Pokreta Evropa sad, pa i na što bolje pozicioniranje njihovog predsjedničkog kandidata.

Prema njenim riječima, nakon lokalnih izbora u Glavnom gradu jasno je da URA drastično gubi podršku i da je Evropa sad, između ostalih, uzela upravo njihove ranije glasače.

”Bez obzira što je DPS glavni oponent aktuelne pozicije, sigurna sam da URA kalkuliše zbog opasnosti od daljeg jačanja Pokreta Evropa sad i da je to razlog njihove dosadašnje sudržanosti po pitanju davanja podrške njihovom kandidatu. Ove kalkulacije nose prevagu u odnosu na glavni cilj koji navodno zagovaraju, a to je smjena Đukanovića”, rekla je ona.

Evropa sad uzela ranije glasače GP URA: Đukanović
Evropa sad uzela ranije glasače GP URA: Đukanovićfoto: PR Centar

Sa druge strane, kako je dodala, GP URA se suzdržava od davanja podrške i drugim kandidatima (u prvom redu Demokrata), upravo zbog kalkulacija sa kim će sarađivati i kome se neće zamjeriti ne bi li imali priliku da ponovo budu dio vlasti, u nekim budućim aranžmanima i političkim trgovinama, iako imaju gotovo beznačajnu podršku kod građana.

Abazović je juče rekao da ako njegova stranka baštini evropske vrijednosti, onda u u takvoj situaciji nema baš neku ponudu.

Na pitanje novinara da li to znači da će podržati Mila Đukanovića, odgovorio je da neće.

”Naravno da neću, možda za vas on predstavlja evropske vrijednosti, a za mene antievropske. Imali smo sastanak Predsjedništva, uskoro će Glavni odbor stranke i izjasnićemo se prvo za prvi krug, pa drugi, vidjećemo ko će biti u drugom krugu. Ponavljam, očekujem da Crna Gora dobije ovog predsjednika ako ne 19. marta, što nije realno, onda u drugom krugu”, kazao je Abazović novinarima nakon polaganja kamena temeljca za gradnju četiri nova objekta u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Abazović: Izbor ministara nije na dnevnom redu

Abazović je juče, govoreći o rekonstrukciji Vlade, rekao da izbor novih ministara nije na dnevnom redu. On je, prema informacijama “Vijesti”, od predsjedništva stranke dobio mandat da o tome vodi pregovore.

Odgovarajući na pitanje novinara da li su razgovori o rekonstrukciji Vlade u toku, rekao je da to ne bi nazvao tako “iz razloga jer razgovori između različitih politički subjekata su na više tema i vlada nije centralna preokupacija, imaju razgovore o antimafija zakonu, predsjedničkim izborima...”

Abazović je kazao da će nastaviti dijalog sa svim političkim subjektima jer se moraju iznalaziti rješenja.

”Vidjećemo, izbori su na pragu. Ko hoće da sastavi vladu, neka sastavi, a dok se to ne desi, vlada radi u punom kapacitetu. Ako se nešto promijeni, tu smo da izvršimo primopredaju”, istakao je Abazović.

Izvori “Vijesti” navode da partija Gorana Danilovića, Ujedinjena Crna Gora ne podržava rekonstrukciju, a njen poslanik Vladimir Dobričanin pošao je na specijalizaciju u inostranstvo. Poslovnikom Skupštine nije moguće glasanje na daljinu, osim u slučaju kovida.

Poslanik Force Genci Nimanbegu, navodno, još nije odlučio da li će dati 41. glas za rekonstrukciju, a prema nezvaničnim saznanjima, njegova partija još to pitanje nije razmatrala.

U rekonstruisanu Vladu očekuje se ulazak Demokratskog fronta, dok je planirano da bude smijenjen ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović (BS).

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović ocijenio je da je Crna Gora nakon 30. avgusta 2020. godine po mnogo čemu postala zemlja apsurda.

”Ali su svi ti apsurdi ništa u odnosu na ideju o rekonstrukciji pale Vlade, koja je vrhunac izvrgavanja ruglu Ustava, prava, logike i zdravog razuma”, rekao je Vujović.

Bonus video: