"Za budućnost Šavnika": Prvi krug izbora razotkrio manipulacije i ogolio retoriku odlazeće vlasti

"Slobodni građani Šavnika će i u drugom krugu predsjedničkih izbora još ubjedljivije poraziti tridesetogodišnji rezim Mila Đukanovića", poručili su iz koalicije "Za budućnost Šavnika"

5117 pregleda 8 komentar(a)
Šavnik, ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Šavnik, ilustracija, Foto: Svetlana Mandić

Prvi krug predsjedničkih izbora prošle nedjelje razotkrio je sve manipulacije i "ogolio retoriku odlazeće vlasti" Demokratske partije socijalista (DPS) u Šavniku, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Šavnika".

"Od strane nadležnih državnih organa, crnogorska javnost je nedavno upoznata da je skoro 200 izbornih turista odselilo iz Šavnika, što je manje od pola od ukupnog broja doseljenih. Takođe još preko 100 'glasača' se vodi u biračkom spisku, iako nemaju nikakve veze sa Šavnikom, a isti su ostvarili biračko pravo u prvom krugu izbora. I pored svih ovih zloupotreba biračkog prava, na osnovu lažnih prijava prebivališta, podrška političko-interesnoj skupini u Šavniku je svakim danom sve manja", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora ubjedljiv poraz kandidata DPS-a Mila Đukanovića u Šavniku.

"Očigledno, građani su rekli 'ne': politici višegodišnjih izbornih krađa, politici kriminala i korupcije, politici podjela, brato-mržnje i bogo-mržnje, politici koja je ekonomski, demografski i administrativno razorila Šavnik. Ujedno, građani su rekli 'ne' lokalnoj vlasti zbog kriminalnog saučesništva sa pojedincima iz MUP-a u, izbornom naseljavanju Šavnika. Kao drastičan primjer njihovog saučesništva u ovim prljavim i kriminalnim radnjama je 'dostavljanje' ličnih podataka nosilaca izbornih lista koalicije 'Za budućnost Šavnika' i koalicije Demokrate, Ujedinjena Crna Gora i Evropa sad, od strane pojedinca iz lokalnog MUP-a vrhuški šavničkog DPS-a", dodaje se u saopštenju.

Iz koalicije Za budućnost Šavnika su istakli da sve mora da zabrine to što nadležni organi MUP-a i pored niza prijava, zahtjeva i poziva upućenih od te koalicije, ali i od građana, "nisu preduzeli aktivnosti na utvrđivanju više stotina slučajeva prijava lažnog prebivališta, a da ne govorimo o procesuiranju vinovnika istih radnji".

Koalicija Za budućnost Šavnika je, kako navode, prijavila više od 150 osoba koje su, tvrde u toj koaliciji lažno prijavile prebivalište na teritoriji te opštine.

"Prije par mjeseci su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta kojima se onemogućavaju fiktivna prebivališta, prema kome su organi MUP-a dužni da vrše provjeru prebivališta građana, ali ni ta okolnost očigledno nije dovoljna da nadležni organi rade svoj posao na osnovu prijava koje im je podnijela koalicija Za budućnost Šavnika.

Porazavajuće je, kako su kazali, da pojedini državni organi "očigledno još pod uticajem poraženog DPS režima i dalje služe politici kriminala i korupcije", a na štetu "slobodnih građana i njihovom pravu da u poštenoj i ravnopravnoj utakmici ostvaruju svoje biračko pravo".

"Ovom prilikom apelujemo još jednom na nadležne organe Ministarstva unutrašnjih poslova da preduzmu radnje iz svojih nadležnosti i sve slučajeve 'fiktivnog' prebivališta provjere, uz napomenu da se od pojedinaca iz MUP-a koji su aktivno učestvovali u 'naseljavanju' Šavnika saučestvujući u krivičnim radnjama ne može očekivati da sprovode usvojene izmjene i dopune Zakona. I pored svega, slobodni građani Šavnika će i u drugom krugu predsjedničkih izbora još ubjedljivije poraziti tridesetogodišnji rezim Mila Đukanovića, kako u Šavniku tako i u cijeloj Croj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: