MCP poziva da se izađe na izbore: Necivilizovana retorika političara koji traži treći mandat unosi nemir i zebnju

"Uvjereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima"

25055 pregleda 75 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve ponovila je poziv vjernicima i drugim ljudima dobre volje da izađu i na drugi krug predsjedničkih izbora.

Kako se navodi u saopštenju, MPC poziva da se iskoristi pravo i odgovor na obavezu koju propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući, kako kažu, svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja države i crkve.

Dodaju, međutim, da predsjednički izbori u Crnoj Gori, pored brojnih političkih tema, pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju, kako su naveli, onog kandidata koji je ujedno i aktuelni predsjednik države (Milo Đukanović).

"Njegovi nastupi kao i govori njegovih promotera, Srpsku pravoslavnu crkvu još označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve", piše u saopštenju.

Navode da se sve to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva.

"U posljednjih nekoliko godina, uz Božiju pomoć, puno toga se promijenilo nabolje u odnosu Crkve i države Crne Gore. Međutim, krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vjernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podjele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo. Uvjereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: