"Vijesti" u Pivi nakon predsjedničkih izbora: Glasali pobjednika, boje se da im ne prisjedne

Vječiti opozicionari, Pivljani nakon više od tri decenije prvi put za predsjednika države dobili kandidata kom su dali povjerenje. Glasači SNP-a imaju pozamašan staž izbornog slavlja, drugi tek “uče” da slave

58709 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Glasačko mjesto Muratovica u Pivi, Foto: Svetlana Mandić
Glasačko mjesto Muratovica u Pivi, Foto: Svetlana Mandić

Na tri biračka mjesta u Pivi, Rudinicama, Bezuju i Kovačima, Milo Đukanović nije dobio nijedan glas na nedavno završenom drugom krugu predsjedničkih izbora. Ništa neobično, reći će mnogi. Pivljani su uvijek bili opozicija Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Ne treba zaboraviti i da je Jakov Milatović na većem broju biračkih mjesta u Crnoj Gori imao saldo nula - na osam, a Đukanović na šest. Međutim, Milatović je u 17 opština imao bolji rezultat od Đukanovića. Posebno dobrim rezultatom hvale se Pivljani - više od 87 odsto onih koji su izašli na glasanje zaokružilo je broj dva. Ali, hvale se i činjenicom da je prvi put nakon više od tri decenije za predsjednika države izabran kandidat kome su oni dali povjerenje.

I dok jedan dio Pivljana, glasača Socijalističke narodne partije (SNP), ima pozamašan staž izbornog slavlja, jer su četvrt vijeka u Plužinama na vlasti, drugi dio tek “uči” da slavi. Ti “dupli” opozicionari, i na državnom i na lokalnom nivou, samo su dva puta slavili - 30. avgusta 2020. i 2. aprila 2023. Prvo slavlje im je, kako rekoše, “prisjelo”, a za drugo će tek da vide.

Kako je biti “dupli” opozicionar, kakav je osjećaj dobiti predsjednika po “svojoj mjeri” i da li ih je 2. avgusta ujedinio Milo ili Jakov, pričali su stanovnici Rudinica, Kovača i Zabrđa.

Milo zaslužio jedinicu, ali mi mu dali dvojku

”Milo zaslužio jedinicu, ali mi mu dali dvojku, a saldo je nula”, kaže Milorad Tijanić iz sela Kovači.

Mještani tog sela i sa Zabrđa glasaju na istom biračkom mjestu koje je, kaže on, pogrešno zavedeno kao Kovači.

”Ovo je biračko mjesto Muratovica. Tu glasamo mi i komšije sa Zabrđa i nisu samo Kovači Milu dali nulu, već i Zabrđe. Od 52 glasača, izašlo je njih 50 i svi su zaokružili Milatovića. Ovo su četvrti izbori da Milo ovdje nema nijedan glas. Imao je 2016. godine dva glasa, a nakon toga sve nule. I kad su se Momir (Bulatović) i Milo podijelili isto je imao nulu. Poslije bi dobio poneki glas, ali nikad preko sedam”, kaže Milorad.

Rudinice u Pivi
Rudinice u Pivi foto: Svetlana Mandić

Visoravan Muratovica poznata je još iz Hercegovačkog ustanka, kada su Pivljani pod vođstvom vojvode Lazara Sočice i kapetana Vula Adžića ispisali najsvjetlije stranice istorije. Podsjeća na to kameni spomenik i ploča koju je Savez boraca NOR-a Plužine postavio 1996. godine.

”Evo i po izborima je poznata. Jakov Milatović treba da zna da je narod glasao protiv Mila. Basta im svima da se promijene kada dođu na vlast, pa se bojim da ne bude sve je isto, samo njega nema. Ali, nadam se da neće. Državi ništa ne dugujem. Samo sam dužan da je branim, ako bude trebalo. A drugi neka se vide”, kaže čovjek koji je, kako ističe, morao glasati “tuđeg da bi bio svoj”.

Njegova opaska se odnosi na to da je Milatović bio kandidat Pokreta Evropa sad, a on je član Demokratskog fronta.

”Mi još ne znamo kako je biti vlast i ne znam jesmo li ikada i bili vlast. Navodno jesmo posle 30. avgusta, ali kao da nismo. Od nas se vazda traži podrška, a ništa se ne pitamo. Očekujem da na ovim parlamentarnim izborima pobijedi ona većina od 30. avgusta, ali samo pojačano. Valjda ćemo i mi konačno biti vlast”, sa osmijehom reče Milorad kome aforizmi i rime leže od ruke.

”Ođe je saldo nula, što je nekad rek’o Milo, nije ovo samo sada i prije je tako bilo”, u svom stilu zaključi Milorad.

Nekad bili uzor na Balkanu, a sad sve “đavolisano”

Glasačku kutiju Milorad je “čuvao” sa partijskim kolegom Milomirom Golom Jovovićem, komšijom sa Zabrđa, “seljakom sa sred Pive, ispod Aberdara”, kako Gole sebe predstavlja.

Mada u Muratovici, kako sa osmijehom kažu, nijesu ni imali od koga da “čuvaju” kutiju.

”Ovo je čuvena istorijska poljana Muratovica gdje su bile četiri bitke s Turcima, a Aberdar je brdo gdje su bila zvona i slali se aberi ako je trebalo sklanjati nejač s puta, ili ako je trebalo hitati u bitku”, objasnio je odakle je.

Tijanić i Jovović ispred glasačkog mjesta
Tijanić i Jovović ispred glasačkog mjestafoto: Svetlana Mandić

Nije, kako reče, neki podvig da Đukanović sada na nekom biračkom mjestu dobije nulu, kao što neće biti teško, smatra, Milatovića smijeniti sa funkcije ako ne bude radio u korist naroda.

”Kad je bila podjela između Mila i Momira tada je trebalo imati petlju pa mu dati nulu. A mi smo mu i tada dali nulu. Ne bez razloga. Davnih je dana Đorđije Damjanović, sa četiri razreda osnovne škole oformio zadrugu koja je bila uzor na Balkanu i razvijao je. Držali su sedam hiljada ovaca i pomagali Pivljanima, rješavali sve probleme i otkupili sve što je bilo tržišnog viška u Pivi. Sada je sve urušeno, đavolisano. Došli su fakultetski obrazovani ljudi i oni su sve razrušili. Ne samo u Pivi, nego svuda. Ali da ne idemo dalje od Pive. Bila je Fabrika elektroda s najboljom elektrodom na Balkanu, zadruga ‘Bajo Pivljanin’ uzor na Balkanu, bilo je šumarstvo za uzor, a imala je pilanu sa najpreciznijim gaterom na Balkanu. Sve je to sad urušeno, isječeno u staro gvožđe i nema niđe ništa. To je ruglo. Tako ti je to, sokole moj”.

Spomenik Baju Pivljaninu
Spomenik Baju Pivljaninufoto: Svetlana Mandić

”Dupli” opozicionari

I u Bajovim (Pivljanin) Rudinicama Đukanović je dobio “vruć krompir” (termin koji se koristi u tenisu kada igrač izgubi set sa nulom). I na tom biračkom mjestu glasaju mještani dva sela - Rudinica i Seljana.

”Ovdje je rezultat bio 65:0. Glasačko mjesto nam je u školi koja nam sada jedino za izbore služi. Borili smo se da Milo izgubi, a Jakov dobije, pa su nas tako ujedinili i jedan i drugi”, kaže Simo Gutović.

Zadruga u Muratovici
Zadruga u Muratovicifoto: Svetlana Mandić

Ističe da je Milatović i u Rudinicama i na Muratovici u oba kruga imao stoprocentnu podršku, a da je na Bezuju u prvom krugu jedan glas “zalutao” i otišao Đukanoviću.

”Fin je osjećaj, posle 30 godina, kada pobijedi kandidat za koga si glasao. Ja to nisam imao prilike ranije da osjetim. Vazda sam bio opozicionar, i sad sam, i to dupli opozicionar - doskorašnjoj vlasti na državnom nivou i pivskoj vlasti. Evo, DPS je otišao sa republičkog nivoa, pa se nadamo i da će SNP otići sa opštinskog”, kaže Gutović koji je član Demokrata.

Simo Gutović
Simo Gutovićfoto: Svetlana Mandić

Ako SNP ode sa vlasti u Pivi, opet će, kaže njegov komšija, ali politički neistomišljenik, Veselin Šoro Nikolić, doći “naši”.

”Doći će vrijeme i da SNP ode. Ni oni ne mogu dovijeka vladati. Ali i kada odu opet će ovdje na vlasti biti ovi naši, DF ili Demokrate. DPS neće doći na vlast”, uvjeren je Nikolić.

On, za razliku od prethodne trojice sagovornika, zna kako je slaviti izbornu pobjedu. “Njegovi” u Pivi već 25 godina vladaju.

Nikolić
Nikolićfoto: Svetlana Mandić

”Lijepo je i dobro biti vlast u Pivi. Posebno kada imate predsjednike opština koji sve čine za dobro naroda. Ali, loše je za mještane i za opštinu kada si opozicija državnoj vlasti. Onda te ne vide i zaborave na tebe. Nas državna vlast nije pomagala. Jedino ova opštinska”, kaže Nikolić.

Sada i on, ali i ostali Pivljani, očekuju pomoć od novog predsjednika države. Zadužili su ga, kako rekoše, sa 1.653 glasa. I ne prihvataju ništa “na veresiju”, kako piše na zidu nekadašnje prodavnice u Muratovici na kojoj su sada otvorena vrata, kao i na školi u Rudinicama, jedino kada su izbori.

Bonus video: