Bečić ponudio da organizuje sastanak: PES i Demokrate bi da pričaju sa SNP i URA, imaju ponudu i za ZBCG?

Iz PES očekuju da URA koriguje stavove iznešene u vezi relacija Do Kvona i Milojka Spajića

85015 pregleda 566 reakcija 182 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić ponudio je da organizuje sastanak između Pokreta Evropa sad, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije, saznaju "Vijesti".

Izvor "Vijesti" tvrdi da PES i Demokrate razmatraju da počnu pregovore sa SNP i URA, ali i da ponude mjesto predsjednika Skupštine koaliciji "Za budućnost Crne Gore", kao i "nekoliko značajnijih pozicija u vlasti".

Izvor nije mogao precizno da se odredi da li to znači i mjesta u Vladi, ili se odnosi na pozicije u bitnim državnim preduzećima, koje i sada zauzimaju neki funkcioneri DF.

Predsjednik PES Milojko Spajić je nakon izbora rekao da neće praviti vlast sa Demokratskom partijom socijalista i URA nakon afere "Do Kvon", a izvor "Vijesti" navodi da bi to moglo da se promijeni, ali pod uslovom da se URA koriguje zbog javno iznošenih stavova u vezi relacija Kvona i Spajića.

Spajić je na ranijim sastancima rekao da je on spreman da normalizuje odnose, prije svega sa premijerom Dritanom Abazovićem, ali da je unutar partije veliki pritisak da se to ne radi.

Odnosi između SNP i Demokrata su zategnuti godinama unazad, otkad je Bečić bio kandidat za lidera SNP, a nakon poraza na stranačkim izborima, osnovao je Demokratsku Crnu Goru.

Pregovori o formiranju vlade, koji su i dalje neformalni, su uskomešali crnogorsku javnost nakon što je objavljeno da Bošnjačka stranka ima niz zahtjeva, koji uključuju resor odbrane, sektor bezbjednosti, ministarstvo vanjskih poslova...

Mediji su prenijeli stavove portparola Adela Omeragića na njegovom ličnom Facebook profilu, koji je kazao da informacije o zahtjevima BS nisu tačne i da oni ne ucjenjuju nikoga, ali nije precizirao koje to pozicije nisu tražili.

Izvor "Vijesti" ističe da kadrovi PES bliski Jakovu Milatoviću smatraju da ne treba popuštati zahtjevima BS, najviše zbog njihove decenijske saradnje sa Demokratskom partijom socijalista, ali da su sličnog stavova i drugi funkcioneri PES.

Nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića, kadrovi partija koji su glasali za pad vlade su tu vladu i napustili, osim kadrova Bošnjačke stranke, a njihov lider Ervin Ibrahimović se kao potpredsjednik Vlade sastajao sa stranim predstavnicima zajedno sa funkcionerima opozicionih partija.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj je ranije kazao da pregovori idu u dobrom pravcu i da je 90 odsto stvari dogovoreno.

Kazao je da su neistiniti i zlonamjerni navodi da predstavnici manjinskih partija uslovljavaju formiranje Vlade, i da se plasiraju sa namjerom da se "Spajić udalji od postizanja dogovora".

Bonus video: