Po hiljadu i po eura Bulatoviću i Lekiću pred penziju

Poslanici imaju pravo na otpremninu u iznosu kao i ostali zaposleni, ali više nemaju pravo na dvanaestomjesečne naknade

36512 pregleda 455 reakcija 56 komentar(a)
U poslaničkim klupama proveo 31 godinu: Bulatović, Foto: Luka Zeković
U poslaničkim klupama proveo 31 godinu: Bulatović, Foto: Luka Zeković

Bivšim poslanicima Skupštine Predragu Bulatoviću i Miodragu Lekiću će zbog odlaska u penziju biti isplaćene otpremnine u iznosu od po 1.520 eura.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju iz parlamenta, oni su zahtjev za otpremnine podnijeli dan pred odlazak u penziju.

"Vijestima" je iz Skupštine naknadno zvanično rečeno da je Administrativni odbor 27. jula Birou finansijskih poslova dostavio rješenja o otpremnini za dva poslanika.

"Iznos otpremnine u visini od 17 obračunskih vrijednosti je 1.530,6 eura bruto, odnosno neto 1.525,5, porez 4,5 i prirez porezu 0,6 eura. Otpremnine će biti isplaćene sljedeće sedmice", navodi se u odgovoru Skupštine.

Lekić i Bulatović pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju imaju po članu 11 Zakona o zaradama i drugim primanjima poslanika i funkcionera.

"Funkcioner ima pravo na naknadu troškova za pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju", piše u zakonu.

Kako je "Vijestima" dodatno pojasnio Bulatović, zbog odlaska u penziju nema pravo na standardne dvanaestomjesečne poslaničke naknade.

"Po zakonu imam pravo da odlaskom u penziju dobijem otpremninu, kao i svaki zaposleni u državnim organima. Ona iznosi 1.530 eura", kazao je on.

Bulatović je poslanik od 1992. godine. Prema sajtu Agencije za sprečavanje korupcije njegova poslanička plata prošle godine je bila 2.058 eura. U prošlom sazivu parlamenta bio je član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) i Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Skupštini Crne Gore.

Političku karijeru otpočeo je krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. Bio je, između ostalog, šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (1992-1997), predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), kao i poslanik u parlamentu Savezne Republike Jugoslavije (2001-2003).

Lekić je lider Demosa i bivši diplomata, a njegova poslanička plata je prošle godine iznosila 2.030 eura.

Bivši ambasador, ministar i poslanik: Lekić
Bivši ambasador, ministar i poslanik: Lekićfoto: Skupstina CG

On je bio ministar inostranih poslova Crne Gore od 1992. do 1995. godine. Bio je ambasador SFRJ, SRJ i SCG, a zatim i univerzitetski profesor u Italiji. Poslanik je bio od 2012. do prekjuče konstituisanog novog saziva Skupštine. U prethodnom sazivu bio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Početkom godine bio je i mandatar za sastav vlade, ali nije uspio da je oformi. Prije deset godina bio je i predsjednički kandidat, ali je poražen od DPS-ovog Filipa Vujanovića.

Prije Demosa, Lekić je od 2012. do 2015. godine bio lider doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF).

Bonus video: