Dizdarević: Potpun bojkot popisa stanovništva do ispunjenja neophodnih uslova za njegovo održavanje

"Pozivamo Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Monstat da odustanu od svoje nakaradne namjere da, praktično na silu, organizuju predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova", istakao je Dizdaević

10848 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Dizdarević, Foto: DPS
Dizdarević, Foto: DPS
Ažurirano: 24.10.2023. 20:04h

Abaz Dizdarević, potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je danas da ta partija poziva na potpun bojkot popisa stanovništva do ispunjenja neophodnih uslova za njegovo održavanje

"Pozivamo Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Monstat da odustanu od svoje nakaradne namjere da, praktično na silu, organizuju predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova", istakao je Dizdaević u saopštenju.

Predsjednik Pokreta Evropa sad i mandatar za sastav vlade Milojko Spajić najavio je da će nova izvršna vlast, zajedno sa parlamentarnom većinom predložiti odgađanje popisa stanovništva na mjesec dana, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da taj proces dobije apsolutni legitimitet.

"Stavovi brojnih političkih partija, nacionalnih vijeća i savjeta, nevladinih i drugih društvenih organizacija, kao i međunarodnih partnera su poznati. Takođe i činjenice u pogledu ispunjavanja preporuka od strane Evropske komisije UN za Evropu koja je definisala da popis stanovništva treba izbjegavati u izbornim godinama kao i u periodu političke nestabilnosti", istakao je Dizdarević.

On je dodao da "kada uzmemo u obzir da je vlada još uvijek u tehničkom mandatu a da se formiranje nove odlaže gotovo do isteka zakonom predviđenog roka za to, da brojne crnogorske institucije ne rade u punom kapacitetu, da svakodnevno svjedočimo neviđenim pritiscima stranog faktora, onda se može zaključiti samo jedno – u Crnoj Gori je stanje sveopšteg haosa koji ni na jedan način ne može značiti stabilan društveno – politički ambijet".

"Između ostalog i to je jedan od razloga zbog kojeg je i Evropski parlament u izvještaju za Crnu Goru donio preporuku i iznio jasan stav da kompletan proces treba odložiti. Kako vlasti u Crnoj Gori za sve navedeno nijesu imale sluha, te su se protivno državnim interesima, oglušili na sve ove brojne pozive i apele koji su dolazili sa raznih adresa, DPS je građane pozvala na bojkot predstojećeg popisa", poručio je Dizdarević.

On je kazao da ostaju do kraja na fonu izrečenog stava Glavnog odbora DPS, ne samo da bi se ovaj proces odložio na određeni vremenski period, već da bi se u međuvremenu stvorili svi oni neophodni preduslovi koje su u 17 zahtjeva detaljno obrazložili i na koje su ukazali aktuelnoj vlasti.

"Stoga još jednom ponavljamo – ili transparentan i strogo kontrolisan proces ili potpun bojkot", zaključio je Dizdarević.

Đokaj: Bojkot popisa do ispunjavanja svih preduslova za njegovo održavanje

Leon Đokaj, član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS), rekao je da se ta partija u potpunosti zalaže da popis stanovništva, domaćinstava i stanova treba organizovati, ali da se. da bi taj proces bio kvalitetan i pouzdan, moraju i ispuniti svi predviđeni preduslovi za njegovo održavanje.

Đokaj
Đokajfoto: DPS

"Činjenica je da do 1. novembra tekuće godine, datuma koji je označen kao početak sprovođenja ovog postupka, nije prijavljen dovoljan broj popisivača i to u procentima manje od 40 odsto prijavljenih od broja potrebnih. Takođe, obuka popisivača, kako je to najavljeno, počeće tek 28. i 29. oktobra što je izuzetno kratak rok i predstavlja nedovoljno vrijeme za njihovu obuku", saopštio je Đokaj.

Uz to je, kako je rekao, evidentno da u određenom broju opština neće biti kompletne popisne komisije, "čime se onemogućava regularno održavanje popisa".

"Kada uzmemo u obzir samo ove navedene fakte, a njima dodatno ostale poznate razloge na koje se u crnogorskoj javnosti nedjeljama unazad ukazuje, dolazimo do zaključka da je popis stanovništva nužno odložiti sve dok se ne steknu adekvatni formalno-pravni i administrativno-tehnički uslovi za njegovo organizovanje i regularno sprovođenje", navodi Đokaj.

Kazao je da opozicija danas nema nikakvu kontrolu nad tim procesom.

"Osim što se nijesu ispunili pomenuti preduslovi za održavanje popisa, treba imati u vidu i činjenicu da opozicija danas nema nikakvu kontrolu nad tim procesom, a koju je tadašnja opozicija imala na posljednjem 2011. godine. Takođe, neshvatljivo je da se nije omogućila mogućnost kontrole podataka od strane građana, a po uzoru na potpise podrške listama i kandidatima za učešće na izborima", saopštio je funkcioner DPS-a.

Pozvao je nadležne državne organe, a u prvom redu Vladu, Ministarstvo finansija i Monstat, da "prekinu ovu ujdurmu": "I u skladu sa onim što su naši zahtjevi, stavovi nacionalnih vijeća i savjeta, preporuke Evropskog parlamenta i naših međunarodnih partnera, kompletan proces odlože. U protivnom samo bojkot je prava mjera odgovora građana Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: