Odlaganje popisa dogovorili PES, Demokrate i ZBCG

Vijestima je iz ZBCG rečeno da oni nemaju ništa protiv odlaganja popisa ako je na mjesec dana.

51570 pregleda 271 reakcija 162 komentar(a)
Foto: Monstat
Foto: Monstat

Predlog da se popis stanovništva odloži za mjesec dana dogovoren je na jučerašnjem sastanku lidera Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske Crne Gore i partija koje čine koaliciju Za budućnost Crne Gore (ZBCG) - Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), potvrđeno je nezvanično "Vijestima".

Na tom sastanku je dogovoreno i da predsjednik PES i mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić danas izađe u javnost sa predlogom za odlaganje popisa.

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj rekao je "Vijestima" da je sa Spajićem dogovorio odlaganje popisa, ali da nije bio na sastanku sa ostalim konstituentima vlasti.

Nije jasno da li je ovim povodom bilo razgovora sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP).

Spajić je danas najavio da će nova izvršna vlast, zajedno sa parlamentarnom većinom predložiti odgađanje popisa stanovništva na mjesec dana, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da taj proces dobije apsolutni legitimitet.

Dogovor je da odloženi popis počne 1. decembra, a Vijestima je iz ZBCG rečeno da oni nemaju ništa protiv odlaganja popisa ako je na mjesec dana.

Ostali konstituenti u budućoj vladi zahtijevali su odlaganje popisa u više navrata - albanske stranke i Savez građana CIVIS.

Naredne sedmice bi trebalo da bude izabrana nova vlada na čelu sa Spajićem koja bi i formalno trebala da donese odluku o odlaganju popisa, tako što bi promijenila uredbu kojom je u februaru propisano da se popis održi od 1. do 15. novembra.

Bonus video: