Odboru nisu stigli predlozi za predsjednike i članove skupštinskih odbora

Za šefa kabineta predsjednika Skupštine predložen je Velimir Đoković, za savjetnika poptredsjednika Skupštine Borisa Pejovića pravnica Danijela Marković i politikolog Stevan Kandić

15263 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 10.11.2023. 13:18h

Administrativni odbor na današnjoj sjednici neće utvrditi listu kandidata za predsjednika i članove stalnih odbora u Skupštini Crne Gore, jer za ove pozicije nije stigao nijedan predlog.

To je na prvoj sjednici saopštila predsjednica odbora Jelena Nedović.

Predlog nije stigao ni za predsjednika i članove Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Dnevni red dopunjen je Predlogom za imenovanje šef kabineta predsjednika Skupštine i dva savjetnika potpredsjednika Skupštine.

Usvojen je Predlog za imenovanje šefa kabineta predsjednika Skupštine Velimira Đokovića.

Odbor je imenovao dva savjetnika potpredsjednika Skupštine Borisa Pejovića, pravnicu Danijelu Marković i politikologa Stevana Kandića.

Odbor je za 66 poslanika donio rješenje o prestanku prava na zaradu, zbog prestanka funkcije poslanika u Skupštini Crne Gore.

Odbor je donio rješenje o prestanku prava na razliku u zaradi za poslanike 27. saziva Skupštine - Budimira Aleksića, Radula Novovića, Lidiju Kljajić, Srđana Pavićevića, Adnana Strikovića, Dragutina Papovića, Halila Dukovića i Vladimira Dobričanina.

Zamjenika predsjednika Odbora biraće na sljedećoj sjednici

Prva tačka dnevnog reda je izbor zamjenika predsjednika odbora, za šta, kazala je Nedović, opozicija nije poslala predlog.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić rekao je da Kolegijum predsjednika SKupštine nijeraspravljao.

"Tek treba da uslijedi razgovor o tome koji je to broj predsjedničkih i zamjeničkih mjesta koji se tiču učešća opozicije u radu radnih tijela. Mi smatramo da nije bilo svrsishodno predložiti ni ovo rješenje. Vjerujem da će se u najskorijem periodu predsjedniki klubova sastati. Mi smo unutar opozicije napravili određene konsultacije i zauzeli određenu vrstu stavova koje ćemo saopštiti na Kolegijumu i vidjeti kako će se rukovodstvo Skupštine odrediti o tome", rekao je Anđušić.

Predložio je da se i ta tačka dnevnog reda odloži za sljedeću sjednicu, što je Odbor usvojio.

Nedović je rekla da treba što prije da se postignu dogovori oko odbora jer je 60 zakona u proceduri.

Čekaće da se Ustavni sud izjasni o Dušanu Raičeviću

Odbor treba da se Izjasni oko zahtjeva za sticanje prava na razliku u zaradi shodno Odluci o isplati razlike o zaradi koju bi poslanik ostvario da funkciju obavlja profesionalno.

Takav zahtjev podnijelo je 15 poslanika.

Nedović je rekla da je poslanik DPS Dušan Raičević koji je istovremeno predsjednik Opštine Bar dostavio uz zahtjev odluku ASK kojom se utvrđuje da kao javni funkcioner može obavljati funkciju poslanika.

Odbor je donio odluku da sačeka još jedno izjašnjenje ASK i uputi urgenciju Ustavnom sudu koji treba da odluči o ustavnosti odredbi Zakona o sprječavanju korupcije.

"Željela da ispoštujemo Zakon i procedure jer je sve podložno ispitivanju suda. Moja je dužnost da kažem da ovo do sad nije bila praksa i to je bio stav Agencije. Zato su određeni predsjednici nekih opština podnijeli ostavku. Mi kao Odbor ne možemo da ulazimo u meritum odluke ASK, ona je obavezujuće za Raičevića. Mi smo se interesovali i čitali praksu u regionu, to je zaista sporno, nije ni praksa u Evropskoj uniji. ASK u odluci koju su dostavili odboru to obrazlažu na način da funkcija predsjednika opštine ne pripada ovoj grani izvršne vlasti i da samim. Ovo jeste presedan", rekla je Nedović.

Potpredsjednika Skupštine Zdenka Popović rekla je da se u ovom slučaju miješa zakonodavna i izvršna funkcija i postavlja pitanje šta u slučaju da se u parlamentu donosi zakon u nadležnosti neke lokalne samouprave.

"Treba li predsjednik lokalne samouprave da glasa za tu odluku. Ja sam zapanjena tumačenjem direktorice ASK. Naglašavam direktorice Jelene Perović, jer mišljenje njenih kolega iz ASK nije ovakvo. Svi dobro znate da je nespojivo, ko je čitao Ustav. Zakon isto kaže. Ne znam na osnovu čega je gospođa Perović dala takvo mišljenje. Neću se izjašnjavati kada je u pitanju postavljenje predsjednika opština u zakonodavnom domu", rekla je Popović.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić rekao je da je odluka ASK nonsens, budući da je Raičević morao podnijeti ostavku na mjesto odbornika u lokalnom parlamentu da bi stupio na mjesto predsjednika Opštine.

"On nije mogao da bude odborni, a direktorica ASK je donijela odluku kojom on može da bude poslanik. Ako ne može da bude odbornik, ne može da bude ni poslanik. Istra pravila važe. Imao sam na uvid odluku. Perović se pozvala na član zakona koji eksplicitno zabranjuje miješanje ove dviej funkcije i u istoj odluci rekla da je to dozvoljeno", objasnio je Čarapić.

Složio se da se sačeka odluka Ustavnog suda i rekao da su pored odluke ASK dužni da primjenjuju zakon.

Dodao je i da poslanici uživaju imunitet, a da Raičević kao predsjednik opštine na dnevnom nivou potpisuje razna dokumenta.

"Hipotetički, prostor za korupciju je nikad veći. Ne indiciram bilo šta", rekao je Čarapić.

Poslanica Jelena Božović kaže da odluka ASK znači da bi Raičević imao privilegovani status u odnosu na sve druge predsjednike opština u Crnoj Gori.

"Odluke ASK bile i ostale vrlo diskutabilne i neprofesionalne. Smatram da treba ova tačka da se stavi na dnevni red i da se izjasnimo", rekla je.

Poslanik Vladislav Bojović je u pitanju politička zloupotreba direktorice ASK Jelene Perović.

"Nadam se da ćemo kao novi saziv sprovesti izmjene zakona o sprječavanju korupcije i da će se konačno na tu poziciju izabrati profeisonalna, odgovorna osoba koja neće selektivno tumačiti situacije", rekao je Bojović.

Poslanik SD Branislav Nenezić podržao je predlog Nedović da se traži dodatno pojašnjenje, ali da su istu odluku dobili predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović i Tuzi Nik Đeljošaj.

"Mi smo u noći izbora Vlade imali još veći nonsens. Neke osobe smo izabrali na treću funkciju. U trenutku izbora Martinovića i Đeljošaja za ministre oni su bili i predsjednici Opština i poslanici", rekao je Nenezić.

Poslanik Anđušić podsetio je da je u proceduri ocjena ustavnosti.

"Dok god imamo dileme i aktuelnu odluku ASK dovodi nas situaciju da moramo sačekati Ustavni sud. Ima kontratiktornosti u zakonskom rješenju. Imamo i paradoksalnu situaciju koja je možda uticala na direktoricu ASK, a to je da na primjer član upravnog odbora ima pravo da obavlja i funkciju poslanika, ali na volonterskoj bazi...", naveo je Anđušić.

Poslanica URE Ana Novaković Đurović je rekla da imaju svako pravo da ovu odluku problematizuju i da je jedini izlaz iz ove situacije izmjena Zakona o sprječavanju korupcije.

Odbor bi trebalo da donese i rješenje o prestanku prava na zaradu na ime predsjednika i članova 43. i 44. Vlade Crne Gore, kao i rješenje o statusnim pitanjima posebnih savjetnika u Skupštini.

Bonus video: